ועדת הכספים אישרה ערבויות מדינה של 1.5 מיליארד שקל לטובת זכאי מחיר למשתכן
ערבויות המדינה נדרשות מכיוון שהחוק מאפשר לקבלנים לוותר על ליווי פיננסי על ידי הבנקים בפרויקטים לדיור מוזל. מתחילת השנה התקבלו שתי החלטות נוספות בנושא וסך ערבויות המדינה שהועמדו עד כה הגיע ל-2.8 מיליארד שקל
ועדת הכספים אישרה היום (ב') למשרד האוצר להעמיד ערבות מדינה בסך 1.5 מיליארד שקל לבנקים המסחריים עבור רוכשי דירות בפרויקט מחיר למשתכן שאינם יכולים לקבל משכנתא מהבנקים. ההחלטה מצטרפת לשתי החלטות קודמות מהשנה שעברה על העמדת ערבויות בסך 550 מיליון שקל ו-750 מיליון שקל. בסך הכל מגיעות ערבויות המדינה למחיר למשתכן ל-2.8 מילארד.
- הבנק הבינלאומי: "לא נותנים משכנתא לרוכש מחיר למשתכן שאינו לקוח"
- רק 54% הצלחה למחיר למשתכן מחוץ למרכז
- הדירה כבר לא תתכווץ: משרד השיכון קובע כללים ברורים למכרזי המחיר למשתכן
הערבויות בסך 1.5 מיליארד יועמדו לטובת פרויקטים בהם 1,790 דירות ביישובים: בית דגן, עפולה, קריית מוצקין, מגדל העמק, דימונה, מעלות תרשיחא, ראש העין וקריית שמונה. במהלך 2016 אישרה ועדת הכספים ערבויות בסך 550 מיליון שקל לפרויקטים בלוד ועפולה ו-750 מיליון שקל לפרויקטים באופקים בית דגן עפולה וקרית מוצקין.
הצורך בהעמדת ערבות מדינה נובע מכך שהחוק מאפשר לקבלנים שזוכים במכרזי מחיר למשתכן לבחור בחלופה של רישום הערת אזהרה לטובתם במקום החלופה המקובלת של ליווי פיננסי על ידי בנקים. אלא שהבנקים למשכנתאות אינם רואים ברישום הערת האזהרה בטוחה מספקת ומקשים על מי שזכו במכרזי מחיר למשתכן לקחת משכנתאות, ללא ליווי פיננסי. הדבר מונע מאותם זוכים להעמיד את הכסף לקבלנים לצורך התחלות בנייה.
ראש מטה הדיור הלאומי אביגדור יצחקי אמר היום: "עקב בחירת קבלנים בחלופה של הערת אזהרה לטובת הרוכשים, נוצר פער בין מועד העמדת המשכנתאות על ידי הבנקים לבין התזרים של הפרויקטים השונים. הרוכשים לא מסוגלים לשלם לקבלנים את תמורת הדירות".
יצחקי עדכן את הוועדה כי מחודש אפריל, קבלנים שישתתפו בתכנית מחיר למשתכן יהיו חייבים בליווי בנקאי מה שימנע את הצורך בערבויות. "זה קצת ייקר את הדירות אבל יימנע את הצורך בהעמדת ערבויות מדינה". עם זאת נתן להבין שיתכן שיהיה צורך בפניה נוספת לוועדה לאישור הערבויות.