$
בארץ

הכלכלן הראשי: צמצום פערי שכר בין גברים לנשים יכול להביא לגידול של 7% בתוצר

לפי הסקירה, הפער בין שכרם של גברים לשכרן של הנשים עומד בממוצע על 3,650 שקל ופוגע בפריון הכלכלי. צמצומו יכול להגדיל את התוצר ב-82 מיליארד שקל עד לשנת 2039

עמרי מילמן 11:2326.09.16

צמצום 40% מפערי השכר בין גברים לנשים יכול להביא לגידול של 7% בתוצר שהם 82 מיליארד שקל, כך עולה מסקירה של הכלכלן הראשי באוצר, יואל נוה. הסקירה בחנה את כיצד ישפיע צמצום פערי השכר על הצמיחה ונתוני המקרו של ישראל, זאת מתוך הנחה כי ההפרדה המגדרית בשוק העבודה והפערים פוגעים בפריון הכלכלי עקב הקצאה לא יעילה של משאבים וכישורים.

 

על פי הנתונים המעודכנים לשנת 2015 גידול בהיקף זה יביא לתוספת של כ-8,000 שקל בתוצר לנפש. גידול בפיריון ובתוצר לא רק מגדיל את השכר של הפרטים אלא יכול גם להגדיל את ההכנסות ממסים ובכך לאפשר יותר שירותים ציבוריים.

 

בעיבוד שעשה הכלכלן הראשי הוא מצא כי מתוך פער של 3,650 שקל בממוצע בין נשים לגברים מרבית הפער - 2,200 שקל - מוסבר על ידי היקף התעסוקה. כלומר, נשים עובדות בממוצע פחות שעות (בין השאר בעקבות חלוקת נטל לא שוויונית במטלות הביתיות). פער של 1,100 שקל מוסבר על ידי ענף התעסוקה עצמו, שכן יותר נשים עובדות בענפים בהם השכר נמוך יותר. והיתר, 350 שקל מוסבר על ידי "גורמים נוספים". הכלכלן הראשי בחן את השלכות הצמצום בפערי השכר שאינו נובע מהיקף התעסוקה (זאת לאור ההנחה שעלייה בשעות העבודה של נשים יכול להוביל לירידה בשעות העבודה של הגברים).

 

פערי שכר (אילוסטרציה). הקטנת הפערים מביאים לגידול משמעותי בתוצר פערי שכר (אילוסטרציה). הקטנת הפערים מביאים לגידול משמעותי בתוצר צילום: שאטרסטוק

 

כאמור, תחת ההנחה כי הפערים בשכר הנובעים ממגדר יצטמצמו משיעור של 39% ב-2014 לשיעור של 22% ב-2039 באוכלוסיה היהודית הלא חרדית, התוצר הכולל יכול להיות גדול ב-7% מגובה התוצר אליו אנו אמורים להגיע במצב הנוכחי.

 

מעבר לגידול בתוצר, מצא המחקר כי תחת אותן הנחות גם אי השוויון מצטמצם ב-2.8 נקודות במדד ג'יני. על פי הניתוח, בעוד שהיום עומד המדד על 0.477, במסלול בו "עסקים כרגיל" הוא יגדל לרמה של 0.5 עד 2039. האוצר מסביר את הגידול ב"הזדקנות האוכלוסייה ושינוי במשקל המגזרים השונים בחברה הישראלית", כשהכוונ היא לגידול שיעורם של הערבים והחרדים באוכלוסייה. צמצום של פערי השכר יכול להוריד את אי השוויון לפי מדד ג'יני לרמה של 0.472 נקודות- נמוך מזה בו אנו נמצאים היום.

 

אולם בינתיים כאשר בוחנים את מערכת החינוך והאקדמיה ניתן לראות כי ב-20 השנים האחרונות נשמר השיעור הנמוך של הסטודנטיות לשנה א' הלומדות מקצועות הרלוונטיים לענפי ההיי טק (שם השכר גבוה יותר יחסית) שעומד רק על 29%, כאשר שיעור הסטודנטיות הכולל בשנה א' עומד על 50% מסך הסטודנטים לתואר ראשון. הפערים מתחילים כבר בבית הספר שם שיעור התלמידות שלומדות מדעי המחשב או פיזיקה כמעט לא השתנה כמעט ב-15 השנים האחרונות ועומד על 31.2% ו-36.5% בהתאמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x