מנכ"ל רמדיה לשעבר תובע את חברת הומאנה: "למרות הזיכוי - אני נחשב מוקצה"
גידי לנדסברגר תובע את יצרנית הפורמולה מגרמניה ב-10.2 מיליון שקל: "הפכתי למנודה מקהיליית העסקים. אני מועסק במקרה הטוב בעסקים קטנים של מכרים"
מנכ"ל רמדיה לשעבר, גידי לנדסברגר, לבית המשפט: "למרות זיכויי אני עדיין נחשב כמוקצה ללא אפשרויות העסקה כבעבר"
- מנכ"ל רמדיה שזוכה: נוהלי משרד הבריאות סותרים את טענות הפרקליטות
- המדינה הגישה ערעור על זיכוי מנכ"ל רמדיה מאשמה
- גזר דין רמדיה: שנתיים וחצי מאסר בפועל לטכנולוג המזון הראשי
מנכ"ל רמדיה לשעבר, גידי לנדסברגר, טוען בתביעה שהוגשה אתמול (א') לבית המשפט המחוזי בתל אביב כי הומאנה (humana) יצרנית פורמולות המזון מגרמניה ששווקו לתינוקות רמדיה, נושאת באחריות לנזקים שנגרמו לו בעקבות פרשת רמדיה.
בתביעה, שהועמדה על סכום 10.2 מיליון שקל והוגשה באמצעות עוה"ד בעז בן צור ואורי שנלר ממשרד בעז בן צור ושות', טוען לנדסברגר כי חייו האישיים והמקצועיים נפגעו באופן בלתי הפיך בעקבות הפרשה וכן לאחר הגשת כתב האישום נגדו וזאת בשל "שרשרת מחדלים בלתי נתפסת מצדה של הומאנה".
פרשת רמדיה התפוצצה בשנת 2003 לאחר שהתברר כי תינוקות רבים סובלים מבעיות התפתחות קשות במערכת העצבים, עקב צריכה של פורמולה צמחית לתינוקות מתוצרת החברה הגרמנית הומאנה, ששווקה בישראל על ידי רמדיה. הסיבה הייתה חסרונו במזון של תיאמין (ויטמין B1) - ויטמין החיוני לחיים שאינו מיוצר בגוף האדם ולכן חייב להתקבל ממקור אספקה חיצוני. חסר באספקת תיאמין גורם לפגיעות עצביות, למחלות לב, פרכוסים, אובדן הכרה ומוות.
חמש שנים לאחר פרוץ הפרשה הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד שלושה מבכירי רמדיה וחמישה מעובדי משרד הבריאות. לנדסברגר, שכיהן כמנכ"ל החברה, זוכה בפברואר השנה בבית משפט השלום בפתח תקווה. ערעור שהגישה המדינה על זיכויו מתברר בימים אלו בבית המשפט המחוזי מרכז.
בתביעה שהגיש כעת טוען לנדסברגר, כי הומאנה, שסיפקה את הפורמולות והיא "האשם המרכזי בקרות התוצאה הטרגית" שבכשליה הובילה "אל מותם ומחלתם של תינוקות בישראל", וכך גם קובעת הכרעת הדין בפרשה זו.
מנודה ומוחרם
לדבריו, הפרשה זעזעה את הציבור בישראל ועוררה זעם גם כלפיו, מתוקף היותו מנכ"ל רמדיה, וכנגד בכירים נוספים בחברה. כך, הוא מתאר, מאדם ששימש בעמדות מפתח בחברות מובילות במשק הישראל הוא הפך "למנודה מקהיליית העסקים בישראל ולכזה המועסק (במקרה הטוב) בתפקידים זוטרים בעסקים קטנים של מכריו". לדברי לנדסברגר, גם לאחר שזוכה מכתב האישום שהוגש נגדו הוא נשאר "מוחרם על ידי החברות המובילות בישראל ובעולם" וכפועל יוצא מכך, ללא אפשרויות העסקה בתנאים הדומים לאלה שנהנה מהם לפני כן ו"ספק רב אם יוכל ליהנות מכאלו בעתיד".
עוה"ד בן צור ושנלר מציינים עוד כי לבד מהרס המוניטין של לנדסברגר ושלילת תנאי העסקתו "גם חייהם האישיים שלו ושל בני משפחתו נפגעו קשות בשל מחדליה של הומאנה והוא החל לסבול מקשיים בתפקוד היום-יומי". ההידרדרות במצבו האישי והכלכלי של לנדסברגר, כך מתואר, הביאה לכך שנפרד מאישתו עם תחילת המשפט הפלילי והשניים התגרשו מספר שנים לאחר מכן. במקביל, נאלצו למכור בשעת דחק ובהפסד כבד נחלה שהייתה ברשותם, במושב בית יצחק, ושעליה התכוונו להקים את בית מגוריהם.
"הומאנה התרשלה"
טענה נוספת מכיוון של המנכ"ל לשעבר תוקפת את התנהלות הומאנה במסגרת ההליך הפלילי בפרשה. לדבריו, זו הפעילה לחצים כבדים נגד עובדיה בהווה ובעבר "כדי שלא יעידו עדות אמת לטובתו". הומאנה, מוסיף לנדסברגר, במעשיה ובמחדליה החמורים, התרשלה התרשלות רבתי כלפיו והפרה את חובותיה החוזיות כלפיו.
"יודגש", נכתב בתביעה, "נזקם הנטען של התינוקות שצרכו את הפורמולה (ושל משפחותיהם) הוא קשה מנשוא ואין שני לו. כאב זה לא יניח למצפונו של לנדסברגר לעולם (על אף שנקבע שהוא אינו אחראי למחדלי הפרשה). יחד עם זאת (ולהבדיל אלף אלפי הבדלות) בוודאי שאין להקל ראש גם בנזקיו שלו, אשר חייו השתנו לעד (ולא באופן החיובי) על לא עוול בכפו בעקבות פרשת רמדיה, ועל אף שניהל אותה תוך הקפדה על הנהלים המחמירים ביותר".
לא ניתן היה להשיג את תגובת הומאנה.