$
משפט

גזר דין רמדיה: שנתיים וחצי מאסר בפועל לטכנולוג המזון הראשי

שופטת בית משפט השלום: "הנאשם לא היה ש.ג אלא מילא תפקיד מוסמך ואחראי כאשר הבנתו בתחום מזון רגיש לתינוקות היא תוצר ידע וניסיון ארוך שנים". על מנכ"ל החברה, גידי לנדסברגר, נגזר קנס כספי בסך 10 אלף שקל

זוהר שחר לוי 10:5821.03.13
עשר שנים אחרי פרשת רמדיה - טכנולוג המזון הראשי של רמדיה, פרד בלק, יישלח לשנתיים וחצי מאסר בפועל על הרשעתו בגרימת מוות ברשלנות של ארבעה תינוקות ולפגיעה בעשרות נוספים, כך קבע היום (ה') בית משפט השלום בפתח תקווה. "הנאשם לא היה ש.ג אלא מילא תפקיד מוסמך ואחראי כאשר הבנתו בתחום מזון רגיש לתינוקות היא תוצר ידע וניסיון ארוך שנים", נכתב בגזר הדין. על מנכ"ל החברה, גידי לנדסברגר, גזר בית המשפט קנס כספי של 10 אלף שקל.

בחודש שעבר הרשיעה שופטת בית המשפט בפתח תקווה, ליה לב און, את בלק בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, חבלה ברשלנות ומעשה העלול להפיץ מחלה. לפי הכרעת הדין, הוא התרשל בכך שידע שבפורמולה חסר תיאמין, אך לא עשה דבר. "בשל רשלנותו ומחדלו לבדוק נקבעה אחריותו האישית והמקצועית להספקת הפורמולה דלת התיאמין אותה צרכו תינוקות רבים שחלקם חלו, אחד נפטר והלך לעולמו, והכל משהוחלט לעקוף הצורך בהגשת בקשה חדשה, כדי לקצר הליכים או 'לחסוך' זמן או 'פשוט' בשל זחיחות דעת ואי כיבוד הנדרש במסגרות פורמליסטיות", תואר בגזר הדין.

 

המנכ"ל גידי לנדסברגר המנכ"ל גידי לנדסברגר צילום: עמית שעל

 

במקביל זיכתה השופטת את משה מילר, מבעלי רמדיה באופן מלא. גידי לנדסברגר, מנכ"ל רמדיה מ-1999, זוכה גם הוא למעט הרשעה לפי חוק התקנים. "אירוע בלתי נתפס, אסון נורא, מצער, טרגדיה קשה במסגרתה חלו תינוקות רבים", כתבה השופטת בהכרעת הדין.

 

בית המשפט פירט את את עונש המאסר שהטיל על בלק ולפיו על עבירה של גרימת מוות ברשלנות – ירצה שנת מאסר בפועל. לכך צורפו 22 חודשי מאסר נוספים – עבור הרשעתו ב-14 עבירות של חבלה ברשלנות. על עבירה של מעשה העלול להפיץ מחלה ועל עבירות לפי חוק התקנים וחוק הגנת הצרכן נידון בלק לעוד 13 חודשי מאסר על תנאי.

 

"נראה לכאורה כי בלק הוא היחיד שבפועל ישא בעונש בגין האירוע", כתבה השופטת בגזר הדין, "לא איש מאלו שנקבעה אחריותם בהומנה, גרמניה. בית משפט מחויב לשפוט על פי מערכת החוקים במדינה ובהתאם לחוקים בינלאומיים ואמנות עליהם חתומה המדינה. בפניי נקבעה אחריותו של בלק בלבד. רק ילדים שצרכו את הפורמולה של הומנה ששווקה כמותג פרטי של רמדיה בישראל ניזוקו, ותפקיד בית המשפט בשלב זה להטיל עונש שיהלום את הנסיבות גם אם במקום אחר לא הוטל כל עונש".

 

לדברי השופטת, תפקידו של בית המשפט הוא "להתרות, להזהיר ולוודא" כי יבואני מזון ככלל ושל מזון לתינוקות בפרט "יקפידו ויבדקו מה משווקים הם וידעו למסור לציבור הצרכנים את המידע הרלוונטי באשר לאיכות המוצר, מידע שיהיה בדוק וניתן יהיה להסתמך עליו".

 

פרד בלק, הטכנולוג הראשי לשעבר פרד בלק, הטכנולוג הראשי לשעבר צילום: עמית שעל

 

פרשת רמדיה התפוצצה ב-7 בנובמבר 2003, לאחר שהתברר כי תינוקות רבים סובלים מבעיות התפתחות קשות במערכת העצבים, עקב צריכה של פורמולה צמחית לתינוקות מתוצרת החברה הגרמנית הומאנה, ששווקה בישראל על-ידי רמדיה. הסיבה - חסרונו במזון של תיאמין (ויטמין B1 ) – ויטמין החיוני לחיים שאינו מיוצר בגוף האדם ולכן חייב להתקבל ממקור אספקה חיצוני. חסר באספקת תיאמין גורם לפגיעות עצביות, למחלות לב, פרכוסים, אובדן הכרה ומוות.

 

ב-2008 הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד שלושה מבכירי רמדיה וחמישה מעובדי משרד הבריאות. האישומים נגד עובדי משרד הבריאות הסתיימו לפני כשנתיים בהסדר טיעון בו הודו ב"מעשה העלול לגרום להפצת מחלה", ובתמורה הם לא הורשעו בפלילים והוטלו עליהם עונשים של עבודות לתועלת הציבור.

 

מילר מיוצג בידי עוה"ד נוית נגב וגל הררי-גולדמן ממשרד שינמן, נגב, ניב; לנדסברגר - בידי עו"ד רלי לשם ממשרד מיתר, ליקוורניק, לשם, ברנדוויין, טל ושות'; ובלק - בידי עו"ד נתי שמחוני ממשרד אדרת-שמחוני. התובעים במשפט הם עורכי הדין אור ממון, אורי רינצקי ושמעון לוי מפרקליטות מחוז מרכז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x