פותח חשבון: רואים עולם
הבנקים הגדולים שבים להתמקד בפעילות בעולם. רכישת ספדיה בשוויץ על ידי לאומי היא סנונית ראשונה
בסוף החודש יקיימו הבנקים מסיבות עיתונאים לרגל פרסום דו"חות 2010. שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, דיווחו על רווחים מרשימים בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, וגם הרבעון הרביעי אמור להיות מוצלח. כל אחד מהם עתיד לדווח על רווח נקי שנתי של יותר מ־2 מיליארד שקל.
ואולם,
חלום השווקים המתעוררים הוקפא
בעבר, מתוך מחשבה ש"המשק הישראלי נעשה קטן על שני הבנקים הגדולים", לאומי והפועלים החלו לפזול לחו"ל — בדגש על השווקים המתעוררים. כך רכש הפועלים בסוף 2005 את בנק פוזיטיף בטורקיה, ובמהלך 2007 פתח סניף בסינגפור; בנק לאומי, מצדו, רכש במהלך 2006 את בנק יורום ברומניה. בנק הפועלים אף הציב יעד כמותי: צמיחה בפעילות הבינלאומית עד לשיעור של כ־30% מפעילות הבנק.
ואז הגיע המשבר הגלובלי, ושינה את המגמה. לקראת סוף 2008, בנק הפועלים - בעזרתו האדיבה של בנק ישראל - ירד משתי רכישות בינלאומיות מתוכננות, ברוסיה ובאוקראינה. הבנקים החזירו את הפוקוס לשוק המקומי, התאימו את המדיניות הבינלאומית שלהם לעולם המשתנה והתמקדו בפיתוח מוקדי הפעילות הקיימים שלהם. חלום השווקים המתעוררים הוקפא.
צמיחה אורגנית לא תספיק
בחודש שעבר ביצע לאומי מהלך משמעותי עם רכישת בנק ספדיה השוויצרי, בתמורה לכ־670 מיליון שקל - הרכישה הבינלאומית הגדולה ביותר שביצע. המחשבה שבבסיס רכישת ספדיה ומיזוגו אל הפעילות הקיימת של לאומי בשוויץ ברורה: עלויות הרגולציה והמחשוב גדלות בהתמדה ופוגעות בכדאיות הכלכלית של החזקת שלוחות קטנות בחו"ל. כך, צמיחה אורגנית בלבד של השלוחות אינה מספיקה, והבנק מחפש לעבות פעילות דרך רכישת בנקים מקומיים.
לא מן הנמנע כי המהלך הבא של לאומי בזירה הבינלאומית יהיה רכישת בנק בארה"ב ומיזוגו בבנק לאומי ארה"ב (BLUSA). השלוחה האמריקאית של לאומי דיווחה בשני הרבעונים האחרונים על ירידה ברווחיות בהשוואה למחצית הראשונה של 2010 - בין היתר עקב הוצאות רגולציה כבדות. יהיה גם מעניין לבחון איך תיראה הפעילות העתידית של לאומי במזרח הרחוק, כפי שסימן באחרונה היו"ר דוד ברודט.
גם לבנק הפועלים חברות־בנות בארה"ב, בבריטניה ובשוויץ, אבל השלוחה הדורשת טיפול מהיר נמצאת דווקא בטורקיה. מאחר שפוזיטיף נרכש ללא היתר לקבלת פיקדונות, יכולת ההתפתחות שלו מוגבלת מאחר שהוא רשאי לצמוח רק על בסיס הונו העצמי. יו"ר הפועלים יאיר סרוסי ניסה לקדם פתרונות שונים מול הרגולטור הטורקי, עד כה ללא הצלחה. גם על רקע המלצת המשטרה להעמיד לדין את היו"ר לשעבר דני דנקנר, בין השאר עקב עסקת רכישת פוזיטיף, נדמה כי בבנק הפועלים היו שמחים אילו ניתן היה להחזיר את הגלגל לאחור ולשכוח את האפיזודה הטורקית הזו.