$
תומר זלצר

פותח חשבון: יקבעו רף חדש?

מצנח הזהב של יו"ר לאומי צנוע יחסית למקרים קודמים בענף. הבעיה בעיתוי: שיא הדיון על שכר הבכירים

תומר זלצר 07:0113.05.10
בעוד 20 יום, ב־2 ביוני, תכונס אחת מאסיפות בעלי המניות המסוקרות ביותר בשנים האחרונות בשוק ההון הישראלי - אסיפת בעלי המניות של בנק לאומי. אם עד שלשום נראה היה כי המאבק המרכזי יהיה על חמשת המקומות המתפנים בדירקטוריון, הרי שבעקבות אירועי הימים האחרונים מסתמן מאבק גם על נושא אחר שנמצא על סדר יומה של האסיפה - חבילת הפרישה של יו"ר דירקטוריון בנק לאומי, איתן רף.

מה דעתך על מניית לאומי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לאומי דיווח כבר בסוף ינואר על תנאי הפרישה של רף, אך ביום שני הוציא דיווח מפורט על פי בקשת רשות ניירות ערך. הדיווח כולל הן את תנאי הפרישה במונחים כספיים (4.5 מיליון שקל) והן את אופן הצבעת הדירקטוריון בעניין (פה אחד). דרישת רשות ניירות ערך נראית כעוד מהלך שמקדם את האג'נדה של היו"ר זוהר גושן להגביר את השקיפות ואת השפעת הציבור על קביעת השכר והבונוסים בחברות הציבוריות.

 

עלו על העגלה

 

לא חלפו 24 שעות, ופועלים סהר מיהר להצטרף לעגלת הנאבקים בשכר המנהלים הגבוה כשהוציא מסמך משלו שפורסם אתמול ב"כלכליסט". החברה־הבת של בנק הפועלים, המעניקה שירותי ייעוץ לגופים מוסדיים כיצד להצביע באסיפות בעלי מניות, המליצה למוסדיים להתנגד לחבילת הפרישה של רף. הסיבה להתנגדות: הגדלתה ב־2.3 מיליון שקל. "תשלום בדיעבד אינו יותר ממתנה על חשבון בעלי המניות", כתבו בפועלים סהר.

 

כשלעצמו, מצנח זהב של 4.5 מיליון שקל נראה גבוה לכל הדעות. מעבר לכך, רף עצמו זכה לקבל בשנותיו הרבות בבנק שכר של עשרות מיליוני שקלים, וככל הנראה לא יישאר רעב ללחם גם אחרי לאומי.

 

אולם תנאי הפרישה של רף, מפתים ככל שיהיו, אינם חריגים ביחס להסכמים אחרים בענף הבנקאות. גם בפועלים סהר מודים כי תנאי הפרישה של רף אינם יוצאי דופן. כך למשל, מנכ"ל בנק מזרחי לשעבר ויקטור מדינה קיבל 13.5 מיליון שקל בתום קדנציה של עשר שנים. יו"ר דיסקונט לשעבר אריה מינטקביץ' דרש לקבל מצנח של 17 מיליון שקל, עד שנתקל בהתנגדות משרד האוצר. הזמן שכיהן מינטקביץ' כיו"ר דיסקונט: שמונה שנים.

 

רף מכהן בתפקיד יו"ר לאומי מאז 1995. כמו כן הוא זוכה להערכה רבה במגזר העסקי ובקרב חברי הדירקטוריון ומנהלי הבנק. חבילת הפרישה שלו כוללת 15 משכורות, מענק פרישה מיוחד של 7.5 משכורות ותשלום על תקופת צינון של תשעה חודשים. בסך הכל 300 אלף שקל לשנה. הלוואי על כולנו, אבל זה הרבה יותר צנוע ממדינה ומינטקביץ', שכיהנו פחות שנים בתפקידם.

 

למה לא הצבעה גלויה?

 

הבעיה היא העיתוי. אסיפת בעלי המניות תתבקש לאשר את תנאי הפרישה של רף בשיא הדיון על שכר הבכירים, ואף אחד מהמוסדיים לא רוצה להצטייר כתומך נלהב במצנחי זהב. עם זאת, שיטת ההצבעה עשויה לשחק תפקיד ניכר בשיקוליהם: הבנק לא יפרסם איך הצביע כל אחד מהגופים המחזיקים במניות לאומי בכל אחת מההצעות שעל סדר יומה של האסיפה . אחת השאלות שעולה, על רקע הרצון להגביר את השקיפות, היא מדוע בעצם למנוע מהציבור לדעת איך הצביעו הגופים המנהלים את כספינו באסיפה השנתית של הבנק הגדול במדינה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x