$
תומר זלצר

פותח חשבון: מפוצצים את מסיבת הפורקס

אחרי שגם נוחי דנקנר אותת השבוע שאין לו רצון להיות חלק משוק המסחר במט"ח, האוצר מקדם את הרפורמה של זוהר גושן

תומר זלצר 08:1022.10.09

האם החגיגה בשוק המסחר במט"ח (פורקס) קרובה להסתיים? הסדרת הפיקוח נראית השבוע קרובה מתמיד. ביום שני הפיץ משרד האוצר את תזכיר החוק שאמור להסדיר סוף כל סוף את פעילות שוק הפורקס. גם ח"כ רונית תירוש (קדימה) הזדרזה לקפוץ על העגלה והגישה השבוע הצעת חוק פרטית, שזהה להצעה שגובשה ברשות ניירות ערך.

 

גם במגזר הפרטי מתרחקים מהמסחר במט"ח. השבוע נפתח בהודעה של כלל פיננסים כי היא מוכרת מחצית מאחזקותיה בחברת הפורקס אווא פיננסים. המחיר הנמוך שבו התבצעה העסקה מאותת כי לנוחי דנקנר אין יותר עניין להיות חלק מהשוק הזה.

 

באיחור קל של כמה שנים טובות להרבה אנשים ברור היום שחגיגת הפורקס חייבת להיפסק. אך כמו בהרבה מקרים אחרים, גם היזמים הפרטיים בשוק הפורקס היו הרבה יותר מהירים מהרגולטורים ומנבחרי הציבור.

 

מהמרים על כל הקופה

 

חברות הפורקס נכנסו לתוך ואקום שאפשר להן לשגשג בתעשייה שמגלגלת עשרות מיליוני דולרים. איך עושים כל כך הרבה כסף בשוק הזה? רוב חברות הפורקס בישראל פועלות כ"עושות שוק": לכאורה, החברות אמורות "להתכסות" כנגד הפוזיציה של לקוחותיהם וליהנות רק ממרווחי המכירה והקנייה. אבל למה להן? הרבה יותר כדאי להשאיר את הכסף בבית ולקחת הימור מושכל מאוד שהמשקיע יימחק מהמסחר.

 

המודל העסקי של השיטה טמון בפיתוי העצום שהיא מציעה: חברות פורקס מאפשרות ללקוחות לסחור במינוף של פי 100, פי 200 ולעתים אף פי 400. כך, משקיע שמפקיד 1,000 דולר אצל חברה שמציעה מינוף של 1:200, יכול בפועל לבצע עסקה בסכום של 200 אלף דולר. ככל שהמינוף גבוה יותר, כך פוטנציאל הרווחים גדול - אך עמו גם הסיכון. אם במהלך המסחר שער החליפין זז במעט לכיוון ההפוך מזה שעליו "הימר" המשקיע, הרי שכל הכסף שהפקיד עלול להימחק ברגע.

 

שוק המט"ח התנודתי הוא סביבה אידיאלית למחיקת משקיעים לא מנוסים. אחרי כמה שיעורים ב"קורס מט"ח", אותם משקיעים עלולים לחשוב שהם מומחי מט"ח לפחות ברמתו של ג'ורג' סורוס, ספקולנט המטבעות האגדי. ובכן, אם גלשת באינטרנט ונתקלת בפרסומת הקוראת לך "להרוויח כסף מהבית" דרך מסחר יומי במט"ח - כדאי לעצור ולחשוב. כנראה שאתה עומד להפסיד את הכסף שלך.

 

של מי האחריות?

 

החוק של האוצר, במבנהו הנוכחי, גובש ברשות מוקדם יותר השנה ודווח עליו לראשונה ב"כלכליסט". הערות לחוק יתקבלו עד 12 בנובמבר, ואז הוא יועבר לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה לקראת הגשתו לאישור הכנסת - אולי עוד במושב הנוכחי שלה. בין עיקרי הרפורמה: קבלת רישיון של רשות ניירות ערך, הצגת הון עצמי מזערי וביטוח, חובות דיווח לציבור ולרשות, בקרה על אופן הפרסום והשיווק ומניעת תגמול לפי הפסד לקוח.

 

הרפורמה הכרחית במצב הקיים, אבל כדאי שנבחרי הציבור והרגולטורים - לא רק הרשות, אלא גם בנק ישראל והאוצר - ישאלו את עצמם למה לקח להם כל כך הרבה זמן להגיב. למה אי אפשר לגבש פתרונות יצירתיים (למשל, מגבלות על פרסום חברות הפורקס באתרי אינטרנט) בתקופת הביניים, עד להשלמת הרפורמה?

 

חייבים לזכור כי גם לציבור המשקיעים יש אחריות אישית לא מבוטלת לענות על השאלות הבאות: אצל מי אני משקיע? באילו סכומים? האם אני מבין איך עובדת השיטה ומה הסיכויים שלי להרוויח? בשביל אותם אנשים שלא הצליחו לעמוד בפיתוי - בין אם הם "מהמרים" בנפשם או סתם משקיעים לא מתוחכמים - מן הראוי שהממשלה תדאג להעביר את הרפורמה של הרשות לאישור הכנסת מהר ככל האפשר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x