פותח חשבון: 188 עמודים מול ציטוט אחד על שרי אריסון
אמנם המפקח על הבנקים אמר כי פרשת העימות עם בנק הפועלים נמצאת מאחורינו, אך כמה וכמה התבטאויות שלו על הבנק הוכיחו אחרת
בין אם התכוון לזה או לא, הצליח אתמול המפקח על הבנקים רוני חזקיהו לעורר מחדש את סערת בנק הפועלים ולמעשה להסיט את הזרקור הציבורי מהסקירה המפורטת שהכין בנק ישראל על שוק הבנקאות. חמישה כלכלנים מבנק ישראל, בראשות הפרופ' דוד רוטנברג, כתבו את הסקירה השנתית על מערכת הבנקאות
דיבידנד - כן או לא
ואכן, אחרי מסיבת העיתונאים החגיגית שכינס אתמול חזקיהו בבנק ישראל, אף אחד כבר לא דיבר על הסקירה של יחידת המחקר. אמנם המפקח אמר כי פרשת העימות עם בנק הפועלים "נמצאת מאחורינו", אך כמה התבטאויות שלו על הבנק - ובראשן האישור שנתן, לראשונה, כי בעלת השליטה בבנק הפועלים לא קיבלה את כל המידע לגבי הדחת יו"ר בנק הפועלים הקודם דני דנקנר - הוכיחו אחרת.
חזקיהו לא עצר והמשיך לנפק ציטוטים על יחסי הגומלין בין הפיקוח על הבנקים לבין בנק הפועלים. הליך מינויו של ציון קינן במקום צבי זיו לתפקיד המנכ"ל בחודש מרץ תואר על ידי המפקח כ"פריצה של כל חוקי הממשל התאגידי". לגבי שאלת יציבותו של בנק הפועלים, אמר חזקיהו כי "ללא פעולות מסוימות שנעשו על ידי הפיקוח - ייתכן שהבנק היה יכול להיקלע לסכנה כזו". חזקיהו גם חזר על טענתו כי מכירת תיק ה־MBS (נכסים מגובי משכנתאות) של הבנק נעשתה "כפועל יוצא של הנחיות המפקח".
המפקח גם עקץ בדבריו את אגף ניהול הסיכונים בבנק. בנק הפועלים הוא הבנק היחיד מבין החמישה הגדולים שבו קיים מנהל סיכונים ראשי, שהוא גם חבר הנהלה - בדומה להגדרת המפקח בטיוטה ששלח לבנקים ביוני. חזקיהו רמז בדבריו על בנק אחד שבו קיימת הפונקציה, אך היא אינה מתנהלת בדיוק לפי כוונת הפיקוח בטיוטה שהוציא.
ברעש שיצרו דבריו של חזקיהו על בנק הפועלים, נבלעו כמה התבטאויות מעניינות שלו בנושאים חשובים אחרים. אחת מהן פתחה את הדלת לבנקים לפנות לפיקוח בבקשה לקבלת אישור לחלוקת דיבידנד, אף שלפי המדיניות המוצהרת של הפיקוח: "לאור הסיכונים שישנם במערכת בעקבות המשבר, אנו לא מצפים שהמערכת הבנקאית תחלק דיבידנדים". שני המועמדים הראשונים לחלוקת דיבידנד הם הבנק הבינלאומי, שלא חילק דיבידנד מאז רכש אותו צדיק בינו ב־2003, ובנק מזרחי טפחות.
בפועלים למדו לקח ולא הגיבו
במקביל, למרות נתוני הצמיחה שפורסמו השבוע, העריך המפקח כי המיתון עדיין פה. הוא אף צפה כי רמת ההפרשה לחובות המסופקים של הבנקים עלולה לגדול כתוצאה מהשפעת המשבר הריאלי. נושא נוסף שאליו התייחס הוא החשיבות שהוא מייחס להון הראשוני המקורי בתוך כריות ההון שהבנק מחזיק; במסגרת זו, מתכוון הפיקוח לגבש עם הבנקים לוח זמנים להגדלת הון זה.
מיותר לציין שבבנק הפועלים ממש לא אהבו את דברי המפקח במסיבת העיתונאים. ואולם, אולי כלקח מהמשבר התקשורתי חסר התקדים מול בנק ישראל שנוהל מסוף מרץ ועד סוף מאי השנה, הבנק וקבוצת אריסון בחרו שלא להגיב לדברי המפקח. כשהרגולטור יורה, כנראה שכדאי להוריד את הראש. מה עוד שחזקיהו טרם אישר רשמית את מינויו של ציון קינן למנכ"ל בנק הפועלים, בעקבות המלצת ועדת האיתור של דירקטוריון הבנק שמונתה לפי דרישתו.
מה שבטוח הוא שהסקירה השנתית של הפיקוח על הבנקים ב־2009, שתפורסם בעוד כשנה, טומנת בחובה פוטנציאל לכותרות לא פחות דרמטיות.