$
אביה ספיבק
צילום: מאיר אזולאי
אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט פרופ' לכלכלה, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל לכל הטורים של אביה ספיבק כותב מאמרים בכלכליסט

במת כלכליסט: אולמרט הכפול

אולמרט הכלכלי הוא כישלון, איש כישרוני אך חסר אמינות, איש של מילים ולא של מעשים, מייצג אמיתי של חברתנו המיוחצ"נת

אביה ספיבק 07:4805.08.08

איזה מין ראש ממשלה כלכלי היה אהוד אולמרט? יש עניין בשאלה זו, כי שלא כמו בנושאי הביטחון, אולמרט הביא לתפקיד ניסיון רב בתפקידים ובמשרדים כלכליים: הוא היה ראש עיריית ירושלים, שר התמ"ת ושר האוצר. הוא היה מחובר לעולם העסקים (אולי יותר מדי, לטענת המשטרה והפרקליטות). ובכן,

כשבודקים מה אולמרט עצמו מעיד על הרקורד הכלכלי שלו, אנו מוצאים שני אולמרטים.

 

מי צודק: אולמרט א' או אולמרט ב'?

בנאום הכמעט-התפטרות שלו בשבוע שעבר השתבח אולמרט א' בהישגיו הכלכליים: "בתחום הכלכלי והחברתי - שמרנו על כלכלה יציבה והבאנו אותה להישגים משמעותיים. תגברנו את המאבק בעוני ורמת המעורבות באזורי המצוקה ובמיוחד בפריפריה. מספר העניים ממשיך לרדת. השקענו מיליארדי שקלים בניסיון לשפר את מערכות החינוך. הגדלנו קצבאות לזקנים שהופקרו, התמקדנו בטיפול בילדים בסיכון והקמנו מערך טיפולי בילדים בגיל הרך, ששנים התעלמנו מצורכיהם. הגענו לשיא חיובי במספר המועסקים במשק... האבטלה ירדה ל-6.1% בהשוואה ל-10.5% לפני שלוש שנים".

 

לעומתו אמר אולמרט ב' בנאום בפני פורום קיסריה, רק לפני ארבעה שבועות, ב-3 ביולי: "מה שלא הצלחנו לעשות, ולא הצלחנו כי לא ניסינו ברצינות לעשות, זה איך לייצר או איך לפתח מנגנון שיאפשר לחלק את פירות הצמיחה הכלכלית שלנו בצורה שתעשה צדק חברתי גדול יותר... נכשלנו לא רק בגלל שלא היו לנו את הכלים... אנחנו היינו כל כך מכורים, או כל כך 'קומיטד' להגיע, לשמור על הפרמטרים של ההישגים בתחום הצמיחה ובתחום המשמעת הפיסקאלית, שלא באמת היינו מוכנים להשקיע מחשבה איך אנחנו יוצרים את המנגנונים הנכונים שיאפשרו לנו לעשות איזושהי חלוקה פנימית קצת יותר נכונה. דיברנו על פריפריה ולא עשינו שום דבר אמיתי... במשך הרבה מאוד שנים הזנחנו את פיתוח התשתיות באזורים שנמצאים בנחיתות חברתית וכלכלית במדינת ישראל, הדברים האלה לא מנותקים זה מזה".

 

אז מי צודק - אולמרט א' או אולמרט ב'? הנתונים מראים שאולמרט ב'. אמנם שיעור העניים באוכלוסייה קצת ירד, אבל השינוי אינו מובהק, לפי הביטוח הלאומי; נכון שהפריפריה במצב לא טוב: האבטלה במחוז הדרום היתה ברבעון הראשון של 2008 בגובה 7.3%, לעומת אבטלה במחוז תל אביב, שהיתה רק 4.8%.

 

ואולמרט לא הזכיר את ההידרדרות של ירושלים, את הפשיעה הגואה, את האזרחים שהופקרו על ידי מדינתם בצד הביטחוני והכלכלי (וגאידמק נכנס לוואקום שנוצר), את הפיגור בתשתיות (ההחלטה האומללה על הקו לירושלים ודחיית הכפלת המסילה לבאר שבע ל־2012), ואת הפיאסקו של ועדת שוחט והמשבר בהשכלה הגבוהה.

 

מתובנות כלכליות לתובנות ביטחוניות-מדיניות

ומה בנוגע לירידה באבטלה ובצמיחה? אלו הם נתונים נכונים מהעבר, אבל הסיבה להן אינה מדיניות הממשלה אלא ההתרחבות הכלכלית המחזורית. עכשיו, כאשר המשק נכנס להאטה, אולמרט משאיר את בנק ישראל לבדו במערכה מול השקל החזק מדי, ואינו מתמודד עם הסכנה לתעשיות היצוא. כפי שאמר עופר עיני, הממשלה שאננה מדי לגבי האבטלה המחכה בפתח.

 

אולמרט ב' מתעתע בשומעיו, כי הוא אומר את כל הדברים הנכונים ומפגין אינטליגנציה ויכולת ניתוח. לפורום של אנשי מקצוע אי אפשר לשווק את ההטעיות שאולמרט א' מציג לציבור הכללי. יש קסם רב בראש ממשלה שאומר את הדברים הנכונים ומראה שהוא מבין את התמונה, ולכן חובה לבדוק אם התובנה הובילה למעשים. התשובה היא בפירוש לא, כפי שכבר ראינו.

 

אולמרט הכלכלי הוא כישלון, איש כישרוני אך חסר אמינות, איש של מילים ולא של מעשים, מייצג אמיתי של חברתנו המיוחצ"נת. האם ייתכן שהתובנות הכלכליות מלמדות גם על תפקודו הביטחוני־מדיני? האם לא הוא זה שהבטיח שוב ושוב "נעשה ה-כ-ל כדי להחזיר את גלעד שליט הביתה?".

 

הכותב הוא פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בן־גוריון, עמית בכיר במכון ון ליר בירושלים ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x