$
הייטק והון סיכון

תל אביב אינה ידידותית במיוחד לנשים שמובילות סטארט-אפ

מדד WE Cities של Dell, המדרג ערים לפי מידת הפתיחות והתמיכה של האקוסיסטם שלהן בנשים, נתן לתל אביב את המקום ה-24 מתוך 50. במה מצטיינת העיר, במה היא חלשה במיוחד ואיזו עיר קטפה את המקום הראשון?

מאיר אורבך 16:5118.07.17

תל אביב אינה אחת הערים הידידותיות ליזמיות, על אף התדמית הנאורה שלה - כך מראה מדד WE Cities של חברת Dell.

 

 

על פי המדד, שמדרג את הערים הטובות ביותר לנשים שמובילות סטארט-אפ, תל אביב נמצאת במקום ה-24 מתוך 50. המדד מדרג את הערים כדי להמחיש כיצד משפיעים גורמים כמדיניות, חוקים מקומיים, מנהגים לאומיים ומאפיינים אחרים על יזמות בעלות פוטנציאל גבוה. מבין עשר הערים המובילות בדירוג הכללי שש נמצאות בארה"ב, שתיים באירופה, אחת בקנדה ואחת באסיה.

 

משדרת פתיחות, אך לא כך הוא המצב בשטח. תל אביב משדרת פתיחות, אך לא כך הוא המצב בשטח. תל אביב צילום: שאטרסטוק

 

 

במקום הראשון ניצבת ניו יורק ואחריה סן פרנסיסקו (וסן חוזה, שנמצאות באותו אזור), לונדון, בוסטון וסטוקהולם. גם הונג קונג, פריז, טאיפיי, וסידני זכו לדירוג טוב - וכולן עקפו את תל אביב.  

 

חזקה במספר המנהלות, חלשה באקדמיה

 

על פי הדוח תל אביב נמצאת בדירוג גבוה במיוחד (מקום 7) במדד "שווקים", בפרט בקטגוריות מדיניות (מקום 7) ועלות (מקום 17). העיר נחשבת למובילה עולמית בקריטריונים כמו קיום אתר ופורטל עירוני להקמת עסקים ויעדים ממשלתיים לעידוד עסקים בבעלות נשית. השיעורים הנמוכים של מס הכנסה תאגידי (מקום 9) והדירוג הגבוה בקלות פתיחת עסק (מקום 10) הופכים את תל אביב לאתר סטארט-אפים נחשק.

 

למרות שהאזור כולו נמצא במקום 27 בלבד בקריטריון הגישה, עולות הזדמנויות חדשות הקשורות בהקמת אשכולות ואינקובטורים שפונים במיוחד לנשים, ביניהם לאנצ'פד, סטארט תל אביב, WMN ועוד. תל אביב נמצא במקום טוב מבחינת מספר קרנות ההון סיכון שבהן יותר מ-20% שותפות (מקום 7) ומספר הנשים שייסדו קרנות הון סיכון (מקום 5), מה שמביא את העיר למקום ה-11 בקריטריון "הון". העיר מדורגת בין העשר הראשונות (מקום 9) במדד "היקף ותדירות המימון"; בפרט, היא מדורגת בין ה-15 הראשונות במדד הכמות של קרנות ההון סיכון הפעילות שבהן יש לפחות 25% נשים מנהלות (מקום 15) ובמספר הנשים המייסדות והבכירות בסבב גיוס שני ויותר (מקום 9).

 

 

במקום הראשון: התפוח הגדול במקום הראשון: התפוח הגדול

 

 

העיר מצטיינת במיוחד בשיעור הנשים בתחום המימון, בפרט במספר חברות ההשקעות שבהן לפחות מנהלת אחת (מקום 3), ובשיעור קרנות ההון סיכון הפעילות שיש בהן לפחות 25% נשים מנהלות (מקום 11). למרות המוניטין שלה כאשכול לסטארט-אפים בתחום ההיי-טק, תל אביב יכולה לשפר את הנגישות לטכנולוגיה עבור נשים (מקום 43 בדירוג הכללי).

 

קריטריון ה"טאלנטים" הינו נקודת תורפה נוספת של תל אביב (מקום 34). על בסיס כישורים וניסיון שיש לנשים בעיר (מקום 32), תל אביב עדיין נמצאת במקום נמוך מבחינת שיעור הנשים עם תארים ניהוליים (MBA) (מקום 34), מחסור בקורסים למנהל עסקים המיועדים לנשים (מקום 30), ושיעור הנשים בתפקידי מפתח בבתי הספר המובילים למנהל עסקים (מקום 33). שיפור הכישורים והניסיון של נשים הנו גם נושא תרבותי, שבו תל אביב יכולה להשתפר, עם יותר נשים שיעמדו בראשות עסקים בעיר.

 

קול קורא לממשלה ולתעשייה

 

ד"ר ארנה ברי, סגנית נשיא ומנכ"ל מרכז המצוינות של DELL-EMC ישראל, בעברה יזמת, המדענית הראשית ומנהלת בכירה בתחום ההון סיכון, אמרה: "ליזמות נשית ובכלל לנוכחות נשית בעסקים וארגונים יש ערך מוסף חשוב ותרומה רבה להצלחה, שכבר הוכחו אינספור פעמים. למערכת החינוך בישראל יש עוד דרך לעשות בהנחלת התרבות והכלים הנחוצים לבנות המין הנשי כבר מגיל צעיר, כדי להעז ולשאוף גבוה למשרות ניהוליות בכל תחום".

 

 

ד"ר אורנה ברי ד"ר אורנה ברי צילום: אוראל כהן

 

 

"כמובן שגם לערכי המשפחה וסביבת הגידול יש חלק חשוב בכך. בתעשיית ההייטק אנו רואים יותר ויותר נשים במשרות בכירות ועדיין אין מספיק נשים המובילות ארגוני הייטק כמנכ"ליות וזה מצב שיש לשנות. הכללתה של תל אביב בדירוג הגלובלי של ערים תומכות יזמות נשית, היא בהחלט נקודת אור ופתח לתקווה. אולם, תמונת המצב של העיר תל אביב במדד WE Cities, משקפת את מצבנו בתחום זה כמדינה. זהו קול קורא לממשלה ולתעשייה, לקדם כל מגזר שכיום אינו נוכח מספיק, מסיבות שונות, בתרומתו לתשתית של כלכלת המשק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x