שיא חדש בהנפקת מטבעות וירטואליים: טזוס גייסה 232 מיליון דולר
בכך הדיח הסטארט-אפ את חברת בנקור הישראלית, שגייסה לפני חודש 150 מיליון דולר; טזוס גייסה מעל 65 אלף ביטקוין ויותר מ-361 אלף את'ר
הסטארט-אפ טזוס גייס 232 מיליון דולר בתוך שבועיים באמצעות הנפקת מטבעות וירטואליים (ICO), מה שהופך אותה להנפקה הגדולה ביותר עד כה בתחום זה. ההנפקה יצאה לדרך לפני שבועיים ללא תקרת גיוס קשיחה. בתוך שלושה ימים גויסו כ-200 מיליון דולר באמצעות מטבעות ביטקוין ואת'ר.
- לזינוק בערך הביטקוין אחראים ההאקרים
- מארק קיובן סבור כי הביטקוין הוא "בועה" - אך ישתתף בהנפקה של מטבע וירטואלי
- הנפקת מטבעות וירטואליים: סדר עולמי חדש או הונאת פירמידה?
ICO היא השיטה המועדפת היום על חברות מבוססות טכנולוגיית בלוקצ'יין. בחודשים האחרונים החלה השיטה להפוך לפופולארית במיוחד ולהביא לגיוסים גדולים בפרקי זמן קצרים במיוחד. בנקור הישראלית גייסה לפני חודש 150 מיליון דולר בשלושה ימים והיתה לרגע קט הגיוס הגדול ביותר, אך כאמור היא הודחה מהר מאוד ממקומה. טזוס גייסה סך הכל 65,627 במטבעות ביטקוין ו-361,222 במטבעות את'ר.
הרעיון בבסיס טזוס הוא לפתור את בעיית המשילות שקיימת בשיטת הביזור של הבלוקצ'יין, שהובילה לא אחת לסכסוכים ולעתים לפיצולי מטבעות. במרץ השנה מחלוקת כזו שלחה את הביטקוין לנפילה של 20% ביומיים עד שהושגה פשרה. טזוס מציעה, בין היתר, את האפשרות לשנות פרוטוקולים בצורה דמוקרטית. מייסדי טזוס הם בני הזוג ארתור וקייטלין ברייטמן: הוא יוצא גולדמן זאקס, והיא יוצאת קרן הגידור ברידג'ווטר. המייסדים קיבלו 10% מהמטבעות המונפקים.
להבדיל מפרויקטים אחרים, טזוס הגיעה להנפקת המטבעות אחרי שכבר גייסה השקעה ראשונית מתעשיית ההון סיכון. גם הנפקת המטבע שלה זכתה לתמיכה מהתעשייה: המשקיע המיליארדר טים דרייפר לקח חלק בהנפקה והביע תמיכה גלויה בה, ופוליצ'יין, קרן גידור שבה השקיעה קרן ההון סיכון הנודעת אנדריסן הורוביץ, השתתפה במכירת מטבעות מוקדמת של החברה.
טכנולוגיית הבלוקצ'יין מאפשרת ניהול של בסיס נתונים מבוזר. במקום במחשב אחד מרכזי, בסיס הנתונים רץ במקביל על מחשבי המשתמשים, ומתעדכן אצל כולם. כך נעלם הצורך במתווכים שיקשרו בין המשתמשים השונים, ובכלל בניהול מרכזי. יש גם הסבר לשם: בלוקצ'יין מורכב מלבנים (blocks) של מידע מאומת. כל בלוק מכיל את המידע החדש, וגם את המידע של הבלוק שנוצר לפניו. כך נוצר חיבור בין הבלוקים השונים, שיוצר מעין שרשרת (chain) שהופכת את המידע למוגן מפני הונאות.
בהנפקת מטבעות יוצרים הסטארט-אפים מטבע חדש שנרכש באמצעות מטבעות וירטואליים קיימים, והוא מייצג ערך פוטנציאלי למוצר החברה. היזמים שמגייסים את הכסף נדרשים להציג למשקיעים רק מאמר טכני קצר שמתאר את חזון החברה ובאמצעות פלטפורמת מימון המונים שדומה לקיקסטרטר הם מצליחים לרוב לגייס סכומי עתק בשניות.