$
בארץ

משבר הקורונה

"אי מינוי מחליף לפרופ' גמזו מנציח את הפקרת הקשישים"

ארגוני מוסדות הגיל השלישי ונציגי משפחות הדיירים פנו לנתניהו שיתערב ויביא למינוי מנהל חיצוני למטה "מגן אבות ואימהות". זאת על רקע המינוי הזמני של בכירה במשרד הבריאות במקום פרופ' רוני גמזו שסיים את כהונתו. בינתיים המשפחות בעצמן מחפשות דמות בכירה שתסכים לקחת על עצמה את ניהול משבר הקורונה בבתי האבות

עמיר קורץ 19:0206.05.20

קואליציית חירום רחבה שהוקמה ובה שותפים הן ארגוני ומוסדות הגיל השלישי והן נציגי משפחות הדיירים פנתה במכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה למנות בדחיפות אחראי מיוחד מטעם הממשלה ליישום תוכנית "מגן אבות ואימהות". מדובר בתוכנית הלאומית שהגיש פרופ' רוני גמזו , מנכ"ל איכילוב, לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, בבתי הדיור המוגן, במוסדות הגריאטריים ובבתים לתשושי נפש וגוף.

 

 

 

הפנייה הזו מגיעה על רקע סיום תפקידו של גמזו בטרם נמצא לו מחליף וההחלטה של משרד הבריאות בתחילת השבוע למנות באופן זמני כמנהלת המטה המיוחד שהוקם לניהול הפרויקט את ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות ד"ר ורד עזרא.

 

 

משען באר שבע משען באר שבע צילום: חיים הורנשטיין

 

בעקבות חוסר שביעות רצון מטיפול המדינה בנושא, הוקמה אתמול קואליציית מאבק בה חברים נציגי משפחות הקשישים בבתי האבות ואנשים עם מוגבלויות, איגוד בתי האבות והדיור המוגן (ארגון א.ב.א) והעמותה לגריאטריה, שהחליטו לאחד לראשונה כוחות, לדבריהם, "לנוכח כישלון משרד הבריאות למנות ראש מטה לתוכנית ובשל העובדה כי מונתה נציגת משרד הבריאות שהמיט אסון על קשישי בתי האבות במעשיו ובמחדליו".

 

 

פרופ' רוני גמזו פרופ' רוני גמזו צילום: עמית שעל

 

במכתב, שהגיע לידי כלכליסט, ושמוען גם אל שר הבריאות יעקב ליצמן ואל מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, מעלה קואליציית המאבק כמה דרישות ובראשן מינוי מיידי של מנהל חיצוני למטה "מגן אבות ואימהות", "ברמת מנכ"ל-על, עם כלים ליישום תוכניתו של פרופ' גמזו". לדבריהם, "דרוש איש מקצוע עם הכרות אישית של מערכת הבריאות ומרכיביה, בעל רגישות, זמינות וקשב. אי מינוי מחליף מנציח את הפקרתם של אוכלוסיות אלה על ידי הממשלה ומעיד כי הם לא מעניינים את המדינה".

 

המוסדות דורשים המשך סיוע של פיקוד העורף

 

דרישה נוספות שמועלת במכתב היא מתן פיתרון מיידי למצוקת כוח האדם בענף בתי האבות, שלדברי מובילי המאבק, סובל ממחסור של 6,000 עובדים, וזאת באמצעות מתן רישיונות להעסקת עובדים זרים בענף. "עד היום המדינה לא מאשרת ולו רישיון אחד", הם כותבים.

 

 

רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות צילום: Ariel Jerozolimski

 

בנוסף הם כותבים כי יש צורך דחוף בתקצוב המוסדות באופן ראוי ובהתאם לעלויות משבר הקורונה, לצורך הענקת טיפול ראוי ומניעת קריסתם של מוסדות, שרבים מהם חוששים שלא יוכלו לעמוד בהוצאות הנדרשות כדי להתמודד עם משבר הקורונה. כמו כן, הם דורשים להכניס את כלל אוכלוסיית האנשים בעלי מוגבלויות תחת אחריות המטה שהוקם ואספקת צרכיהם בשגרת החירום.

 

נקודה נוספת שמועלת במכתב היא דרישה להמשך העסקת פיקוד העורף "כגוף תומך משימות מטה ומוסדות", זאת לאחר שהוא לקח תחת חסותו בשבועות האחרונים משימות ייעודיות שונות, בעיקר לוגיסטיות (בקרת כניסה למוסדות, כולל מדידות חום ותשאול הנכנסים בשער, פעולות טיהור וחיטוי, שינוע ציוד ומזון וכו').

 

הבעיה היא שתוכנית הסיוע של פיקוד העורף למוסדות, נכון לעכשיו, אמורה להמשיך ולהתקיים רק עד 12 במאי - בשבוע הבא. באיגוד בתי האבות אומרים שנדהמו לגלות זאת הבוקר. "זהו לעג לרש ובריחה מאחריות של משרדי הממשלה", אמר יו"ר א.ב.א רוני עוזרי, "על מצב משברי הנובע מעצימת עיניים והזנחה מתמשכת לא רק שעד כה לא ניתן שום סיוע כספי לבתי האבות, עד שחלקם כבר לא יכולים לשלם משכורות, כעת הממשלה מפילה עליהם עוד רגולציה ועוד עלויות עצומות".

 

 

ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה

 

עוזרי הוסיף כי "בתי אבות רבים לא עומדים בעומס הכלכלי ונמצאים בסכנת סגירה בעודם נלחמים על שמירת חיי הדיירים שלהם. אנו קוראים למדינה לקחת אחריות ולהקצות מיידית תקציבים הדרושים לבתי האבות למימון הוצאות הקורונה ובפרט למצוא פיתרון למשבר סביב בקרת הכניסה".

 

משפחות הדיירים מנסות למצוא בעצמן מנהל בכיר למטה

 

פרופ' גמזו סיים ביום ראשון האחרון את כהונתו הקצרה לאחר שהגיש תוכנית כוללת למתן מענה למוסדות הגיל השלישי ולאחר שהקים מטה שמטרתו לתכלל את עבודת משרדי הממשלה השונים העוסקים בתחום, כך שניהול המשבר יהיה ממטה לאומי מרכזי.

 

אלא שמשרד הבריאות לא הצליח למצוא עד כה מחליף בעל שיעור קומה לגמזו בניהול המטה. ניסיון למנות את ד"ר איתמר עופר מנכ"ל חברת צבר רפואה הפרטית העוסקת באשפוז ביתי, נכשל, הן בשל חשש לניגוד עניינים עם תפקידו כיום והן בשל מאבקי כוח בתוך משרד הבריאות.

 

העובדה שבינתיים בחר משרד הבריאות במינוי פנימי, יצרה תסיסה בקרב ארוגני הגג השונים והמשפחות, היות ולדבריהן קיים "פצע פתוח" בין הצדדים ותהום של חוסר אמון. במכתב לרוה"מ כותב מטה המאבק כי מינויו של גמזו לפרוייקטור מיוחד נעשה "לאחר ששילמנו במחיר דמים יקר... מינוי חירום זה, כדרכם של מינויים חירום אשר הממשלה ביצעה בעתות משבר ומלחמות בעבר, הינו הודאה שאין עליה עוררין, כי המופקדים על שלומם הפיזי והנפשי של הקשישים הסיעודיים בישראל, קרי אגף הגריאטריה במשרד הבריאות, ומשרד הרווחה – כשלו בשגרה ובחירום".

 

בעקבות זאת, מנסים גורמים בארגוני המשפחות והמוסדות להציע מלמטה, מרמת השטח, שמות של מועמדים פוטנציאליים לנהל את תוכנית "מגן אבות ואימהות". בימים האחרונים נציגיהם שוחחו עם מספר דמויות בכירות ובדקו איתן את האפשרות לקחת על עצמם את התפקיד. בין אלו פנו טליהם או ששמם הועלה כמועמדים אפשריים בפני משרד הבריאות אלה מנהלים בכירים לשעבר כמו פרופ' גבי ברבש לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"ל בי"ח איכילוב, פרופ' יונתן הלוי לשעבר מנכ"ל בי"ח שערי צדק, פרופ' איתן חי-עם לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ופרופ' חיים ראובני לשעבר מנכ"ל בית חולים סורוקה.

 

אולם, לדברי גורמים במטה המאבק, קיים נתק עם משרד הבריאות, ופניותיהם בנושא לא זכו למענה או לשיתוף פעולה, מה שעוד יותר מגביר את החשדנות וחוסר האמון. לדברי אחד הגורמים, הדמות החיצונית הנדרשת צריכה להיות מגה-מנהל, בעל ניסיון ויכולות ניהוליות דומות לאלה של פרופ' גמזו ושיהיה גם מספיק בכיר כך ש"לא יאיים פוליטית על גורמים בתוך משרד הבריאות".

 

"מערכת הבריאות והרווחה זורה חול בעיני הציבור"

 

לדברי ד"ר אוריין יצחק, נציג המשפחות בבתי האבות ובדיור המוגן, "מינוי ראש מטה מתוך משרד הבריאות הינו זלזול בוטה ברגשות ציבור משפחות הקשישים. לא נקבל מינוי מתוך משרד אשר ניצח על מערך המחדלים והכשלים שהביאו לפגיעה ביקירינו ונפעל בכל הכוח לבטל מינוי זה ולהעמיד מועמד חיצוני ראוי וערכי בסדר הגודל של פרופ' רוני גמזו".

 

ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה בישראל מוסיף כי "מערכת הבריאות והרווחה זורה חול בעיני הציבור ומחפשת את הדרך לברוח מאחריותה לקשישים. הפקרת הקשישים הגריאטריים היא למעשה הפקרת האמא והאבא של כולנו".

 

במטה המאבק שהוקם – "קואליציית המאבק המשותף לאוכלוסיות בהם הקורונה ממשיכה", כדברי נציגיה, אומרים כי יפעלו לאורך זמן "כדי להפסיק את המחדל המתמשך במסגרתו הופקרו הקשישים עד ש-42% מנפטרי הקורונה הם מבתי האבות. אנחנו קוראים לראש הממשלה להפקיע את ניהול המחדל בבתי האבות ממשרד הבריאות ולמנות עוד היום ראש מטה חיצוני בשיעור קומתו של פרופ' גמזו. כל זמן שראש הממשלה מתמהמה 40 אלף דיירי בתי האבות ממשיכים להיות בסכנת חיים".

 

x