$
דעות

כשאגו יותר חשוב מחיי אדם

אי ההצלחה למנות מחליף קבוע לפרופ' רוני גמזו בניהול המשבר בבתי האבות הוא דוגמה לחלם של משרד הבריאות. חבל שמי שעלול לשלם את המחיר הם הקשישים במוסדות, שמשפחותיהם רואות כיצד החשש עליו הן הצביעו הולך ומתממש

עמיר קורץ 08:1705.05.20

כבר לפני שבועיים, כשפרופ' רוני גמזו הגיש את תוכניתו להגנה על דיירי בתי האבות, התריעו מנהלי המוסדות ונציגי משפחות הדיירים כי במידה ולא ימונה למטה שהקים גמזו מנהל בעל שיעור קומה, "יש חשש שהכל יתפורר". גמזו התניע את המערכת, ניסה לתכלל את עבודת כלל הגורמים והכין מענה אל מול אוזלת היד של המדינה, שהביאה למותם מקורונה של עשרות קשישים במוסדות. אולם, נכון לעכשיו המלצתו לראש הממשלה למנות מנהל־על לניהול הפרויקט הזה לא יושמה, ומשרד הבריאות מציג התנהלות חלמאית מתובלת במסמוס והתחמקות.

 

 

 

גמזו סיים את תפקידו ביום ראשון. המועמד שהסכים להחליפו וכבר החל בחפיפה לא רשמית, ד"ר איתמר עופר, קיבל במוצאי שבת הודעה ממשרד הבריאות על ביטול המינוי. לכאורה, הסיבה היא ניגוד עניינים - שהיה ידוע מראש - בשל תפקידו כמנכ"ל חברת צבר רפואה הפרטית העוסקת בתחום האשפוז הביתי. אלא שמאחורי הקלעים היו גם מאבקי כוח ואגו בתוך המשרד מצד מי שחששו למעמדם ובלמו את המינוי. כעת ברור שזה חייב להינתן לדמות בכירה, "מגה־מנהל שלא יאיים פוליטית", שעד כה לא הצליחו במשרד הבריאות לגייס למשימה הלאומית החשובה.

 

פרופ' רוני גמזו,  מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל איכילוב צילום: עמית שעל

 

בינתיים מי שתמונה לתפקיד היא ראש חטיבת הרפואה במשרד ד"ר ורד עזרא. הבעיה היא ששוב מדובר במינוי זמני, ועוד של גורם פנימי במשרד הבריאות, מה ששוב מחזיר את האחריות לאותו גוף שבינו לבין משפחות הקשישים נפערה תהום של חוסר אמון. יותר מכך, עזרא בעצמה הודתה רק לפני כמה ימים כי "האתגר המורכב מחייב תשומת לב ניהולית שאין לכוח האדם הקיים של האגף המקצועי".

 

ד"ר איתמר עופר ד"ר איתמר עופר צילום: צילום מסך ynet

 

על רקע זה ניתן להבין את זעם המשפחות והמנהלים, שמתכוננים למאבק כדי להביא למינוי דמות חיצונית בכירה שתקבל לידיה סמכויות ומשאבים. מובילי המאבק חוששים שאם זה לא יקרה, הם יהפכו להיות כמו תושבי יישובי עוטף עזה מוכי הקסאמים: בעיה רחוקה שפשוט ממשיכים לחיות איתה.

x