$
בארץ

המשפחות זועמות על המינוי הזמני לניהול "מגן אבות ואמהות": "יום שחור להורינו"

פרופ' רוני גמזו סיים אתמול את כהונתו כמנהל המטה שהקים לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים. לאחר שמינוי מחליף חיצוני נכשל, מסתפק בינתיים משרד הבריאות במינוי זמני פנימי עד למציאת מחליף: ראש חטיבת הרפואה במשרד ד"ר ורד עזרא, שבעצמה התריעה רק לפני שבוע כי "האתגר המורכב מחייב תשומת לב ניהולית שאין לכוח האדם הקיים של האגף המקצועי"

עמיר קורץ 13:5304.05.20
סאגת מינוי מחליף לפרופ' רוני גמזו לניהול פרויקט "מגן אבות ואמהות", לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים נמשכת: ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות ד"ר ורד עזרא מונתה היום באופן זמני כמחליפתו של גמזו, שסיים את תפקידו אתמול בטרם נמצא לו מחליף. זאת לאחר שהניסיון של עזרא עצמה להביא למינויו של ד"ר איתמר עופר, מנכ"ל חברת צבר רפואה הפרטית העוסקת בתחום האשפוז הביתי, לא צלח, ככל הנראה על רקע חשש לניגוד עניינים בין עיסוקו כיום לתפקיד המיועד.

 

אמנם במשרד הבריאות מתכוונים להמשיך ולחפש מועמד חיצוני מתאים לתפקיד ניהול המטה שהקים גמזו כחלק מהתוכנית הכוללת שהכין עם מינויו לפרויקטור ייעודי לתחום לזמן קצוב, אולם בענף בתי האבות זועמים וטוענים כי הדבר אשר ממנו חששו ועליו התריעו מתממש.

 

יצויין כי לאורך כל התקופה האחרונה הביעו מנהלי המוסדות ומשפחות הדיירים חשש שלא ימצא "מגה מנהל" כהגדרתם, אדם בעל שיעור קומה שיוכל להיכנס לנעליו של גמזו, וסלדו מכך שניהול הנושא יוותר בתוך משרד הבריאות, שעד מינוי גמזו גילה אוזלת יד בטיפול בנושא.

 

רוני גמזו. מנהלי המוסדות ומשפחות הדיירים חששו שלא ימצא לו מחליף בעל שיעור קומה רוני גמזו. מנהלי המוסדות ומשפחות הדיירים חששו שלא ימצא לו מחליף בעל שיעור קומה צילום: אוראל כהן

"זהו יום שחור להורינו", פרסמו נציגי משפחות באחד מעמודי הפייסבוק בהם הם פעילים. "מדובר באותה גברת שהודתה בכך שכוח האדם הניהולי הקיים במשרד הבריאות לא ערוך להתמודד עם משבר הקורונה בבתי האבות".

 

בכך מכוונות המשפחות לדברים שכתבה עזרא עצמה, במכתב ששלחה ביום חמישי האחרון לוועדת המכרזים, עת ביקשה לקדם את מינויו של ד"ר עופר לתפקיד מנהל הפרויקט, כיועץ שיפעל תחתה. במכתב, שתוכנו פורסם ב"כלכליסט", כתבה עזרא כי "אחד מהאתגרים המורכבים להם נדרש המשרד עם פרוץ מגפת הקורונה הוא ההתמודדות עם אוכלוסיית הקשישים ובפרט השוהים במסגרות חוץ ביתיות. האתגר המורכב מחייב תשומת לב ניהולית שאין לכוח האדם הקיים של האגף המקצועי".

 

לטענת נציגי משפחות דיריים בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים, "הזלזול בהורים שלנו חייב להיפסק. לא יכול להיות שבמשרד הבריאות חיכו לרגע שאחרי עזיבתו של פרופ' גמזו כדי למנות מישהי מתוך משרד הבריאות שהודתה שאין מי שיכול לנהל משבר כזה מתוך משרד הבריאות".

 

באותו אופן אומר גם ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה, המייצגת את המוסדות הגריאטריים בתחומי הסיעוד והעובדים בשטח, כי "ממשלת ישראל מפקירה את הקשישים ובני משפחותיהם לגורלם. לא ייתכן כי פרופ' גמזו יסיים את תפקידו, בעוד שהמערכת נשארת ללא מחליף מטעם המדינה כדי ליישם את המלצות הדו"ח הנוגעות לסוגיות הדחופות המונחות על כתפי בתי החולים הגריאטריים במשבר מתמשך זה".

 

קשישים סיעודיים. מנכ"ל העמותה לגריאטריה: "הממשלה מפקירה את הקשישים ובני משפחותיהם לגורלם" קשישים סיעודיים. מנכ"ל העמותה לגריאטריה: "הממשלה מפקירה את הקשישים ובני משפחותיהם לגורלם" צילום: גיל נחושתן

עוד מתריע שמואלי כי "אי-יישום הדו"ח וטיפול מיידי בסוגיות אותם העלו חברי העמותה מול כל הגורמים הנוגעים בדבר, יגרום לקריסת המערכת הגריאטרית כולה, וחיי אדם יהיו בסכנה. עם התפרצות מגפת הקורונה היה ברור כי בקרב המרכזים הגריאטריים נמצאת האוכלוסייה הפגיעה והרגישה ביותר להידבק בנגיף. מינויו של פרופ' גמזו כפרויקטור לטיפול בהתמודדות עם נגיף הקורונה באוכלוסיות הרגישות, העלתה את המצוקה הרבה של מערכת הבריאות ויש חשיבות רבה ליישם את ההמלצות בדו"ח שהוא הגיש".

 

גם יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן רוני עוזרי הביע דאגה מהיעדר מינוי קבוע ובר סמכויות ליישום תוכנית "מגן אבות ואימהות": "נראה שהמדינה עושה 'שיטת מצליח' על חשבון גבם של עשרות אלפי קשישים. החשש הוא שהתוכנית המצויינת שגיבש פרופ' גמזו תישאר על הנייר וכבר כעת אנו רואים כי הרבה דברים מתפרקים".

 

עוד הוסיף עוזרי כי "לצערנו בתי האבות והקשישים לא ממש מעניינים את המדינה כשנראה שאפילו הבאתו של פרופ' גמזו הייתה ספין תקשורתי, אין כאן שום תכנון לטווח ארוך ושום דאגה אמיתית לשלומם של בתי האבות והקשישים בהם הם מטפלים".

 

 

x