$
בארץ

בעלי תחנות הכוח הפרטיות דורשים: הגדלת ייצור החשמל בעשרות אחוזים

בעקבות פרסום תוכנית ההאצה ליציאה מהמשבר של משק האנרגיה דורשים יצרני החשמל הפרטיים לפרסם מכרזים חדשים לייצור חשמל בהיקף של 4,000 מגה וואט באמצעות גז טבעי. בנוסף הם דורשים לקדם את פיתוח הרשת הארצית להולכת חשמל, ובמידה שחברת החשמל אינה מסוגלת לעמוד ביעד להוציא את ההקמה לשוק הפרטי

ליאור גוטמן 10:5127.04.20
יצרני החשמל הפרטיים פנו אתמול (א') למשרד האנרגיה בבקשה שיכלול אותם בתוכנית ההאצה שלו ליציאה מהמשבר. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" משרד האנרגיה היה אחד המשרדים הראשונים שהכינו תוכנית יציאה ממהמשבר שכוללת השקעות בתשתיות חשמל, גז ומים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל.

 

פעולה זו אמורה להניב תועלת משקית של עד 25 מיליארד שקל. אחד מסעיפי התוכנית היא פרסום מכרזים לייצור חשמל באמצעות מתקנים סולארים ובהיקף כולל של כ-3,000 מגה וואט, שהם לשם השוואה כ-23% מכוח הייצור המקסימאלי של חברת החשמל.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ. תוכנית ליציאה מהמשבר שר האנרגיה יובל שטייניץ. תוכנית ליציאה מהמשבר צילום: אוראל כהן, יחצ

פורום בעלי תחנות הכוח הפרטיות, שמנוהל על ידי נתי בירנבוים, מחזיק היום כשליש מהייצור הקונבנציונאלי. לאחר הפרסום הוא פנה כאמור למשרד האנרגיה בדרישה שלא לזנוח את הפורום בתוכניות הפיתוח. "קראנו את הפרסום בתקשורת לפיו משרד האנרגיה הינו המשרד הממשלתי הראשון אשר מציב תוכנית עבודה להאצת המשק. אין ספק שעל מנת להניע את המשק הישראלי, אשר מצוי בחודשים האחרונים בקיפאון מוחלט, יש צורך בקידומם של פרויקטים רבים – הן במקטע הייצור והן במקטע ההולכה, וזאת בהתאם ליעדים שכבר הוגדרו על ידי הממשלה. אנו מברכים את השר על מהלך זה", כתב בירנבוים.

 

בירנבוים הוסיף שבמסגרת תוכנית ההאצה המתוכננת ישולבו שני נושאים נוספים אשר עומדים בהלימה ליעדי הממשלה ולתוכניות הפיתוח של השר והמשרד. הראשון

הוא  לכלול פרסום מיידי של ייצור חשמל קונבנציונאלי בהיקף של לפחות 4,000 מגה וואט באמצעות גז טבעי. לתפיסת הפורום מדובר ביישום מפת הדרכים של משק האנרגיה שפורסמה לשימוע לפני כשנתיים, שם נטען שהגידול הקבוע לחשמל הוא בהיקף של כ-3%, מה שיחייב הקמה של עוד תחנות כוח.

 

הבקשה השנייה היא לקדם את רשת הולכת החשמל הארצית כדי שיהיה ניתן לנתב את החשמל לכל קצוות המדינה. "ככל שחברת החשמל אינה מסוגלת לעמוד בתוכנית זו, יש להוציא את התכנון וההקמה של מקטעים אלה לביצוע על ידי השוק הפרטי", אומרים בפורום.

 

במקביל, במכון הישראלי לאנרגיה וסביבה הגיבו על התוכנית, וטענו ש"משק האנרגיה בישראל חטף מכה קשה במיוחד בקורונה ונדרשים מהלכי סיוע מיידיים, בטווח הקצר ובהם עידוד תעשיית הדלק, זיקוק ופטרוכימיה כחול לבן".

לתפיסת מנכ"ל המכון יוסי אריה "לדון כעת בעתיד הרחוק ובתקציבי ענק זה מנותק מהמציאות. כאשר הירידה במחירי האנרגיה לא מגיעה לציבור לאור המסים הגבוהים אותם גובה הממשלה על חשבון הציבור ודורשת מחברות האנרגיה להעביר לאוצר זה בעייתי מאד. רק ככה ננצח את משבר הקורנה והמשבר הכלכלי", הוא מסכם.

 

x