$
בארץ

החשב הכללי מקדם פילוט להקמת פאנלים סולארים על גגות מבנים של משרדי הממשלה

אחרי שנים של עיכוב, ועדת המכרזים הבין משרדית של אגף החשב הכללי באוצר, משרדי האנרגיה והגנת הסביבה, פרסמה היום 2 מכרזים פומביים להקמת פאנלים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית. אולם, מה שלא הזכירו במשרד החשב, הוא שהיעד לאנרגיות מתחדשות ל-2020 אמור היה להיות 10% - הוחמץ

ליאור גוטמן 17:2007.04.20
ועדת המכרזים הבין משרדית, של אגף החשב הכללי באוצר, משרדי האנרגיה והגנת הסביבה, פרסמה היום 2 מכרזים פומביים לצורך הקמת פאנלים פוטו-וולטאיים (PV) על מבני משרדי הממשלה בפריסה ארצית, לטובת ייצור חשמל מאנרגיה סולארית. התשלום שיקבל היזם הוא על בסיס אסדרה תעריפית, כלומר כ-45 אג' לכל קוט"ש, פי 3 ויותר מהמכרזים האחרונים של רשות החשמל.

 

 

בחשב הכללי טוענים שהמכרזים פורסמו לקדם עמידה ביעדי החלטת ממשלה מס' 542 בנושא "הפחתת פליטות גזי חממה וייעול צריכת האנרגיה במשק", הקובעת כי היקף ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות יהיה בהיקף של 13% עד שנת 2025 ובהיקף של17% עד שנת 2030.
 צילום: עמית שעל

 

מה שהם "שכחו" לפרסם שם שהחלטת הממשלה הקודמת מ-2009 קבעה שעד שנת 2020 סך ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות יגיע לרף של 10%, ולכן עובדתית המדינה החמיצה את היעד שהיא עצמה קבעה. וכיצד המכרזים החדשים של החשב הכללי יסייעו להגיע ליעד החדש? כנראה שלא ממש - מבדיקת כלכליסט עולה שמדובר במכרזי פיילוט ראשוניים בהיקף ראשוני של כ-20 מגה בלבד, שהם כ-1.25% זעומים מסך ייצור החשמל "הירוק" במשק שנמדדו רק לפני מספר ימים.

 

מה שעוד לא ברור מדוע כל הפקידות הבכירה שמפארת את המכרז - לרבות החשב הכללי רוני חזקיהו, מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט - חתומים על הצהרה משותפת לפיה הקמת המתקנים הסולארים על גגות מבנים ממשלתיים תסייע להוביל את ישראל לעתיד ירוק יותר, כאשר גם בסביבת אגף החשב הכללי מודים שהמכרזים הללו יכול לצאת לפני שנים ובאין מפריע.

 

ואם זה לא מספיק, בדיקת כלכליסט מעלה שהיזמים עצמם צריכים לעבור בכל אתר ולהבין לבד כמה חשמל אפשר לייצר על הגג, זאת בשעה שהמשרד להגנת הסביבה בעצמו כבר מיפה את הגגות הפנויים במשרדי הממשלה עצמם, והפיץ אותו לפני כמה חודשים בודדים בין כל הגורמים הרלוונטים.

 

למעשה, מרכז השלטון המקומי הסתייע בשבועות האחרונים באותם נתוני מיפוי כדי לסייע להקים מערכות סולאריות על גגות מבני ציבור של העיריות השונות, אולם משום מה המידע הזה לא הצליח להגיע לרמה של משרדי הממשלה עצמם, לא כל שכן לחברות הממשלתיות השונות שנאלצות להסתדר לבד  בהקמת מערכות סולאריות שונות.

 

כך או כך, החשב הכללי רוני חזקיהו מסכם ש"מדינת ישראל ממשיכה להתקדם אל עתיד של יעילות אנרגטית והפחתת פליטות גזי חממה, כאשר פרויקט זה מתווסף לשורה של פרויקטים קיימים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות".
x