רשות החשמל פירסמה את הזוכים במכרז - אך לא מתחייבת שיוקמו שדות סולאריים
בתנאי המרכז נכתב שכדי שהשדות יוקמו יש צורך בהכרעת בג"ץ בתביעה שהגישה חברת סולאד - שקיבלה לפני יותר מעשור היתר להקים תחנת כוח קונבנציונלית שמכסת הייצור שלה "יושבת" על החלק ממכסת הייצור של הזוכים החדשים; הרשות ביטלה את רשיון החברה ב-2018, אך זו עתרה לבג"ץ
רשות החשמל, היא הרגולטור שמפקח על כלל יצרני החשמל במשק, פרסמה היום (ד') את רשימת הזוכים במכרז להקמת שדות סולאריים לייצור "חשמל ירוק" במתח גבוה.
- חשש ברשות החשמל: חוזה הגז החדש יפגע ביצרנים הפרטיים
- אחרי עשור וחצי של תכנון וביצוע: תחנות הכוח התרמו-סולאריות באשלים קיבלו אישורי הפעלה
- קצא"א תקים שני שדות סולאריים ב-250 מיליון שקל
מדובר על מכסה של כ-240 מגה וואט של ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, שהם כ-1.7% מכוח הייצור המקסימאלי של חברת החשמל, עם תאריך חיבור לא רשמי לרשת למהלך שנת 2023.
עיון בהודעת הרשות מגלה שלרשימת הזוכים המאושרת מצורפת כוכבית ענקית מטעם רשות החשמל, שם נטען שכדי להקים את אותם שדות סולארים יש צורך בהכרעת בג"צ בתביעה שהגישה חברת סולאד. ומה הקשר למכרזי השדות הסולארים?
לפי רשות החשמל יש מעט מדי מקום ברשת החשמל כדי להוליך את החשמל שאותן שדות סולארים אמורים לייצר, וסולאד היא גוף שקיבל לפני עשור היתר להקים תחנת כוח קונבנציונאלית (מונעת בגז טבעי), כך שהמכסת הייצור שלה (כ-77 מגה וואט), "יושבת" על חלק מאותה מכסת ייצור של הזוכים החדשים במכרז להקמת שדות סולארים. רשות החשמל אמנם ביטלה את הרישיון שהיה לסולאד באוקטובר 2018, ולתפיסתה "פינתה מקום ברשת", אולם סולאד עתרה בנידון לבג"ץ, ועד לא יוחלט שם מי צודק השדות הסולארים החדשים עלולים שלא לקום, חלקם או רובם.
עיון ברשימת הזוכים במכרז להקמת שדות סולארים במתח גבוה מעלה שחברת "מנורה אנרגיה" זכתה במכסה הגדולה ביותר ובהספק של כ-110 מגה וואט ועם תמחור של כ-16.7 אג' לקילוואט-שעה. מדובר בתמחור זול בכ-70% מתעריף החשמל הרשמי של חברת החשמל, מה שמעיד שהמודלים הכלכליים של הקמת מערכות סולאריות גדולות יפסיק ליהנות מסבסוד ממשלתי צמוד.
במקום השני בטבלת המכסות זכו סולארי ואנרגי'קס עם מכסה של כ-68 מגה וואט להקמתה באזור יאסיף, ועם תמחור של כ-15.6 אג' לקילוואט-שעה. עוד זכו חברת משקים פרטנרס עם פרויקט באזור יכיני שזכה לתמחור של כ-14.44 אג' לקוט"ש וחברת עדנית עם שדה קטן יחסית של כ-13 מגה וואט ועם תמחור של כ-15.9 אג לקוט"ש.
במכרז אחר לגמרי, שכלל הקמה של מתקנים סולארים על גגות ומאגרי מים, זכתה סינרג'י אנרגיה, שקמה בשוטפות עם מנורה מבטחים, ובמכסה של כ-90 מגה וואט, כשליש ממה שהוצע לציבור במקור.