שאלת המנכ"ל
"מספיק לדבר על עצמך. ספר לי מי אני", השאלות של מנכ"ל Qualitest בראיונות עבודה
שי ליברמן עבר במהלך 16 שנותיו בחברה כמעט בכל התפקידים הניהוליים וראיין מאות מועמדים. "בסופו של דבר מדובר בהיכרות אישית עם אנשים שמאחוריהם סיפורים מדהימים ועולמות תוכן מרתקים. זה יהיה פיספוס 'לבזבז' זמן רק על שאלות על העבודה"
שי ליברמן, מנכ"ל קווליטסט (Qualitest) ישראל ומזרח אירופה התחיל לעבוד בחברה לפני 16 שנה ועבר בכל התפקידים הניהוליים כך שבמהלך השנים ראיין מאות מועמדים לעבודה. גם היום, בתור מנכ"ל הוא מראיין בתדירות גבוהה יחסית מועמדים לתפקידי המפתח ולמטה החברה. "חלק נכבד מהמועמדים אצלנות עוברים מבחני אישיות שנועדו לראות את התכונות החזקות של המועמד כדי להפיק ממנו את המיטב. זה לא הליך מסנן אלא נועד לתת את התשובה לשאלה כיצד כדאי לעבוד עם מועמד כזה או אחר", הוא אומר.
- רוצים לעבוד בבית השקעות? אלה השאלות שישאלו אתכם בראיון עבודה
- "מה אתה מעדיף להיות, עשיר או מלך?" - השאלות של מנכ"ל Kryon בראיונות עבודה
- "מה כוח העל שלך?" - השאלות של מנכ"ל HoneyBook בראיונות עבודה
Qualitest מונה כ-1,500 עובדים בישראל, ועוד כ-3,500 עובדים בעולם. "הניסיון שלנו בגיוס עובדים מלמד שלא מספיק שהעובד יתאים לתפקיד, אלא גם שיתאים לסביבת העבודה - השילוב של השניים מנבא על סיכוי גבוה להצליח בעבודה. ולכן פיתחנו שיטות גיוס שמבוססות על מחקרי התנהגות מתקדמים ומאפשרות לנו להתאים את האופי של המועמדים לסביבת העבודה שלהם כך שאנשים עם מרכיבי אופי מסוימים יעבדו לצד אנשים שמשלימים את תכונות האופי בצורה הטובה ביותר".
אלה השאלות שליברמן אוהב לשאול בראיונות עבודה:
1. מה אתה אוהב?
"אני מאמין שהיכן שאתה משקיע את האהבה שלך, אתה משקיע את חייך. אני מגלה הרבה על אופיים של מועמדים מבעד לדמותם של האנשים שמעוררים בהם השראה, הדברים שהם אוהבים לעשות והחלומות הגדולים שלהם. זו גם הזדמנות למצוא הצטלבות של דברים משותפים ביני לבין המועמד, דבר שמאפשר לי להרחיב את השיח", אומר ליברמן.
המטרה של השאלה הזאת היא קודם כל להכיר את האדם מעבר לדרישות התפקיד, להבין מהם הדברים שגורמים לאדם להיות מרוצה בחייו. "אנשים באים מוכנים עם תשובות טכניות לראיונות עבודה. זו שאלה שמוציאה אותם ממרווח הנוחות וזו המטרה".
2. "מה עשרת הדברים הראשונים שתעשה במידה ותתחיל לעבוד אצלנו?"
המטרה של שאלה זו היא לראות האם המועמד מגיע עם ראייה לעתיד ושהאם יש לו רעיונות חדשים ויצירתיים. "יותר מכך, חשוב לי לשמוע את האמביציה וההתלהבות שבה הוא מדבר על הדברים שהוא ירצה לעשות", אומר ליברמן.
"לאור העובדה שתחום בדיקות התוכנה הוא מאוד מגוון ודורש לעתים קרובות ידע נרחב בתחומים שונים, השאלה עוזרת גם לי לקבל קריאת כיוון האם המועמד יודע לדבר בשפה המקצועית הנדרשת להגדרות התפקיד ובנוסף להבין האם מאחורי הרעיונות והיוזמות עומד חזון נרחב יותר".
זו שאלה מאוד פרקטית והיא גם משקפת את הגישה של החברה של לעבוד ולהתחיל, לנוע. "הרבה אנשים אומרים בשלב זה שהם צריכים שנדריך אותם אבל מאוד חשוב לנו אנשים שבאים עם רעיונות להתחלה, זה לא צריך להיות משהו יותר מדי סדור. יש כאלה ששלפו רעיונות שכבר מותנעים בחברה, זה מראה שהם עשו חשיבה ומוכנים לתפקיד. במקרים כאלה אני מבקש מהם להשלים בבית ורואה אם למדו משהו במהלך הראיון עצמו".
3. מספיק לדבר על עצמך. ספר לי מי אני?
השאלה לא נועדה לברר עד כמה המועמד מכיר את ליברמן אישית אלא את היכרותו עם החברה - מה החוזקות שלה, מי הלקוחות - זו שאלה שמעריכה את מוכנות המועמד לראיון. "אני מאוד מעריך אנשים שעושים שיעורי-בית ומגיעים מוכנים לראיון עבודה. לעתים אני מבקש מהם לספר לי את כל מה שהם יודעים על Qualitest: החל ממידע על ההישגים שלנו בשנים האחרונות, ועד להסבר פרטני על ענף בדיקות התוכנה (QA) והתחום הטכנולוגי שבו הוא עוסק. הרבה פעמים אני זוכה לתובנות חדשות מהניתוח שמועמדים עושים עלינו, ותמיד מעניין אותי לקבל מראה על האופן שבו אנחנו נראים מבחוץ".
הוא מספר על אחד העובדים בחברה שהגיע לראיון העבודה עם חוברת של 40 עמודים החברה שמסכמת את פעילותה, תחזיות עתידיות ויוזמות חדשות שיתרמו לתפקיד. כשבועיים לאחר שהתקבל לעבודה הוא גם קודם לתפקיד ניהולי. "הבנו ששיעורי הבית שהוא עשה הם לא עניין חד-פעמי שנועד לעורר רושם בראיון עבודה, אלא שיטת עבודה סדורה שתואמת לתפיסה המקצועית של החברה".
"אנחנו מצפים ממועמדים להתכונן לראיון - האם נכנסו לאתר, יודעים מה אנחנו עושים? אנחנו לא מצפים להיות אחרי חודשיים בתפקיד אבל כן ברמה שיודעים לדבר עלינו", הוא מסביר.
4. וספר לי על כישלונות שחווית
"אחת מהתכונות החשובות בעיניי היא החכמה לעשות טעויות. כמעט כל העובדים יספרו בנדיבות על ההצלחות וההישגים שלהם, אך מעטים מאוד ייגעו בטעויות שהובילו לכשלונות המקצועיים הגדולים שלהם. הטעויות שלנו הם שיעורים חשובים שמעידים על הניסיון שצברנו. ישנן מסגרות רבות שמעודדות כסת"ח ומייצרות עובדים שפוחדים מכשלונות, עד כדי כך שהם מעדיפים לא לעשות לעשות כלל, על פני לעשות ולטעות. אנחנו מעודדים טעויות ורואים בהן מנוף אמיתי ללמידה, הפקת לקחים וצמיחה", הוא מסביר.
אחד מהעובדים בחברה הוא סטארטאפיסט שהקים כבר ארבעה סטארטאפים ונכשל בכולם. "בעיניי, הוא אחד שיודע הרבה יותר מאנשים שכיום מרצים על הקמת סטארטאפים ויש להם הצלחה אחת ביד".
יש גם אנשים שמספרים על עסקאות שנכשלו בהן. "על כל מישהו שסגר עסקה אחת הוא נכשל בארבע. יש אנשים שמספרים שבדקו משהו בצורה פחות טובה ובעתיד בדקו בצורה יותר טובה. יש אנשים שהיה להם תפקיד והדברים לא הסתדרו. אנחנו לא פוסלים מישהו על כך שנכשל, להיפך, רוצים לראות שהמועמד יודע לצמוח מהכישלון".
5. על מה עוד היית רוצה שנדבר?
המטרה של שאלה זו, שנשאלת בשלב האחרון של הראיון, היא לקיים שיחת חולין של כחמש דקות על כל נושא עליו רוצה המועמד לדבר, בין אם הוא קשור לעבודה ובין אם לכל דבר שמעניין את המרואיין. "יש מועמדים שמספרים על המשפחה, יש כאלה שעוברים לפוליטיקה או לפרשייה התורנית שמסעירה את המדינה והיה מישהו שדיבר איתי על סדרה חדשה שהוא ראה בנטפליקס. יש אנשים שמדברים על זה שהיה להם פנצ'ר בבוקר, אחרים שמתנדבים עם ילדים בסיכון או שמספרים על תחביב אספנות. שאלת ה'מה חוץ מזה' מייצרת פתיחות ומאפשרת להבין מה הדרייב לעשות שיוני או בכלל לבוא לראיון.
אם הראיון היה מצויין אז שיחת החולין יכולה להסביר זאת ולהיפך, יכול להיות שהיה ראיון לא טוב והמועמד מספר שקרה לו משהו טראגי וזה מסביר את זה. מצד אחד, שיחה פתוחה עוזרת לי ללמוד צדדים נוספים הקשורים למועמד, ומצד שני מזכירה לי שבסופו של דבר לא מדובר רק בראיון טכני וגנרי, אלא בהיכרות אישית עם אנשים שמאחוריהם סיפורים מדהימים ועולמות תוכן מרתקים. זה יהיה פיספוס לדעתי "לבזבז" זמן רק על שאלות על העבודה", הוא אומר.