בלעדי לכלכליסט
שי באב"ד וערן יעקב טסו עד לונדון לצורך לימוד בקורס ישראלי
למרות שהחשכ"ל ביקש "להדק את החגורה", מנהל רשות המסים ומנכ"ל האוצר השתתפו בסמינר בלונדון לשיפור סדרי ממשל בישראל
מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד ומנהל רשות המסים ערן יעקב טסו ללונדון בצוותא בשבוע שעבר כדי להשתתף בקורס של “ישראל דיגיטלית”, כך נודע ל”כלכליסט”.
באב”ד שהה בלונדון 48 שעות, אולם יעקב שהה בעיר שבוע. לדברי רשות המסים, כדי להספיק לבקר גם ברשות המסים הבריטית. זו הפעם השנייה ברצף שבה משתתף יעקב באותו סמינר בדיוק, כשהפעם הקודמת היתה בשנה שעברה. השנה הצטרפה לחלק מהביקור בלונדון גם רעייתו.
- מנכ"ל האוצר ומנהל רשות המסים דורשים מהיועמ"ש לחקור ההדלפות בנוגע לדו"ח המבקר
- באב"ד: "כל שינוי מודל החיסכון לפנסיה צריך לעבור בוועדה שטיפלה בנושא"
- שיטת אנגלמן: כך הפך הפרק בדו"ח המבקר על מנכ"ל האוצר מביקורת לשבחים
ישראל דיגיטלית היא תוכנית המוגדרת כמיזם לאומי ממשלתי ומופעלת על ידי המשרד לשוויון חברתי שבראשו עומדת השרה גילה גמליאל מהליכוד. התוכנית מבקשת, על פי הגדרתה, לרתום את המהפכה הדיגיטלית להפיכת הממשל ל”חכם, מהיר, וידידותי לאזרח”, כמו גם לצמיחה כלכלית וצמצום פערים.
איסור על נסיעה לחו"ל
במסגרת פעילותה פנתה ישראל דיגיטלית באמצע נובמבר ליעקב, כחלק מפנייה רחבה יותר למנכ”לים של משרדים ממשלתיים, במטרה לצרף אותם לסמינר הלמידה הבינלאומי של התוכנית. ברשות המסים הסבירו בתגובה לפניית "כלכליסט" כי “היות שהרשות מצויה בעיצומו של תהליך דיגיטציה משמעותי, המתבצע בשיתוף פעולה הדוק עם ישראל דיגיטלית, והיות שמנהל רשות המסים ערן יעקב מלווה את התוכנית ואף מצטרף למפגשיה הן כמאזין והן כמרצה - הוא קיבל את ההזמנה בחיוב, הצטרף לסמינר, והשתתף בו באופן פעיל”.
מרשות המסים נמסר עוד כי “יעקב אף ניצל את השהות בלונדון לביקור ברשות המסים הבריטית, שם למד מקרוב יחד עם הסמנכ”לית פזית קליימן על תהליכים דיגיטליים המובלים על ידיהם”.
אולם ל”כלכליסט” נודע כי זו השנה השנייה ברצף שבה משתתף יעקב באותו הסמינר בדיוק, וכי השנה אף הצטרפה לחלק מהנסיעה רעייתו.
על כך הגיבו ברשות המסים כי “בת זוגו של יעקב הגיעה ללונדון לביקור משפחתי לקראת סוף השבוע ונפגשה איתו בחלק מהזמן הפנוי שהיה למשתתפים, והיא לא טסה עמו באותן טיסות”.
יעקב קיבל את ההזמנה בתקופה של גירעון גואה שחורג מן התקרה המותרת בכ־11 מיליארד שקל, כאשר ההכנסות ממסים נמצאות במגמת ירידה מטרידה. יתרה מזו, במקביל לקבלת ההזמנה להשתתפות בסמינר הבינלאומי בפעם השנייה, הוציא החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו פנייה שבה הנחה את כלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך “להדק את החגורה” עוד לפני תחילת יישום התקציב ההמשכי בינואר 2020, ודרש לבדוק בדקדוק הוצאות חריגות.
מיד אחר כך פרסם חוזר שבו הנחה כי חל איסור על נסיעות לחו”ל והשתתפות בהשתלמויות וקורסים החל מינואר. גם אם ההנחיה הרשמית מתייחסת לינואר, הרי שכבר בפנייתו הצהיר חזקיהו כי רצוי שמשרדי הממשלה יחילו על עצמם איסורים אלה לאלתר.
קורס בעיר יקרה במיוחד
לנסיעתו של יעקב לסמינר בלונדון הצטרף, כאמור, מנכ”ל משרד האוצר שי באב”ד, ששב רק באחרונה למשרד אחרי יותר מחודש של שירות מילואים. מדובר באירוע חריג, לפי הפרמטרים של באב”ד עצמו: לפני כמה חודשים אסר מנכ”ל האוצר על המשנה לממונה על התקציבים יוגב גרדוס להצטרף לממונה על התקציבים שאול מרידור לכנס מנהלי אגפי התקציבים השנתי של ארגון ה־OECD בטענה כי במצבה הפיננסי של המדינה, אין אפשרות ואין צורך ששני מנהלים בכירים ייסעו לאותו אירוע ומספיק שמרידור ייסע לבדו. גרדוס, בכיר באגף תקציבים ששיגר ביוני 2019 את המכתב החריף לבאב”ד על פגיעה בעבודת אגף התקציבים - נשאר בארץ.
בסייפא של הדברים עולה התהייה: מדוע ארגון ישראלי דוגמת ישראל דיגיטלית חייב לקיים קורס רב־משתתפים, כבר כמה שנים ברצף, באחד המקומות היקרים בעולם, ולא יכול לערוך את הקורס בישראל ולהטיס לארץ את המרצים.
מישראל דיגיטלית נמסר כי "התוכנית נועדה להכשיר מנהלים בכירים מהמגזר הציבורי שיפעלו לשיפור הממשק בין הממשלה לאזרח, למגזר העסקי, לשלטון המקומי והמגזר השלישי. המשתתפים נוסעים לסמינר של שבוע באוניברסיטה מובילה בתחום על מנת ללמוד מדוגמאות בינלאומיות ולקיים מפגשים עם מובילים דיגיטליים בחו"ל".