$
בארץ

דו"ח: 4 מפעלים במפרץ חיפה מהווים "סיכון גבוה" לתושבים

בסקר הסיכונים של המשרד להגנת הסביבה, נבחנו תקריות תפעוליות חמורות במתקנים במפרץ חיפה, וסומנו המפעלים גדיב מקבוצת בזן, דשנים, דור וגדות מזרח כבעלי סיכון לאוכלוסייה. עם זאת נאמר בדו"ח כי "לא קיים באזור המפרץ סיכון לאוכלוסייה שאינו קביל בהשוואה למקובל במדינות מפותחות"

ליאור גוטמן 13:0008.07.19

"בניתוח ראשוני של תוצאות סקר הסיכונים המצרפי אותרו ארבעה מפעלים המסתמנים כגורמים עומסי סיכון גבוהים יחסית: דשנים, דור, גדיב מקבוצת בזן, וגדות מזרח" - כך עולה מדו"ח סקר הסיכונים שמפרסם היום (ב') המשרד להגנת הסביבה.

 

 

 

סקר הסיכונים המצרפי לחומרים מסוכנים אמור להעריך את הסיכון הנשקף לאוכלוסייה המצויה בקרבת המפעלים, ומטרתו להפחית סיכוני חומרים מסוכנים במפרץ. אנשי המשרד מציינים שהכנת הסקר עוגנה בהחלטת ממשלה ומעדכנת נתונים שנאספו לאחרונה לפני 20 שנה ע"י חברת TNO ההולנדית.

 

 

שריפה מפרץ חיפה בדצמבר 2016 (אילוסטרציה) שריפה מפרץ חיפה בדצמבר 2016 (אילוסטרציה) צילום: דוברות המשרד להגנת הסביבה

 

הסקר נוהל וגובש על ידי ד"ר אלי שטרן, שמסביר שאזור מפרץ חיפה "מאופיין בפעילות תעשייתית הכרוכה בשימוש בחומרים מסוכנים. האזור כולל למעלה מ-60 מפעלי תעשייה המבצעים פעילויות ותהליכים רבים שבהם נעשה שימוש בחומרים מסוכנים. אזור תעשייה זה מצוי בתחומי מטרופולין עמוס ובקרבה לאוכלוסייה".

 

לפי אנשי המשרד להגנת הסביבה, שלב א' של הסקר התייחס לתקריות תפעוליות חמורות במפעלים ובמתקנים העוסקים בחומרים מסוכנים תוך בחינה של למעלה מ-1,500 מקורות סיכון.

 

בפתיע או שלא, תלוי את מי שואלים, המשרד טוען ש"ממצאי הסקר מצביעים על כך שבמצב הנוכחי, ככל שמדובר בתקריות תפעוליות, לא קיים באזור המפרץ סיכון לאוכלוסייה שאינו קביל בהשוואה למקובל במדינות מפותחות", או במילים אחרות הסקר מצא שבהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים (הנהוגים במדינות מערב אירופה, דוגמת הולנד ואנגליה), לא נמצא "רצפטור ציבורי" (שימוש או ייעוד המשמש לשהיית אוכלוסייה, כולל מגורים, מסחר קמעונאי, משרדים משרתי קהל ומקומות בילוי) בו קיים סיכון לא קביל.

 

עם זאת מדגישים כי "נוכח ריכוז זה של פעילות תעשייתית, החליט המשרד לפרסם את שלב א' של סקר הסיכונים המצרפי להערות הציבור" עד8 באוגוסט. "לאחר קבלת הערות הציבור והגורמים הרלוונטיים ושקילתן, המשרד יפרסם את תוצאות הסקר הסופיות", מבטיחים במשרד.

 

ומה יעלה בגורל אותם מפעלים שעלולים לפגוע באוכלוסייה? אנשי המשרד להגנת הסביבה מבטיחים כי לאחר שלב קבלת הערות הציבור, המשרד יפעל לכך "שככל שיאותרו אזורים בהם הסיכון יהיה בלתי קביל, יידרשו המפעלים הגורמים לכך לבצע צעדי הפחתה מהירים". בין הגופים שסומנו כבעלי פוטנציאל לדרישות הם כאמור מפעלי דשנים, דור, גדיב, וגדות מזרח, שלטענת המשרד עומסי סיכון אלו אין משמעותם סיכונים בלתי קבילים.

 

"באזורים שבהם יימצאו עומסי סיכון גבוהים יחסית, גם אם לא בלתי קבילים, יידרשו המפעלים הגורמים לכך להתחיל תהליך של ניהול והפחתת סיכונים לפי המתודולוגיה האירופית", מציינים במשרד להגנת הסביבה.

  

בתגובה לדו"ח נמסר מהמשרד להגנת הסביבה: "לאחר שלוש שנות בדיקה מסתבר שלא קיים סיכון לאוכלוסייה באזור מפרץ חיפה. כפי שעולה מתוצאות הבחינה, אין באזור מפרץ חיפה סיכון – זאת בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים ביותר הנהוגים במדינות מערב אירופה, דוגמת הולנד ואנגליה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x