$
בארץ

פסיקה דרמטית של ביה"ד לעבודה: טיפ של מלצר ייחשב כחלק משכר העבודה

הפסיקה שמה קץ למחלוקת רבת שנים בין בתי העסק למועסקים וארגוני עובדים, שביקשו לכלול את כספי התשר במשכורות המלאות על מנת שייחשבו לצרכי פנסיה וביטוח לאומי. בית הדין הארצי לעבודה קבע כי משכר העובד המלא ינוכו כל תשלומי החובה הנדרשים

ספי קרופסקי ועמרי מילמן 13:0926.03.18
בית הדין הארצי לעבודה פסק היום (ב') כי כספי התשר (טיפים) שמקבלים מלצריות ומלצרים במסעדות ובבתי קפה ייחשבו כחלק משכר העבודה שלהם. מדובר בפסיקה דרמטית שלפחות בשלב זה שמה קץ למחלוקת רבת שנים בין בתי העסק לבין המועסקים וארגוני עובדים, שביקשו לכלול את כספי התשר במשכורות המלאות על מנת שייחשבו לצרכי פנסיה וביטוח לאומי.

 

 

 

 

 

"עינינו רואות אפוא, כי לשאלת פשר התשר, השלכות על משפט העבודה, דיני ביטוח לאומי ודיני המס", כתב בפסיקתו נשיא בית הדין השופט יגאל פליטמן שזו פסיקתו האחרונה לפני פרישה, "ומעבר להיבטה הכספי העצום, היא נוגעת לזכויותיהם של כ-200,000 עובדים בענף המסעדנות ואלפי בתי עסק בענף".

 

יגאל פליטמן נשיא בית הדין הארצי לעבודה יגאל פליטמן נשיא בית הדין הארצי לעבודה צילום: אלכס קולומויסקי

 

השופט פליטמן אף מתח בהמשך ביקורת על הרשויות שהתעכבו בקביעת חוקים או תקנות בנושא, וכתב: "חרף הצעות חוק שהוגשו בנושא וחרף המלצותיה של ועדת פרידמן שהוקמה בזמנו להסדרתו, לא הוסדר נושא התשר עד היום על ידי המחוקק. נוכח זאת, ובהיעדר צפי להסדרה קרובה, ובשים לב לבעייתיות הדין הקיים מחד; וחובת בית הדין ליתן מענה ראוי והולם לתביעות התשר הרבות שבפניו, מאידך; הגענו לכלל מסקנה שאין מנוס בלתי אם לקבוע הלכה חדשה בנושא".

 

בשורה התחתונה פוסק בית הדין כי "לפיכך, כספי התשר בענף המסעדנות צריכים להיחשב כהכנסת המסעדה, וכל הכנסה של המלצר מתשר צריכה להיחשב כהכנסת עבודה שלו מאת מעסיקו. זאת, גם אם התשר שולם ישירות למלצר; גם אם הוא לא עבר דרך הקופה; גם אם שולם באמצעי תשלום נפרד מזה שבאמצעותו שולמה הארוחה; וגם אם הוא לא נרשם בספרי המסעדה או ביומן השירות".

 

ביחס להפרשות לסוגן לאור פסיקה זו, קבע בית הדין הארצי לעבודה כי משכר העובד המלא ינוכו כל תשלומי החובה הנדרשים. "אי תשלום דמי ביטוח לאומי בגין כספי התשר לא ייחשב כאי תשלום מצד עובד שרשרת השירות, משום שלא הוא חייב בתשלום למוסד", נכתב, "לפיכך, גם לא יהיה מקום לשלילת גמלתו או הפחתת שיעורה; ובקרות מקרה המזכה בתשלום גמלה מחליפת הכנסה, יחשב המוסד אותה הכנסה על פי שכרו האמיתי והמלא, של עובד שרשרת השירות, לרבות כספי התשר".

 

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, מקווה כי המהלך לא ישית תשלומי מס חדשים על המסעדות. לדבריו, "החלטת ביה"ד הארצי לעבודה חזרה וקבעה כי הטיפ מהווה שכר עבודה של המלצר, ובאופן תקדימי קבעה היום כי הטיפ הוא שכר עבודה של כלל מערך השירות במסעדה; כמו כן החלטת ביה"ד קובעת כי יש לשלם את הזכויות הסוציאליות של העובדים על כלל שכרם וניתן להשתמש בטיפ לטובת תשלום זכויותיו הסוציאליות של העובד. בית הדין לא דן בסוגיות המיסוייות הנובעות מהחלטתו התקדימית.

 

"אנו מקווים שרשות המסים לא תעמיד דרישה לתשלום מס בגין ההכנסות הללו של העובדים מהטיפ שהן 'צבועות' לפי פסק הדין למערך השירות והמעסיק אינו יכול לעשות שימוש בטיפ לכל מטרה אחרת. איגוד המסעדות שמח על הניסיון להסדיר את נושא זכויות הסוציאליות של עובדי הענף ואנחנו מקווים שהמהלך הכולל לא יהיה כזה שיגרום נזק למלצרים ויאפשר למעסיקים לעבוד ע״פ מודל כלכלי סביר.

 

"איגוד המסעדות פעל במשך השנים בסוגיית הטיפ מתוך כוונה לאפשר למלצרים להשתכר שכר גבוה ככל האפשר. אנחנו מקווים שהפסיקה מהיום של ביה"ד הארצי לעבודה לא תביא לפגיעה בשכרם. בימים הקרובים נלמד את משמעויות פסק הדין ובמידה שנמצא שיש בו כדי לפגוע בשכרם של המלצרים ייבחן האיגוד הגשת בג״צ על פסק הדין של בית הדין".

 

עו"ד אסנת לונגמן ממשרד ארנה לין ושות', שייצגה את הסתדרות הנוע"ל: "להלכה החדשה משמעות רחבה בייחוד בהיבט הפנסיוני, ובהפרשות השונות הנעשות על בסיס השכר. מעתה העובדים בענף זה, כמו גם בענפים דומים, לא יצטרכו לחשוש שיפסידו הכנסה בעקבות מחלתם, יזכו לקבל תגמול מלא גם בימי חופשה כמו כל עובד אחר במשק והחיסכון הפנסיוני שלהם יגדל באופן משמעותי, כמו גם זכאותם לקצבאות מביטוח לאומי במידת הצורך". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x