סין אופטימית: הציבה יעד צמיחה שאפתני של מעל 6% בשנת 2021
הכלכלה הסינית התרחבה בשנה שעברה בשיעור של 2.3%, והיתה הכלכלה הגדולה היחידה שהתרחבה במשבר הקורונה. ראש הממשלה לי קצ'יאנג הגדיר כמנוף הצמיחה העיקרי של סין את המו"פ שההוצאות עליו יעלו ביותר מ-7% בשנה. במקביל הוצהר כי יקודמו היחסים העסקיים בין סין וארה"ב על בסיס שיוויון וכבוד הדדי
- איבד את הבכורה: ג'ק מא הוא כבר לא האיש העשיר בסין
- תמרור אזהרה מסין: "הבועות בשוקי ארה"ב ואירופה עלולות להתפוצץ"
- מחסור במכולות מייקר סחורות, העליות יתגלגלו לצרכנים
יעד הצמיחה הגבוה מגיע לאחר שהכלכלה הסינית התרחבה בשנה שעברה בשיעור של 2.3%, והיתה הכלכלה הגדולה היחידה שהתרחבה בשנה שבה פרצה מגפת הקורונה. עם זאת, יש לציין כי הנתונים הרשמיים של הממשלה נתפסים לרוב כלא מדויקים.
הכנס עסק השנה בתוכנית החומש לפיתוח סין, ה-14 מסוגה שהושקה בהיסטוריה של המדינה, וחוגג 100 שנים להקמתה של המפלגה הקומוניסטית השולטת במדינה.
לי הציג תמונה אופטימית לגבי ההתאוששות הכלכלית של סין מהמגפה, אך ציין שיש גם נקודות חולשה כמו פגיעה בצריכה הפרטית, תנאים קשים בזירת העסקים הקטנים והלחץ הגובר לשמירה על תעסוקה יציבה.
בנוגע לשנה הנוכחית הודיע לי כי המטרה היא יעד אבטלה של 5.5% בערים, ויצירת מעל 11 מיליון משרות חדשות בערים. מדובר על מספר זהה לאלו שנוצרו ב-2019 ועלייה מ-9 מיליון משרות חדשות שנוצרו בשנה שעברה. עוד הוסיף לי, כי הממשלה מכוונת לעלייה של כ-3% במדד המחירים לצרכן, הנחשב כמדד לאינפלציה.
יעד שאפתני במו"פ
משימה נוספת שהוכתרה כחשובה השנה היא חיזוק תחום הפיתוח במדעים ובטכנולוגיה. לי הכריז כי המדינה תגדיל את ההוצאות שלה על מחקר ופיתוח בחמש השנים הבאות במטרה להשיג "פריצות דרך משמעותיות" בטכנולוגיה.
המתיחות שהתפתחה בין ארה"ב לסין תחת כהונתו של הנשיא דונלד טראנפ, התפשטה גם לתחום הטכנולוגיה ופגעה בחברות כמו וואווי ובתעשיות של מוליכים למחצה. לפי לי, ההוצאות על מו"פ יעלו ביותר מ-7% בשנה בין 2021-2025, כך שהמו"פ יהווה אחוז גבוה יותר בתמ"ג מכפי שהיה בחמש שנים הקודמות.
עם זאת, הוא לא סיפק פרטים ספציפיים לגבי גובה ההוצאות של הממשלה. לפי הנתונים הרשמיים, ההוצאות של סין על מו"פ טיפסו בשנה שעברה ב-10.3% ל-2.44 טריליון יואן (378 מיליארד דולר) וייצגו 2.4% מהתמ"ג.
"כדי לשפר את מערכת החדשנות של סין אנחנו נעבוד מהר יותר להעצים את היכולות המדעיות והטכנולוגיות האסטרטגיות שלנו בעזרת פיתוח של מעבדות לאומיות", מסר לי. "נשאף להשיג פריצות דרך משמעותיות בטכנולוגיות הליבה בתחומי מפתח ונוציא לפועל תוכנית פעולה לעשר שנים למחקר בסיסי".
לפי תוכנית החומש, סין מתכוונת להתמקד בפיתוח מספר תחומים בסקטור הטכנולוגיה, כולל מוליכים למחצה, בריאות, מחשוב קוונטי ומחשוב ענן.
בחזית המסחר הבינלאומי אמר לי כי סין "תקדם את הצמיחה של יחסים עסקיים הדדיים בין סין וארה"ב על בסיס שיוויון וכבוד הדדי". הוא לא הוסיף מעבר לכך, אך כן ציין כי סין תפעל להאיץ את המו"מ על סחר חופשי עם יפן ודרום קורואה, ואף תשקול להצטרף לשותפות הטרנס פסיפית (CPTPP).
לי התייחס גם לקורונה והודה כי עוד נותרו נקודות תורפה בשליטה במגפה במדינה, אך הוסיף כי הכלכלה התאוששה משמעותית. לפיכך, הוא ציין כי אין תוכניות להנפקת אג"ח חדשות על מנת לטפל בהשפעות של המגפה וכי יחס החוב-תוצר יעמוד על 3.2%, נמוך יותר מהיעד של השנה שעברה שעמד על 3.6%. לי חזר גם על ההבטחות לאפשר יותר השקעות זרות בתעשיות המקומיות.