תמרור אזהרה מסין: "הבועות בשוקי ארה"ב ואירופה עלולות להתפוצץ"
רגולטור הבנקאות הבכיר בסין הזהיר כי הראלי בבורסות מתקדם בכיוון ההפוך ממצבן האמיתי של הכלכלות תחת המשבר; עקב דבריו נרשמו הבוקר ירידות בשוקי אסיה; הוא אף הוסיף כי הבועות בשוק הנדל"ן המקומי (הסיני) נותרו גדולות בשל רכישות בתים לצרכים ספקולטיביים, וזה "מאוד מסוכן"
הענק הסיני מכין את הקרקע לנפילה: רגולטור הבנקאות הבכיר ביותר בסין מודה כי הוא "מאוד מודאג" מהסיכונים הנובעים מבועות בשוקי ההון העולמיים ומסקטור הנדל"ן במדינה. בעקבות דבריו עלה החשש להידוק נוסף בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ובהתאם נרשמו ירידות בבורסות ברחבי אסיה.
- "לא יודע אם זו בועה. זה פשוט שוק חזק כי יש הרבה כסף"
- יש בועה בשוק אבל היא יכולה להמשיך להתנפח
- האם הדומיננטיות של מניות הטכנולוגיה בבורסה היא בועה שסופה להתפוצץ?
"אני חושש מכך שבעיית הבועות בשוקי ההון הזרים תתפוצץ יום אחד", אמר בתדרוך לעיתונאים גאו שוקינג (Guo Shuqing), המשמש כיו"ר ועדת הרגולציה לבנקאות ולביטוח בסין (CBIRC) ומזכיר הממשלה בבנק המרכזי. לדבריו, הבועות בשווקים בארה"ב ובאירופה עלולות להתפוצץ מכיוון שהראלי בבורסות מתקדם בכיוון ההפוך ממצב הכלכלות, ולכן צפויים תיקונים בשווקים "במוקדם או במאוחר".
הרגולטורים הפיננסיים בסין מנסים לאזן בין בלימת הסיכונים בבית והגבלת השיבושים מבחוץ בעוד הכלכלה נפתחת יותר להון זר. בוועדת הרגולציה לבנקאות התחייבו בינואר לנטר את "הסיכונים הסיסטמטיים", זאת לאחר שהגבילו את היקף הלוואות הבנקים לשוקי הנדל"ן, צמצמו את הפעילות של בנקי הצללים והצליחו לבלום התרחבות מהירה בהלוואות עמית לעמית (peer-to-peer lending).
"המדיניות המוניטרית בסין אינה מקלה כפי שקורה בארה"ב ובאירופה", הגיב סטיבן ליונג, מנהל בנק ההשקעות אוב קיי היאן בהונג קונג. "הדברים שנאמרו יצרו חשש להידוק נוסף", הוסיף. בדומה, קסטור פאנג, מנהל חטיבת המחקר בחברת הפיננסים Core Pacific-Yamaichi, מעריך כי הגדרת הראלי בשווקים בעולם כבועה "לא תסייע לסנטימנט בבורסת הונג קונג, שנהנית מתזרימי הון חזקים מסין".
בהמשך גאו ציין עוד כי הרגולטורים בסין עוקבים אחר תזרימי ההון לתוך סין, שם הכלכלה עדיין בצמיחה ושיעורי הריבית גבוהים, אך הוסיף כי הכמות והמהירות של אותם תזרימי הון עדיין נמצאות תחת שליטה. "השוק הסיני מקושר לשווקים העולמיים והון זר ממשיך לזרום", טען. "עלינו למנוע מהפגיעות של שוק ההון הסיני המקומי להפוך לגדולה מדי".
גאו התייחס גם לסקטור הפינטק וטען כי הפלטפורמות המציעות שירותי בנקאות חייבות לעמוד באותן דרישות הון כמו בנקים מסורתיים, וזאת על מנת לצמצם סיכונים. עם זאת, הוא ציין כי הבועות בשוק הנדל"ן המקומי נותרו גדולות באופן יחסי, זאת מכיוון שאנשים רבים רוכשים בתים להשקעה או לצרכים ספקולטיביים, וזה לדבריו "מאוד מסוכן".
התאוששות כלכלית חזקה בשילוב עם זינוק במתן הלוואות וחשש לפספס הזדמנויות מזינים את התלהבות הרוכשים ברחבי הערים הגדולות ביותר בסין, על אף ההגבלות שהוטלו השנה. הרשויות הגיבו בשורה של קווי מדיניות חדשים, כולל הצגת מנגנון חדש למתן הלוואות בנקאיות לנדל"ן וחוקים חדשים למכרזים על קרקעות בניסיון לבלום את הזינוק במחירי הקרקעות.