הביריון הסתלק, ובאיחוד האירופי מקווים לשיקום יחסי הסחר עם ארה"ב
אחרי ארבע שנים של יחסים שהוגדרו באירופה כ"חד־צדדיים", התקווה היא לשיתוף פעולה בנושאי אקלים, המגפה והקלת מכסי הענישה שהטיל טראמפ. שר החוץ הצרפתי: "הסוגייה הרעילה היא עליות מכסים על פלדה, חלקי מטוסים ואלכוהול"
כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן התקבלה באנחת רווחה במדינות רבות בעולם, אך מכיוונו של האיחוד האירופי, ובכלל זה ברלין, הורגשה הקלה מיוחדת. התקווה עתה היא כי הממשל החדש ישקם את הגשרים שהרס הנשיא היוצא דונלד טראמפ, בראש ובראשונה בכל הנוגע לשיתוף פעולה בסוגיות אקלים, סחר והמגפה הגלובלית.
- טראמפ עזב את הבית הלבן: "בהצלחה לממשל החדש, נחזור בצורה כלשהי"
- הנשיא שדאג ללחץ המים
- ג'ו ביידן לא יבזבז דקה בהפיכת מדיניות טראמפ על פניה
"הבעיות לא ייעלמו באופן אוטומטי", הדגיש פטר בייר, מתאם ממשלת גרמניה לקשרים טראנס־אטלנטיים, שצוטט אתמול ב"דויטשה וולה". "אבל יש כאן הזדמנות אמיתית לתקשורת בונה ולדיאלוג מכבד".
יחסי גרמניה וארה"ב צנחו לשפל היסטורי בתקופת טראמפ, זאת ברקע טענותיו כלפי ברלין על השתתפות לא מספקת במימון ברית נאט"ו, עודף תקציבי גבוה שהיא מתעקשת לשמר ותמיכתה בפרויקט נורד סטרים 2 שאמור להזרים גז רוסי ישירות לאירופה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אף נפלה קורבן להשתלחות בוטה של הנשיא היוצא, כאשר זה כינה אותה "טיפשה" וטען כי היא נמצאת "בכיס של הרוסים".
ביום בו הוכרז ניצחון ביידן, שר החוץ הגרמני הייקו מאס הציע לוושינגטון "עסקה חדשה" — התנעה מחודשת של היחסים הטראנס־אטלנטיים. מאס ציין כי ברלין תגיש לממשל החדש בוושינגטון "הצעות קונקרטיות" בכל הנוגע להתמודדות עם סין, סוגיות האקלים ומגפת הקורונה, בעוד מרקל אמרה כי זכורות לה "פגישות ושיחות נעימות" עם ביידן. בראיון לסוכנות אי.פי בנובמבר ציין מאס, כי היחסים עם ארה"ב בארבע השנים האחרונות היו בעיקר חד־צדדיים. "החלטות התקבלו בבית הלבן והיינו אמורים להתמודד עמן", ציין.
עבודת השיקום הנדרשת מול אירופה היא רחבת היקף. הנשיא ביידן כבר הכריז כי ארה"ב תצטרף מחדש להסכמי האקלים של פריז. הוא גם התחייב לבטל את החלטת טראמפ להסגת הכוחות האמריקאים המוצבים בגרמניה. בה בעת, עבור האיחוד האירופי, הנושא הבוער ביותר הוא תנאי הסחר מול ארה"ב בעקבות מכסי ענישה שהטיל ממשל טראמפ על תוצרת אירופית.
התקווה לשיקום היחסים עם ארה"ב מגיעה בצל נתונים קודרים שדווחו בשבוע שעבר, לפיהם כלכלת גרמניה התכווצה ב־5% ב־2020 בעקבות פגיעת הקורונה והסגרים שהאטו את פעילות המשק. "אנחנו זקוקים כאן למעשים ולא לדיבורים כדי לגשר על פערי האמינות", ציין בייר. "כדאי לאירופים לשלוח מסר ברור לצד האמריקאי, כמו למשל, 'יש לבטל את מכסי הענישה!'". אלה כוללים מכסי יבוא על אלומיניום ופלדה מאירופה, אך גם על מוצרי מזון. בסוף החודש שעבר הכריזה ארה"ב על מכסים חדשים שיושתו על חלקי מטוסים, יינות ומשקאות אלכוהוליים מצרפת ומגרמניה, זאת בצל מחלוקת סחר בשאלת הסובסידיות הלא הוגנות, לטענת ארה"ב, שמקשות על התחרות בין בואינג לאיירבוס. בשלב זה החליט הגוש האירופי להימנע מהטלת מכסי נגד.
בתגובה למכסים החדשים אמר השבוע שר החוץ הצרפתי ז'אן־איב לה דריאן, כי על האיחוד האירופי והממשל הנכנס להשעות את סכסוך הסחר ולאפשר מו"מ מחודש. "הסוגיה שמרעילה את כולם היא זו של עליות המחירים והמסים על פלדה, טכנולוגיה דיגיטלית, איירבוס ותעשיית היין שלנו", הדגיש לה דריאן בראיון ל"לה דימאנש".
גרמניה, שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארה"ב באירופה, נפגעה גם מההסכם החדש בין ארה"ב לסין שנכנס לתוקפו בפברואר 2020. לפי הצפי היא תהיה המפסידה הגדולה ביותר מההסכם, זאת בשל התחייבות סין לרכוש סחורות מארה"ב בשווי 200 מיליארד דולר ב־2021-2020. פירוש הדבר, הסטת רכישות סיניות משוק הרכב, התעופה, המיכון והחקלאות הגרמני, בשווי מוערך של כ־3.7 מיליארד דולר.