ג'ו ביידן לא יבזבז דקה בהפיכת מדיניות טראמפ על פניה
הנשיא ייכנס היום למשרדו החדש ויתחיל במירוץ לפרסום צווים שנועדו לטפל במשברים המרכזיים הניצבים בפני ארה"ב, בראשם הקורונה וההאטה הכלכלית. עוד במשימות הבהולות: איחוד בין ילדי מהגרים להוריהם
נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן הבהיר השבוע שאצה לו הדרך. ההמתנה היתה מייגעת ומורטת עצבים. האדמה שהותיר לו קודמו חרוכה, והעבודה שלפניו רבה.
כעת הוא מתכנן בליץ שיימשך עשרה ימים ובמהלכם יפרסם עשרות צווים שנועדו להפוך את מדיניות הנשיא היוצא ולטפל ב"ארבעת המשברים" העומדים בפני המדינה. כפי שמנה צוותו, מדובר במשבר הקורונה, המשבר הכלכלי, הפערים הבין גזעיים ושינויי האקלים.
- "ביידן יפרסם צווים לשינוי מדיניות ההגירה והאקלים, אחרי ההשבעה"
- "השווקים המתעוררים באסיה עלולים להיפגע מחבילת הסיוע של ביידן"
- בלב תוכנית החילוץ של ביידן: מענקים ישירים ודמי אבטלה
"לאחר שיישא את נאומו בקפיטול ישוב הנשיא הנבחר לבית הלבן וינקוט בפעולות מיידיות לקידום המדינה", אמר בשיחה עם CNN ראש המטה של ביידן רון קליין. פעולות אלה מפורטות במזכר שכותרתו "סקירה כללית של עשרת הימים הראשונים", שהועבר לצוות הנכנס של הבית הלבן. ביומו הראשון בתפקיד מתכנן ביידן הצטרפות מחודשת להסכם האקלים של פריז וביטול איסור הנסיעה שכפה הנשיא דונלד טראמפ על רשימת מדינות מוסלמיות.
ביידן גם יחייב עטיית מסכות במבנים פדרליים ובנסיעות בין מדינות, וינקוט צעדים להארכת תוקף ההגבלות שהוטלו על פינוי שוכרים ובעלי בתים, שבצל המגפה לא עומדים בתשלומי משכנתאות או שכר דירה. מחר מתכוון ביידן לחתום על צווים הקשורים לפתיחה מחודשת של בתי ספר ועסקים. ביומו השלישי בתפקיד, ביידן צפוי להורות לסוכנויות הממשל לפעול באופן מיידי כדי להעניק סיוע כלכלי למשפחות עובדות הנושאות, לדבריו, את עיקר הנטל במשבר הקורונה.
ביידן יעודד רכישת תוצרת אמריקאית
שטף העשייה יימשך בשבוע הבא, אז צפוי ביידן לפעול לקידום רכישת תוצרת אמריקאית ולתמיכה בקהילות צבעוניות ואחרות, שהיו עד כה מקופחות. רשימת המטלות המיידית שלו כוללת גם מהלכים הנוגעים לשינויי האקלים, להרחבת הגישה לשירותי בריאות ול"השבת הכבוד למערכת ההגירה ולמדיניות הגבולות שלנו", כהגדרת הנשיא הנכנס. באמירה "כבוד" מתכוון ביידן, בין היתר, לאיחוד משפחות והשבת ילדים לחיק הוריהם, זאת לאחר שהופרדו מהם עם חציית הגבול לארה"ב במסגרת המדיניות של קודמו. הרפורמה המקיפה שהוא מתכוון להנהיג במדיניות ההגירה מאותתת ל־11 מיליון מהגרים לא חוקיים, כי נפתחת דרכם לקבלת האזרחות הנכספת.
קליין אמר עוד ל־CNN כי מסר ההשבעה של ביידן, שייכנס לתפקידו היום בצהריים, יהיה מסר שמבקש "להצעיד את המדינה קדימה, מסר ביצועי ומסר של אחדות".
"אנו עומדים בפני ארבעה משברים חופפים ומורכבים", כתב קליין בתזכיר. "הקורונה, המשבר הכלכלי, משבר האקלים ומשבר הנוגע לאי־שוויון גזעי. בעשרת ימיו הראשונים בתפקיד, הנשיא הנבחר ביידן ינקוט צעדים משמעותיים הנוגעים לארבעת המשברים הללו, צעדים שנועדו למנוע נזקים בלתי הפיכים ולהשיב את אמריקה למקומה (הראוי) בעולם".
בהקשר של המאבק בהתחממות הגלובלית, ה"ניו יורק טיימס" דיווח אתמול על סוגייה נוספת שנכנסה לרשימת הנושאים הבוערים ואשר להם יידרש ביידן כבר ביומו הראשון. על פי העיתון, הנשיא הנבחר צווי לבטל עוד היום את האישור שנתן טראמפ להנחת צינור הנפט קיסטון XL, שנועד להעביר נפט מקנדה למפרץ מקסיקו. זה זמן רב שפעילי איכות סביבה שמו להם למטרה לבטל את אישור הזרמת הנפט בצינור הזה שאורכו כמעט 2,000 ק"מ ונתפס כסמל לזיהום ולחוסר נכונותה של ארה"ב להתרחק מכלכלה מבוססת נפט. טראמפ ורפובליקנים טענו מנגד, כי הצינור יספק מקומות עבודה ויסייע לכלכלה.
סוגיית צינור הנפט נגררת כבר שנים. עוד ב־2015 דחה הנשיא לשעבר ברק אובמה את ההיתר לפרויקט וטען כי יפגע בתוכניות המעבר לאנרגיה בת קיימא. ממשל טראמפ הפך את ההחלטה ב־2017 ונתן אור ירוק להתחלת הפרויקט. עצירתו כעת תמנע הזרמה של כ־830 אלף חביות נפט גולמי מקנדה וצפון דקוטה לבתי זיקוק בטקסס ולואיזיאנה לצורך עיבודם ליצוא וצריכה מקומית.
נושא שבאופן מפתיע לא זוכה להתייחסות בתזכיר, הוא הצטרפותה מחדש של ארה"ב לארגון הבריאות העולמי, דבר שביידן הבטיח בעבר לעשות ביומו הראשון. הצטרפות כזו אמורה היתה להבליט את החשיבות שהוא מייחס למאבק בקורונה, זאת בניגוד לקודמו שהוציא את ארה"ב מהארגון ב־2020 וסירב להעביר לו מימון של עשרות מיליוני דולרים.
על רקע היעלמותו של הנושא מהתזכיר, ציין האתר "פוליטיקו", כי טיב היחסים שיהיו לארה"ב עם הארגון ושאלת מימונם של חיסוני קורונה והפצתם למדינות עולם שלישי, נותרו פתוחים.
ביידן התחייב לחסן 100 מיליון אמריקאים ב־100 ימיו הראשונים בשלטון. ואולם, צוות הבית הלבן סירב להשיב לשאלה אם יכבד את הבטחתו באשר לארגון הבריאות. בפועל, לאחר כניסתו לתפקיד, יוכל הנשיא הנבחר להנחות את מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש להתעלם מהתנהלות קודמו מול הארגון. התזכיר כוללני ואינו מכיל פרטים רבים, אך הוא מצביע על עיקרי הנושאים שנחשבים לדחופים בעיני ביידן. מצוין בו, כי בעוד היעדים "נועזים", הם מגובים היטב מבחינה משפטית ומייצגים את "השבת התפקיד החוקתי ההולם לנשיא". קליין ציין בתזכיר, כי לצורך השלמת סעיפי סדר היום השאפתניים יותר, כמו רפורמת ההגירה והעלאת שכר המינימום הפדרלי, יהיה צורך בחקיקה.
הגדלת שכר המינימום אמורה להתבצע במסגרת חבילת החילוץ החדשה בהיקף 1.9 טריליון דולר שהציג ביידן בשבוע שעבר. אף שהדמוקרטים זכו ברוב בסנאט, מדובר ברוב זעיר, וכעת בכוונתם לפעול להשגת תמיכת הרפובליקנים בחבילת הסיוע. בין השאר, היא כוללת צעדים שנועדו להילחם במשבר הקורונה ותמריצים חדשים להנעת הכלכלה.
הדמוקרטים מחזיקים ב־222 מושבים בבית הנבחרים לעומת 212 לרפובליקנים. הסנאט מתחלק שווה בשווה, עם 50 סנאטורים לכל מפלגה, כאשר קולה של סגנית הנשיא קמלה האריס נחשב לשובר שוויון. בהצגת תוכנית הפעולה התייחס קליין למהמורות שעוד מצפות לדמוקרטים בדרכם להצעיד קדימה את המהפכה שהם רואים לנגד רוחם. "העם האמריקאי הצביע באופן גורף עבור ג'ו ביידן, אין ספק בכך", אמר, "אבל הוא בחר בסנאט שמחולק באופן שווה ובקונגרס חצוי למדי, ומכאן שנצטרך לאמץ דרכים שיאפשרו לדמוקרטים ולרפובליקנים לפעול ביחד", הוסיף.
הסנאטור טד קרוז הפתיע ויגיע לטקס
רשימת האורחים המתוכננת להגיע להשבעה צומצמה לנוכח מגפת הקורונה ובשל אמצעי האבטחה הקפדניים שננקטים בקפיטול בעקבות האירועים האלימים של תומכי טראמפ. "אינני פוחד להישבע מחוץ לבניין הקפיטול", כך הגיב ביידן כשהתבקש להתייחס לסוגיה, בעודו מקבל את מנת החיסון השנייה לקורונה בבית חולים בדלאוור.
מלבד סגן הנשיא היוצא מייק פנס, שהודיע כי יגיע לטקס, ישתתפו בו גם הנשיאים לשעבר אובמה, ג'ורג' וו. בוש וביל קלינטון. הנשיא לשעבר היחיד שלא יגיע לוושינגטון הוא ג'ימי קרטר, בן ה־96, שנשאר מסוגר ומוגן בביתו בפליינס, ג'ורג'יה, מאז פרוץ המגפה.
הסנאטורים הרפובליקנים טד קרוז וג'ון קורנין, המייצגים את טקסס, הודיעו כי ישתתפו בהשבעה. השתתפות קרוז היתה לא צפויה, שכן הוא היה ממובילי המאבק לביטול תוצאות הבחירות באריזונה. גם הסנאטורים רוג'ר מרשל מקנזס וטומי טוברוויל מאלבמה, שתמכו במאבק של קרוז, מסרו שיגיעו לטקס. הסנאטור ריק סקוט מפלורידה, שהצביע בעד דחיית התוצאות בפנסילבניה, הודיע אף הוא שישתתף וגם דחק בטראמפ, לפי דיווח של רשת פוקס, להצטרף אליו. אלא שביידן כבר הבהיר. ההחלטה של טראמפ להפוך לנשיא הראשון מאז אנדרו ג'ונסון שאינו משתתף בטקס השבעת מחליפו היא "אחת ההחלטות הבודדות שלו שהסכמנו עליהן".