המדינות משקיעות בדלקי מאובנים כדי להתאושש מהקורונה - ומשבר האקלים עלול להחריף
לפי ניתוח של הגרדיאן הבריטי, במסגרת מאמציהן למנוע מיתון הרסני מזרימות מדינות העולם סכומים ניכרים לחיזוק כלכלת דלקי המאובנים, והבטחות להשקעה בפתרונות 'דלי-פחמן' כושלות מלהפוך למציאות. מנכ"ל Vivid Economics, ג'ייסון אייס, שסייע לגרדיאן בבדיקה, תולה תקוות בג'ו ביידן: "התוכניות שלו נועזות מאוד, והדבר יהווה איתות משמעותי למדינות אחרות"
ההתאוששות הכלכלית ממגפת הקורונה עלולה להחריף את משבר האקלים: במסגרת מאמציהן למנוע מיתון הרסני מזרימות מדינות העולם סכומים ניכרים לחיזוק כלכלת דלקי המאובנים, והבטחות להשקעה בפתרונות דלי-פחמן כושלות מלהפוך למציאות – כך לפי ניתוח של הגרדיאן.
- בניגוד לטראמפ, עבור ביידן משבר האקלים הוא "איום קיומי"
- מחקר: תאורה מלאכותית היא עוד זיהום שפוגע בכדור הארץ
- ארה"ב פרשה אתמול מהסכם פריז, בינואר זה יכול להשתנות
לפי הדיווח, הכלכלות הגדולות בעולם כמעט ואינן משקיעות את כספי הסיוע וההתאוששות ביוזמות ירוקות. כך למשל בסין, רק 0.3% מחבילת הסיוע הממשלתית – 1.45 מיליארד דולר בלבד – מיועדים לפרויקטים ירוקים; בארה"ב, תחת ממשל טראמפ, הוקצו לפרויקטים כאלו 26 מיליארד דולר, קצת יותר מ-1% מחבילת הסיוע; האיחוד האירופי משקיע סכומים אבסולוטיים ויחסית משמעותיים יותר: 750 מיליארד יורו (כ-890 מיליארד דולר), או 30%, מקרן ההתאוששות מיועדים למטרות ירוקות, וצרפת וגרמניה מיעדות למטרות אלו 30 מיליארד יורו (35 מיליארד דולר) ו-50 מיליארד יורו (59 מיליארד דולר) בהתאמה.
ואולם, גם השקעות אלו אינן מספקות. לפי הגרדיאן, ב-18 הכלכלות הגדולות בעולם, חבילות הסיוע וההתאוששות נשלטות על ידי השקעות בעלות השפעה סביבתית שלילית, כמו כספי חילוץ לחברות נפט או השקעה בתשתיות עתירות-פחמן, שמאיינות את כל התועלת הסביבתית של השקעות ירוקות.
הגרדיאן דירג את תוכניות ההתאוששות השונות לפי התרומה שלהן לסביבה ובחן האם התרומה הכוללת היא חיובית או שלילית. רק לחמש המדינות בראש הדירוג - האיחוד האירופי, ואחריו בסדר יורד צרפת, ספרד, בריטניה וגרמניה, יש תוכניות התאוששות עם תרומה סביבתית חיובית. "הסביבה ושינוי אקלים לא היו בליבת החשיבה של מרבית תוכניות ההתאוששות", אמר מנכ"ל Vivid Economics, ג'ייסון אייס, שסייע לגרדיאן בבדיקת ההשקעות. "במרבית המדינות, אנחנו לא רואים בכלל התאוששות ירוקה".
אפילו מדינות שהתגאו בתוכנית התאוששות ירוקה משקיעות בפועל סכומים רבים יותר בפעילויות שיתחזקו את המערך הקיים של פליטת גזי חממה. קוריאה הדרומית, למשל, הציגה ביולי גרין ניו דיל עם השקעות בהיקף של 135 מיליארד דולר, אך המשך ההשקעות המשמעותי שלה בדלקי מאובנים ותעשיות עתירות פחמן מציב את התוכנית השאפתנית שלה במקום השמיני בעולם בדירוג תוכניות ההתאוששות הכלכלית, כאשר ההשפעה הכוללת על הסביבה היא שלילית.
קנדה (מקום שישי) משקיעה 4.6 מיליארד דולר ביעדים ירוקים כמו בידוד בתים, תחבורה ירוקה ואנרגיה נקייה, אבל כלל חבילת הסיוע שלה, בשווי כולל של 231 מיליארד דולר, כוללת סלילת כבישים מסיבית והקלות מס משעותיות לחברות דלקי מאובנים. הודו (מקום 12) משקיעה 830 מיליון דולר בכלכלה ירוקה, אך מתעדת להגביר את ייצור הפחם.
התוכנית העדכנית של ארה"ב מציבה אותה במקום ה-15 בלבד, אך תוכנית ההתאששות שמציע הנשיא הנבחר ג'ו ביידן, אם תיושם, תזניק אותה למקום הראשון, בהפרש ניכר מהאיחוד האירופי. לפי תוכנית זו, כל החשמל בארה"ב יגיע מאנרגיה נקייה עד 2035, והמדינה תגיע לאפס פליטות עד 2050 באמצעות השקעה ממשלתית של 1.7 טריליון דולר בעשור הקרוב, שאליה תתלווה השקעה של 5 טריליון דולר מהמגזר הפרטי.
"זה יהיה שינוי מוחלט", אמר אייס. "התוכניות של ביידן נועזות מאוד, והדבר יהווה איתות משמעותי למדינות אחרות. ארה"ב יכולה להצית מירוץ לפסגה, במיוחד עם סין, בכל הנוגע להתאוששות ירוקה". עם זאת, יכולתו של ביידן ליישם את התוכנית קשורה לשאלה מי ישלוט בסנאט, שתוכרע בסיבוב שני שייערך בינואר על שני מושבי הסנאט של ג'ורג'יה. אם ישמרו הרפובליקנים את שליטתם בבית המחוקקים, צפויה תוכניתו של ביידן להתקל בקשיים משמעותיים.