בניגוד לטראמפ, עבור ביידן משבר האקלים הוא "איום קיומי"
צוות המעבר של ביידן וסגניתו, קמלה האריס, גיבש קווי פעולה בתחום משבר האקלים, כמו להגיע לאפס פליטות חממה עד 2050, לחזיר את ארה"ב להסכם פריז, בניית תשתיות ירוקות, יצירת מיליון משרות חדשות סביב פיתוח וייצור מכוניות חשמליות ועוד
נושא שינוי האקלים יעמוד במרכז פעילותו של נשיא ארה"ב הנכנס ג'ו ביידן, ונבחר כאחד מארבעת תחומי הפעילות העיקריים של צוותי המעבר שמכינים את כניסתו לבית הלבן. "שינוי האקלים מהווה איום קיומי", נכתב באתר צוות המעבר של ביידן וסגניתו, קמלה האריס, במה שמהווה שינוי מדיניות משמעותי לעומת הממשל הנוכחי. "האיום הוא לא רק לסביבה שלנו, אלא לבריאות, לקהילות, לביטחון הלאומי ולרווחה הכלכלית שלנו".
- ארה"ב פרשה אתמול מהסכם פריז, בינואר זה יכול להשתנות
- "יזכרו אותנו כדור שהציף את ניו יורק": גם עמידה בהסכם פריז לא תעצור את נמיסת הקרחונים
- מהסכם פריז ועד היום: הבנקים הגדולים העבירו 2.6 טריליון דולר לפרויקטים מזהמים
אחד המהלכים הראשונים שביצע דונלד טראמפ אחרי השבעתו לנשיא היה מחיקת כל אזכור למשבר האקלים או התחממות גלובלית מאתר הבית הלבן. את ארבע השנים שלו בבית הלבן העביר טראמפ במאמץ מרוכז לבטל, לפרק או להחליש תקנות סביבתיות, חלקן מימי ניקסון, שנועדו להפחית את פליטות גזי החממה, למנוע זיהום אוויר ומקורות מים ועוד. בסך הכל יזם הממשל ביטול של 99 תקנות סביבתיות שונות, רובן בסוגיות כמו זיהום אוויר או חיפוש וקידוחי נפט, 72 מהן בוטלו.
במסגרת זו גם החליט טראמפ בנובמבר 2019 להוציא את ארה"ב מהסכמי פריז, ופרישת המדינה נכנסה לתוקף ביום רביעי שעבר, יממה לאחר סגירת הקלפיות.
"יש הזדמנות לבנות קהילה חסונה ובת-קיימא"
עוד לפני שהתבררו התוצאות, התחייב ביידן להשיב את ארה"ב להסכם מיד עם השבעתו במידה שינצח. עכשיו, באתר שמציג את סדרי העדיפויות המרכזיים של הממשל שבונה ביידן, מגביר כאמור הנשיא הבא של ארה"ב את מחויבתו להתמודדות עם משבר האקלים והפך את הסוגיה לאחת מארבע הסוגיות המרכזיות שיעסיקו את צוותי המעבר שלו, לצד מגיפת הקורונה, התאוששות כלכלית וגזענות מערכתית.
"המגיפה הנוכחית מזכירה לנו עד כמה מדיניות העבר בנושאי אנרגיה וסביבה הכשילו קהילות, במיוחד של בני מיעוטים בעלי הכנסה נמוכה", נכתב באתר צוות המעבר. "ברגע זה של משבר עמוק, יש לנו הזדמנות לבנות קהילה חסונה ובת-קיימא, שתכניס את ארה"ב למסלול בלתי-הפיך של הגעה לאפס פליטות לא יאוחר מ-2050. הנשיא הנבחר ביידן מוביל את העולם בהתמודדות עם מצב החירום האקלימי... הוא לא התחייב לצרף את ארה"ב בחזרה להסכם פריז – הוא יעשה הרבה יותר מכך. הוא עובד להובלת מאמץ להגדיל יעדי האקלים של כל מדינה משמעותית".
ממשל ביידן גם מפתח צעדים אופרטיביים במגוון תחומים, ובראשם בניית תשתיות ירוקות כמו שטחים ירוקים, מערכות מים, ורשתות חשמל מודרניות, מה שיוביל ליצירת מיליוני משרות חדשות.
בכל הנוגע לתעשיית הרכב מקוווה הממשל הנכנס ליצור מיליון משרות חדשות סביב פיתוח וייצור מכוניות חשמליות ומערך של עמדות טעינה למכוניות אלו. בתחום התחבורה מבטיח ביידן השקעות פדרליות שיאפשרו לכל עיר עם לפחות 100 אלף תושבים להקים מערך תחבורה ציבורית נטול-פליטות, בין אם באמצעות בניית תשתיות חדשות כמו רכבת קלה או יצירת מסלולי אופניים ובין אם באמצעות שיפור תשתיות קיימות.
בתחום האנרגיה הציג ביידן התחייבות שאפתנית שלפיה עד 2035, כל החשמל שמיוצר בארה"ב יהיה נטול פליטות פחמן לחלוטין. "זה יאפשר לנו להתמודד עם האיום הקיומי של שינוי האקלים תוך יצירת מיליוני משרות", נכתב. כן מתכנן הממשל הבא, כבר במהלך הכהונה הראשונה של ביידן, לשדרג 4 מיליון מבנים קיימים ולהתאים לתנאי מזג האוויר המשתנים 2 מיליון בתים. בנוסף צפוי הממשל לעודד הקמת 1.5 מיליון בתים ויחידות דיור בני-קיימא.
ביידן מבטיח גם להוריד משמעותית את העלות של טכנולוגיות אנרגיה נקיה, כולל סוללות, טכנולוגיות לביטול פליטות וחומרי בנייה חדשניים.
בחקלאות והשימור מתעד הממשל ליצור משרות חדשות בחקלאות מותאמת-אקלים, כולל רבע מיליון משרות לטיפול בשדות נפט וגם ומכרות פחם נטושים.
"לפעול לפי עקרונות צדק סביבתי"
הממשל גם מתעד לפעול על פי עקרונות "צדק סביבתי", תפיסה שלפיה לא ניתן להתמודד עם משבר האקלים בלי להתמודד עם העובדה שמרבית הפגיעה כיום ובעתיד היא באוכלוסיות של בני מיעוטים. כמו כן שפגיעה זו היא לא פעם תוצאה של גזענות ממסדית והזנחה מכוונת בת עשרות שנים מצד הממשלה "צדק סביבתי יהיה שיקול מפתח בקבלת החלטה איפה, איך ועם מי לבנות – יצירת משרות מעמד בינוני טובות בקהילות שהושארו מאחור, תיקון עוולות בקהילות שסופגות את מרבית הנזק מזיהום, ומציאת הרעיונות הטובים ביותר מכל האומה האדירה שלנו".