משבר האקלים
ארה"ב פרשה אתמול מהסכם פריז, בינואר זה יכול להשתנות
שנה אחרי ההודעה על פרישה מההסכם שמטרתו למנוע את ההתחממות הגלובלית, נכנסה הפרישה לתוקף. עם זאת, ג'ו ביידן הבטיח כבר שבמידה וינצח בבחירות לנשיאות, יחזיר את ארה"ב להסכם מיד עם כניסתו לתפקיד
פרישתה של ארה"ב מהסכם האקלים של פריז נכנסה אתמול לתוקף, שנה אחרי שהמדינה הודיעה רשמית על רצונה לפרוש מההסכם. עם זאת, המועמד לנשיאות ג'ו ביידן הבטיח כבר שבמידה שינצח בבחירות יחזיר את ארה"ב להסכם מיד עם כניסתו לתפקיד.
- "יזכרו אותנו כדור שהציף את ניו יורק": גם עמידה בהסכם פריז לא תעצור את נמיסת הקרחונים
- ארה"ב פורשת מהסכם האקלים, בישראל מבטיחים להמשיך ולהשקיע
- סין מתחייבת להגיע לאיזון פחמני עד 2060
פרישה מהסכם פריז היתה אחת ההבטחות המרכזיות של דונלד טראמפ מאז נכנס לבית הלבן. ההסכם, במסגרתו התחייבו מדינות לנקוט בשורה של צעדים להגבלת ההתחממות הגלובלית במטרה למנוע את ההשפעות החמורות ביותר של משבר האקלים, נחתם ב-2015 ונחשב למאמץ הבינלאומי המשמעותי ביותר בנושא.
עם זאת, מרבית 200 המדינות שחתמו עליו עדיין לא נקטו בצעדים הנדרשים על מנת להגביל להוריד את היקף פליטות הפחמן שלהן ב-50% עד סוף העשור הנוכחי – צעד קריטי בדרך להגבלת ההתחממות ל-1.5 מעלות.
ממשל טראמפ, לא רק שלא פועל להפחתת פליטות גזי החממה של ארה"ב, אלא פועל שיטתית לביטול ופירוק של תקנות, חוקים ורגולציות של ממשלים קודמים בנושאים סביבתיים שונים, החל משמירה על מים ואוויר נקיים ועד הגבלת פליטות. במסגרת מהלכים אלו התחייב טראמפ גם להוציא את ארה"ב מהסכם פריז.
"אני רוצה הסכם הוגן למשלמי המסים שלנו. איננו רוצים שמנהיגים ומדינות אחרות ילעגו לנו יותר, והם לא יעשו זאת. נבחרתי לייצג את אזרחי פיטסבורג, לא את פריז", אמר טראמפ ביוני 2017. "הסכם פריז הוא עסקה רעה לאמריקנים, והצעד הזה עומד בהתאם להבטחת הבחירות לשים את העובדים האמריקנים בראש סדר העדיפויות. ממשל אובמה נשא ונתן על ההסכם וחתם מתוך ייאוש".
בנובמבר שעבר מימש טראמפ את הבטחתו, והממשל הודיע רשמית על פרישה מהסכם. בהתאם להסכם, הפרישה נכנסה לתוקף שנה אחרי מסירת ההודעה.
עם זאת, במידה שבייידן ינצח בבחירות, מדובר יהיה בפרישה קצרת מועד. "היום, ממשל טראמפ פרש רשמת מהסכם האקלים של פריז", הוא כתב בטוויטר והבטיח: "ובעוד 77 ימים, ממשל ביידן יצטרף אליו מחדש".