"יזכרו אותנו כדור שהציף את ניו יורק": גם עמידה בהסכם פריז לא תעצור את נמיסת הקרחונים
לפי מחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי Nature, גם במקרה שהאנושות תצליח להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות - נמיסת קרחונים באנטארקטיקה תוביל לעלייה של 2.5 מטרים בגובה פני הים. הנמיסה צפויה להמשך עוד מאות שנים - אך היא כמעט בלתי הפיכה בגלל האופן שבו היא מתרחשת. "כיפת הקרח של אנטארקטיקה קיימת בצורתה הנוכחית כ-34 מיליון שנים - וזו העתידית תוכרע בימי חיינו"
נמיסת קרחונים באנטארקטיקה תוביל לעלייה של 2.5 מטרים בגובה פני הים, גם במקרה שהאנושות תצליח להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות, היעד שנקבע באמנת פריז – כך לפי מחקר שהתפרסם אתמול (ד') בכתב העת המדעי Nature. "ניזכר כאנשים שהציפו את ניו יורק", חוזים מחברי המחקר.
לפי המחקר, נמיסת הקרחונים צפויה להמשך זמן רב, מעבר למאה הנוכחית, אך היא כמעט בלתי-הפיכה בגלל האופן שבו היא מתרחשת. למעשה, גם אם עליית הטמפרטורות לא רק תיבלם ב-2 מעלות אלא גם תהפוך לירידה, הקרחונים לא ישובו לגדול למצב המקורי בגלל מנגנון היזון-חוזר שלילי שמערער את יציבותם.
- סין מתחייבת להגיע לאיזון פחמני עד 2060
- הקרח באזור הארקטי נעלם: "בדרך לאוקיינוס נטול קרח"
- בריטניה תקדים בעשור את האיסור על מכירת רכבי בנזין ודיזל
אם האנושות לא תעמוד ביעדי הסכם פריז והטמפרטורה העולמית תעלה ב-4 מעלות, תרחיש אפשרי בהחלט, פני הים יעלו ב-6.5 מטרים כתוצאה מנמיסת הקרחונים באנטארקטיקה לבדה, לא כולל נמסית קרחונים בגרינלנד ובקוטב הצפוני. מדובר בעלייה שתגרום להצפת כל ערי החוף בעולם ולהרס בקנה מידה גלובלי.
"ככל שאנחנו לומדים יותר על אנטארקטיקה, כך התחזיות הופכות לשחורות יותר", אמר לגרדיאן פרופ' אנדרס לברמן ממכון פוטסדם לחקר השפעת האקלים ואחד ממחברי המאמר. "תהיה עלייה משמעותית בגובה פני הים מנמיסת קרחונים גם אם נעמוד בהסכם פריז, ועלייה קטסטרופלית אם לא נעשה זאת. כיפת הקרח של אנטארקטיקה קיימת בצורתה הנוכחית כ-34 מיליון שנים, אך צורתה העתידית תוכרע בימי חיינו. בעתיד ייזכרו אותנו כאנשים שהציפו את ניו יורק".
בשעה שנמיסת הקרחונים צפויה להימשך מאות שנים, לדברי המדענים יהיה קשה לבלום אותה. קיפת הקרח באנטארקטיקה, שמכסה שטח דומה לזה של צפון אמריקה ושעוביה 5 ק"מ, מכילה יותר ממחצית המים המתוקים של כדור הארץ. כשהקרח נמס, פני השטח שלו שוקעים מטה לשכבות אוויר חמות יותר, כך שדרושות טמפרטורות נמוכות יותר על מנת שייווצר קרח מאלו הדרושות על מנת לשמר קרח קיים.