$
המזרח התיכון

עשרות הרוגים וכ-3,000 פצועים בפיצוץ אדיר בנמל ביירות

הפיצוץ אירע בנמל שבדרום העיר, ועל פי הרשויות בלבנון מקורו בחומרים דליקים שאוחסנו זמן רב. לפחות 30 נהרגו, נזק נגרם לבתים ומכוניות בסביבת הנמל. מושל ביירות פרץ בבכי בשידור חי: "האסון מזכיר את הירושימה". גורמים ישראליים בכירים: "ישראל לא קשורה לאירוע"

ynet 22:0304.08.20

פיצוץ אדיר הרעיד הערב (שלישי) את העיר ביירות, בירת לבנון. הפיצוץ אירע בהאנגר 12 בנמל שבדרום העיר, ולפי הרשויות בלבנון הוא נגרם מפיצוץ חומרים דליקים שאוחסנו במקום. לפחות 30 נהרגו ויותר מ-3,000 נפצעו.

 

מושל ביירות, מרוואן עבוד, פרץ בבכי בשידור חי ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ואמר כי "האסון מזכיר את הירושימה. בחיים לא ראיתי הרס כזה גדול ונרחב, זה אסון לאומי". לדבריו, חצי מהעיר ביירות נפגעה קשה מהפיצוץ. 

 

 

הפיצוץ בביירות הפיצוץ בביירות

 

 

 

גורמים ישראליים בכירים אמרו כי ישראל לא עומדת מאחורי הפיצוץ בביירות. הבית הלבן מסר כי ארה"ב עוקבת אחר האירוע ומוכנה להעניק סיוע.

 

נזק כבד מאוד נגרם למבנים ברחובות רבים מסביב למקום הפיצוץ, ואף במרכז העיר. אחד מבתי החולים בעיר מסר כי הגיעו אליו כבר 500 פצועים, וכי אין לו יכולת לקלוט פצועים נוספים.

 

מפקד בכוחות הכיבוי בביירות אמר כי יש עוד לכודים בבניינים "שאנו מתקשים להגיע אליהם". עוד דווח כי הפסקת חשמל בעיר מקשה גם היא על פעולות החילוץ.

 

גם בבניין הפרלמנט הלבנוני התנפצו זכוכיות. סוכנות הידיעות הלבנונית דיווחה כי נזק נגרם גם לארמון הנשיאות הלבוני. על פי הדיווח, דלתות בארמון נעקרו ממקומן וזכוכיות התנפצו. נזק נגרם גם לשגרירויות זרות, בהן שגרירות רוסיה וקזחסטן. 

 

גם ביתו של ראש הממשלה הקודם סעד אל-חרירי נפגע מההדף, ואל-חרירי יצא מביתו ללא כל פגע.

 

 צילום: רויטרס

 

הרשויות בלבנון מסרו זמן קצר לאחר הפיצוץ כי מקורו במחסן זיקוקים. עם זאת, מנהל המכס בנמל ביירות אמר כי מקור הפיצוץ הוא בטונות של חומר החנקה (Nitrate). ברשת "אל-מיאדין" דווח כי מדובר על יותר מ-50 טונות של חנקה שאוחסנו במקום.

 

ראש מנגנון הביטחון הכללי בלבנון מסר בהמשך כי "מה שקרה זה לא פיצוץ זיקוקים אלא חומרים דליקים ביותר שאוחסנו זמן רב. אני לא יכול לקפוץ למסקנות, צריך לחכות לתוצאות החקירה". שר הפנים הלבנוני מוחמד פהמי ציין כי מדובר ב"חומרים דליקים מאוד אשר הוחרמו לפני מספר שנים".

 

לפי הדיווחים בכלי התקשורת הערביים, הדי הפיצוץ נשמעו במרחק עשרות קילומטרים מביירות. על פי העדויות, מדובר למעשה בשני פיצוצים. לפי רשת "אל-מיאדין", כאשר כוחות הכיבוי הגיעו לכבות את השריפה שנגרמה מהפיצוץ הראשון שהיה קטן יותר, התרחש הפיצוץ השני שהיה עצום. 

 

נשיא לבנון מישל עאון הנחה את הרשויות לספק קורת גג לכל מי שביתו נפגע מהפיצוץ. עאון יכנס הערב את המועצה העליונה לביטחון לישיבת חירום. יום אבל לאומי יצוין מחר בכל רחבי המדינה.

 

בעקבות הפיצוץ וההדף, חלונות זכוכית רבים התנפצו ברחובות הסמוכים ומרפסות קרסו בחלק מהבניינים.

 

עשרות אמבולנסים הוזעקו לאזור, ומורגשת בו תנועה ערה גם של כלי רכב של הצבא ושל המשטרה. הרשויות מונעות את הכניסה של אנשים לאזורים מסוימים שנפגעו.

 

שר הבריאות הלבנוני, ד"ר חמד חסן, פנה לכל בתי החולים וביקש מהם לעשות מאמץ ולהעניק טיפול לכל הפצועים. "הנזקים גדולים וכמות הנפגעים גבוהה מאוד", מסר להם. בתי החולים קראו לאזרחים להגיע ולתרום דם.

 

נשיא לבנון מישל עאון הנחה את הרשויות לספק קורת גג לכל מי שביתו נפגע מהפיצוץ. עאון יכנס הערב את המועצה העליונה לביטחון לישיבת חירום. יום אבל לאומי יצוין מחר בכל רחבי המדינה.

 

 

 

"ראיתי כדור אש ועשן שמילא את שמי ביירות. אנשים צעקו ורצו, רבים דיממו", סיפר עד ראייה לסוכנות הידיעות רויטרס. "מרפסות קרסו בבניינים וחיפויי זכוכית עפו מגורדי שחקים והתנפצו ברחובות".

 

"כל החלונות בעיר התחתית התנפצו", סיפרה עדת ראייה נוספת. "יש כאוס מוחלט".

 

ברקע: משבר כלכלי חמור

 

האסון התרחש בזמן שלבנון שרויה במשבר כלכלי חריף במיוחד, ונמצאת על סף פשיטת רגל. עד כה ערכה של הלירה הלבנונית איבד 80% מערכו, האינפלציה גואה וקרוב למחצית מהתושבים נמצאים מתחת לקו העוני.

 

המשבר אילץ את לבנון לבקש סיוע מקרן המטבע הבינלאומית, אך התורמים הזרים שעד כה סייעו ללבנון הבהירו כי לא יעניקו לה סיוע נוסף אלא אם תילחם בשחיתות ובבזבוז של כספים, שהם לדבריהם שורשי המשבר. השיחות עם קרן המטבע החלו בחודש מאי, אך נקלעו מאז למבוי סתום.

 

המשבר הכלכלי בלבנון, נזכיר, הוביל להפגנות ענק עוד בחודש אוקטובר אשתקד, כשלבנונים רבים יצאו אז לרחובות כדי למחות על השחיתות במדינה והניהול הכושל של הכלכלה שלה בידי האליטה השלטונית. לדעת לבנונים רבים האליטה הזו פועלת לטובת אינטרסים מגזריים ולא מתוך חזון לאומי.

 

אותן הפגנות הביאו להתפטרותו של ראש הממשלה הקודם אל-חרירי, ולמינויו של חסן דיאב לתפקיד, תחת ממשלה שהוצגה כ"ממשלת טכנוקרטים" לכאורה. אלא שגם זו לא הצליחה לפתור את המשבר, שרק החריף עם התפרצות מגפת הקורונה וההגבלות שננקטו על מנת לבלום אותה.

x