$
המזרח התיכון

הלירה הלבנונית קורסת, והמפגינים שבים לרחובות במדינה

בניגוד למחאה שהחלה באוקטובר ודעכה בעקבות התפרצות הקורונה, גל המחאה הנוכחי מתמקד פחות בדרישה לשינוי פוליטי והוא מונע מייאוש ומרעב. בתשעת החודשים האחרונים צללה הלירה הלבנונית ב-70% לשער של יותר מ-1,520 לירות לדולר

שירות כלכליסט 13:5212.06.20

מאות בני אדם הפגינו ברחבי לבנון כחלק מהתחדשות המחאה על המצב הכלכלי והחברתי במדינה, שבמקביל מתמודדת עם קריסת המטבע המקומי.

 

 

 

הכעס בקרב הציבור הולך וגובר בעוד הלירה הלבנונית הולכת ומידרדרת לשפל חדש, לאחר שאיבדה 70% מערכה מאז חודש אוקטובר, אז גם החלו המחאות. שערו הרשמי של המטבע הלבנוני עומד עתה על יותר מ-1,520 לירות לדולר. במקביל, ממשלת לבנון קיימה ישיבת חירום לדיון במשבר הכלכלי.

 

הפגנה בביירות (ארכיון) הפגנה בביירות (ארכיון) צילום: אי פי איי

 

המחאות הפסיקו בזמן הסגר הקורונה אך התחדשו לאחרונה. הפיחות בערך הלירה הלבנונית הביא את המדינה למשבר הכלכלי הקשה ביותר שלה מזה עשורים. אזרחים לבנונים רבים שמסתמכים על חסכונותיהם הידרדרו עוני, ומצוקתם רק הוחרפה בעקבות המגפה. אתמול בלילה התאספו מפגינים במרכז ביירות, הציתו מדורות וחסמו רחובות. בעוד המחאה בחודשיה הראשונים קראה לשינוי פוליטי, כעת היא כבר מונעת מייאוש ומרעב. שיעור האבטלה במדינה גבוה ורוב הלבנונים העובדים משתכרים במטבע המקומי אשר איבד כאמור חלק גדול מערכו, מה שהופך את המזון והמצרכים הבסיסיים לקשים מאוד לרכישה עבור משפחות רבות.

 

אחד המפגינים אמר ל-BBC: "לבנון תמיד הייתה כאוטית, ונראה שמאמצינו לא יביאו כל שינוי, אז לפחות שיהפכו אותה ליותר כאוטית". רבים מהתושבים אומרים שהמצב הנוכחי מזכיר להם את התקופה לפני שהחלה מלחמת האזרחים במדינה ב-1975, והם חוששים ממה שעוד עתיד לקרות עקב המתחים המאמירים.

 

בטריפולי שבצפון המדינה נפרסו חיילים במטרה להשיב את הסדר על כנו, אך הם נרגמו באבנים ע"י המפגינים. גם בקבוקי תבערה נזרקו על בנקים, שמואשמים בצרות הכלכליות של המדינה. כבישים רבים מסביב לביירות עדיין חסומים. "ירדנו לרחובות כי כל מה שדרשנו ב-17 באוקטובר (2019 – פרוץ המהומות בלבנון) לא הושג. הביאו לנו ראש ממשלה גרוע אף יותר מקודמו", אמרה לרויטרס מנאל, מפגין בביירות בהתייחסה לחסן דיאב שהחליף את סעד אל-חרירי.

x