היורשת של דראגי: גם לגארד תומכת בריבית שלילית
כריסטין לגארד, שעומדת בראש קרן המטבע הבינלאומית, תיכנס בקרוב לתפקידה כנשיאת הבנק האירופי המרכזי; לטענתה, "בהיעדר המדיניות שאימץ הבנק, כולל השקת ריבית שלילית, מצבם של תושבי גוש היורו היה גרוע יותר"; היא דחתה את הטענות שהדבר יפגע בבנקים
- בהתאם לציפיות: ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי - על 0.25%
- ריביות נמוכות, מחיר גבוה: לבנק מרכזי דרוש יעד חדש
- פאוול: מוכנים לספק תמריצים נוספים אם ההאטה תכה בכלכלת ארה"ב
במסמכים שהעבירה לפרלמנט האירופי, טענה לגארד כי ריבית שלילית סייעה ליבשת. הריבית על הפיקדונות, שקבע הבנק האירופי, עומדת על מינוס 0.4%.
"מצד אחד, בנקים עשויים להחליט לגלגל את הריבית השלילית על הפיקדונות למחזיקי החשבונות, ולהוריד את הריבית המוצעת ללקוחות על החסכונות שלהם", כתבה לגארד, "מצד שני, אותם מחזיקי חשבונות הם גם צרכנים, עובדים ולווים. ובהתאם, הם מרוויחים מתנופה כלכלית חזקה, שיעור אבטלה נמוך ועלויות הלוואה נמוכות. בהתחשב בכל הגורמים, ניתן לומר כי בהיעדר המדיניות המוניטארית הלא קונבנציונאלית שאימץ הבנק האירופי המרכזי, כולל השקת ריבית שלילית, מצבם של תושבי גוש היורו היה גרוע יותר".
הבנקים האירופיים אמנם התלוננו על השפעת הריבית השלילית על הרווחיות שלהם, אך לגארד דחתה את הטענות. "בנוגע להשפעה של הריבית השלילית על הרווחיות של הבנקים, ניתוח אמפירי מצביע על כך שהשפעה זו קוזזה ומעבר לכך - בזכות ההטבות הנלוות לבנקים והעלויות הנמוכות יותר הנובעות מהאווירה המאקרו כלכלית המשופרת, שבמידה מסוימת נובעת מהמדיניות המוניטארית".
דראגי מסיים את תפקידו בבנק ב-31 באוקטובר. פרוטוקול ישיבת קובעי המדיניות האחרונה שהתקיימה מצביע על כך שהבנק צפוי להשיק חבילת תמריצים חדשה לכלכלה כבר בספטמבר.