בכיר בבנק האירופי: נכריז על תוכנית תמריצים נרחבת
לדברי אולי רהן, ההאטה העולמית תוביל לכך שהבנק ישיק בחודש הבא רכישות נכסים משמעותיות - יותר מכפי שמצפים המשקיעים - וכן יוריד את הריבית בשיעור חד יותר מההערכות; לדבריו, חלה הידרדרות בתחזית הכלכלית של אירופה
- מה ישראל יכולה לעשות כדי לחמוק ממיתון
- המיתון בדרך? עקום התשואות של אג"ח ממשלת ארה"ב התהפך
- הסגידה של גרמניה לאיזון תקציבי מאיימת להפיל אותה למיתון
"חשוב שנציג בספטמבר חבילת מדיניות משמעותית ומלאה", הדגיש בריאיון לוול סטריט ג'ורנל. רהן, נגיד הבנק המרכזי של פינלנד, הוא חבר בוועדה בבנק האירופי שקובעת את שיעור הריבית. "כשעובדים עם שוקי ההון, לרוב עדיף לכוון גבוה מדי מאשר נמוך מדי, ועדיף להשיק חבילת תמריצים חזקה מאוד מאשר לחפף", הוסיף.
נתונים כלכליים שפורסמו ביום רביעי הצביעו על כך ששתיים מהכלכלות החזקות בעולם – גרמניה וסין – סובלות מההאטה כלכלית הנובעת ממלחמת הסחר ואי הוודאות סביב הברקזיט.
דבריו של רהן מחזקים את הצהרתו של נשיא הבנק האירופי, מריו דראגי, שהעלה את האפשרות שהבנק ינקוט בפעולה כבר בחודש הבא. עם זאת, לפי רהן רמות התמריצים יהיו גבוהות מההערכות האנליסטים, שמצפים להורדה של 0.1% בריבית, שגם כך נמצאת בטריטוריה שלילית, וכן לסבב רכישות אג"ח בשווי 50 מיליארד יורו (56 מיליארד דולר). דבריו של רהן מצביעים על האפשרות שהורדת הריבית תהיה עמוקה יותר – בסביבות 0.2% וכי אולי הבנק יחל ברכישת סוג חדש של נכסים מלבד אג"ח.
רהן הדגיש כי לחבילה הכוללת כמה צעדי תמריצים "יש השפעה חזקה יותר מאשר השקת כמה אמצעים לאורך זמן". לפיכך, הוא מאמין שבבנק עשויים גם להציע לבנקים הלוואות ארוכות טווח בתנאים טובים יותר. כמו כן, הוא אינו שולל אפשרות לרכוש מניות במסגרת תוכנית ההקלה הכמותית של הבנק.
רהן התייחס בריאיון גם לסיכונים המאיימים על כלכלת אירופה, ביניהם אי היציבות הפוליטית באיטליה, ההאטה הכלכלית בסין וחוסר הוודאות הנובע ממתיחות הסחר בין סין וארה"ב, וכן האפשרות שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בלי הסכם מוסדר. "לדעתי, בחודשים האחרונים חלה הידרדרות בתחזית הכלכלית לאירופה", אמר. לדבריו, אותה הידרדרות "מצדיקה נקיטת פעולות נוספת בחזית המוניטארית, כפי שאנחנו מתכוונים לעשות בספטמבר".
רהן נחשב היה אחד המועמדים המובילים להחליף את דראגי כנשיא הבנק, אולם בסופו של דבר המינוי הוענק ליו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד. רהן, לשעבר שר האוצר של פינלנד ונציב האיחוד האירופי לעניינים כלכליים, נחשב היה גם כמועמד להחליף את לגארד, אך הסיר את שמו מהתחרות מוקדם יותר החודש.