$
כלכלה ומדיניות

ניתוח כלכליסט

הסגידה של גרמניה לאיזון תקציבי מאיימת להפיל אותה למיתון

הכלכלה הגדולה באירופה דיווחה על התכווצות רבעונית של 0.1% והציפה את החשש כי בניגוד ל־2018, הפעם היא לא תחמוק ממיתון. הכלכלן הראשי של ING: "זהו ללא ספק סוף העידן המוזהב של כלכלת גרמניה. הלחצים על הממשלה לפעול יגדלו"

תמר טוניק 08:2115.08.19

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, המשבר בתעשיית הרכב הגרמנית והאפשרות לברקזיט ללא הסכם-— כל אלה משכו מטה את הכלכלה הגדולה באירופה וסימנו עבורה את סופו של עשור משגשג.

 

 

 

כלכלת גרמניה התכווצה ב־0.1% ברבעון השני לעומת שלושת החודשים שקדמו לו ורשמה צמיחה של 0.4% ב־12 החודשים שהסתיימו ביוני, הקצב האטי ביותר זה שש שנים. הנתונים הקודרים שהתפרסמו אתמול מערערים את מעמדה ככוח הכלכלי המוביל ביבשת ואף מסמנים אותה כאחד האיטיים שבה. ההתכווצות ברבעון השני היא היפוך מגמה מצמיחה של 0.4% ברבעון הראשון ונתון עגום מאוד בהשוואה ל־0.2% צמיחה שרשם גוש היורו ברבעון.

 

אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה צילום: אי פי איי

 

בשנה שעברה נחלצה גרמניה ממיתון בעור שיניה. הכלכלן הראשי של ING קרסטן ברז'סקי אמר בשיחה עם ה"פייננשל טיימס", כי מאז הרבעון השלישי של 2018 כלכלתה נמצאת בקיפאון עם צמיחה רבעונית ממוצעת של 0%. "דו"ח התמ"ג מסמן ללא ספק את סופו של העידן המוזהב של כלכלת גרמניה", הזהיר. "הלחצים על ממשלת גרמניה לנקוט מהלכים יגדלו".

 

 

 

אך לעת עתה, הקנצלרית אנגלה מרקל מפגינה דבקות במדיניות האיזון התקציבי וההתחייבות החוקתית לגירעון שלא יעלה על 0.35% מהתמ"ג, ומאותתת כי חבילת תמריצים איננה עומדת על הפרק. "נכון, אנחנו ניצבים בפני תקופה קשה, אך נפעל בהתאם למצב", ציינה במסיבת עיתונאים שנערכה לקראת פרסום נתוני הצמיחה הרבעוניים.

 

במאמר מערכת ב"וולט אם־זונטאג", שרת ההגנה של גרמניה ומנהיגת המפלגה הנוצרית דמוקרטית אנגרט קראמפ־קארנבאואר הצטרפה למרקל והגנה על מחויבותה של גרמניה לעיקרון זה, זאת חרף לחצים מבית ומחוץ לתמרץ את הצמיחה. המדיניות הזו, הידועה בגרמניה כ"שווארצה נול" (אפס שחור), מעוררת באחרונה ביקורת גוברת והולכת, בצל האיום הכפול של האטת הכלכלה וההתחייבות הגרמנית להשקיע מיליארדי יורו בהתמודדות עם ההתחממות הגלובלית. מרקל והקבינט שלה צפויים לחשוף חבילת אקלים שאפתנית בחודש הבאה, שמקורות המימון שלה לא היו ברורים, גם טרם דווחו נתוני ההאטה.

 

הבעייתיות המסתמנת בהיצמדות לשווארצה נול היא כי מרקל ויורשתה המסומנת קראמפ־קארנבאואר שואבות עידוד מהביקושים המקומיים, שעדיין שומרים על יציבות. זאת בעוד שמתחת לפני השטח רוחשים סימנים לכך כי אזרחי גרמניה כבר מתחילים לחוש את סימני ההאטה. נתוני הצמיחה במגזר השירותים עודכנו כלפי מטה בשבוע שעבר על רקע האטה כוללת בשוק התעסוקה. בחודש יוני נוצרו 1,000 משרות בלבד, נתון נמוך באופן דרמטי מ־44 אלף משרות בממוצע בחודש יוני בחמש השנים האחרונות. במקביל, מספר יצרניות גרמניות מובילות הזהירו כי ההאטה פוגעת בביצועיהן. אלה כוללות את ענקית מוצרי הצריכה הנקל, יצרנית כלי הרכב קונטיננטל וחברת מוצרי החשמל בוש.

 

לדיווחים הללו מתווספת מלחמת הסחר הניטשת בין ארה"ב לסין והאיום כי המערכה תגלוש אל אירופה. גרמניה היא היצואנית הגדולה באירופה ומשכך גם מי שעתידה להיפגע במידה הרבה ביותר מירידה בביקושים הגלובליים. אחת מכל ארבע משרות בגרמניה תלויה בשוק היצוא, וארה"ב היא היבואנית הגדולה ביותר של סחורות מגרמניה. ירידות בביקושים מצד ארה"ב יהיו חדשות רעות מאוד עבור גרמניה. מנגד, לגרמניה יש היסטוריה ארוכת יומין של סחר עם סין, שהיצוא הגרמני אליה זינק בכ־1,000% בשני העשורים האחרונים. אם סין תאט את קצב היבוא ותמשיך להחליש את היואן, היצוא הגרמני עלול להפגע משמעותית.

 

כוננות טראמפ

 

תלותה של גרמניה בסחר בינלאומי ידועה היטב, ובאחרונה אף ציינה מרקל כי "אין ספק" שגרמניה מושפעת מהידרדרות האקלים הגלובלי בצל הסכסוך בין ארה"ב לסין. פולקסווגן הוכיחה את הנחת העבודה הזו כאשר דיווחה אתמול על ירידה של 3.3% במסירות בחודש יולי בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. ובינתיים, ברקע מרחף עדיין האיום כי הנשיא טראמפ יפנה את חצי הזעם שלו גם לאיחוד האירופי וישית מכסים כבדים על כלי הרכב המיוצרים ביבשת, מגזר שגרמניה מובילה בו.

 

אל קלחת האיומים הזו מצטרפת האפשרות כי בריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי ללא הסכם ב־31 באוקטובר. בריטניה היא שוק היצוא הגרמני השלישי בגודלו באירופה, עם למעלה מ־6% מכלל היצוא הגרמני, כאשר גם רוב היצוא לאירלנד עובר דרך בריטניה. ברקזיט ללא הסכם, שבעקבותיו יושתו חסמי סחר ותהודק הרגולציה, צפוי לעלות לכלכלת גרמניה בכ־1% מהתמ"ג.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x