הזווית הכלכלית של "עסקת המאה" נחשפת
על פי התוכנית, שמאחוריה עומד חתנו של טראמפ ג'ארד קושנר, יושקעו בכלכלה הפלסטינית ובמדינות האזור 50 מיליארד דולר. קרן השקעות ענקית שתוקם תיתן לפלסטינים גב כלכלי חזק, ובמסגרתה יוקמו 179 פרויקטים גדולים. במקביל יוקם מסדרון תחבורתי בהיקף של 5 מיליארד דולר בין עזה לגדה
הזווית הכלכלית של "עסקת המאה" של טראמפ למזרח התיכון נחשפת: על פי התוכנית, יושקעו בכלכלה הפלסטינית ובמדינות האזור 50 מיליארד דולר. זאת, בין היתר, באמצעות קרן השקעות עולמית שתיתן רוח גבית לכלכלה הפלסטינית.
במקביל ייבנה מסדרון תחבורתי בהיקף של 5 מיליארד דולר שיחבר בין הגדה המערבית ועזה. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי "רויטרס" ומדברים שמסרו לסוכנות הידיעות פקידים בכירים בממשל.
- עסקת המאה יוצאת לדרך: סדנה כלכלית לעידוד השקעות בפלסטינים
- חרם פלסטיני ובעיות פנים במפרץ מאיימים על הפסגה בבחריין
- משבר בגדה המערבית: הכלכלה הפלסטינית מקרטעת, אבל לא תקרוס
גישת התוכנית להחייאת תהליך השלום בין הישראלים לפלסטינים מבוססת על חזון של "כלכלה תחילה". התוכנית, שמאחוריה עומד חתנו של הנשיא ג'ארד קושנר, תוצג בשבוע הבא בכנס בינלאומי בבחריין. היא כוללת 179 פרויקטים של תשתיות ופרויקטים עסקיים, שנועדו להחיות את הכלכלה הפלסטינית.
יותר ממחצית תקציבה של התוכנית, העומד כאמור על 50 מיליארד דולר, יושקעו בשטחים הפלסטיניים לאורך עשור. יתר תקציב התוכנית יוקצה למצרים, לבנון וירדן. חלק מהפרויקטים יוקמו בחצי האי סיני במצרים, השקעה שעשויה להועיל לפלסטינים החיים ברצועת עזה.
מיליארד דולר לתיירות הפלסטינית
במסגרת התוכנית התוכנית, יושקעו כמעט מיליארד דולר לבניית התיירות הפלסטינית. ממשל טראמפ מקווה שמדינות אחרות, בעיקר מדינות המפרץ העשירות ומשקיעים פרטיים נוספים, יישאו בחלק מהנטל התקציבי של התוכנית.
החשיפה של התוכנית הכלכלית באה לאחר שנתיים של דיונים ועיכובים. הפלסטינים, שמחרימים את הפסגה בבחריין, סירבו לדבר עם ממשל טראמפ, לאחר שהכריז על ירושלים כבירת ישראל בסוף 2017.
קושנר הבהיר בשני ראיונות שקיים עם רויטרס כי הוא רואה את המתווה שלו כנקודת ציון משמעותית (Game Changer, במילותיו שלו), למרות הערכות של מומחים רבים למזרח התיכון שנתנו לקושנר סיכויים דלים להצליח במקומות שבהם נכשלו רבים אחרים.
"אני צוחק כשאני שומע ביקורת פלסטינית על התוכנית", אמר קושנר ביחס למנהיגים פלסטינים שדחו את "עסקת המאה". "זאת הולכת להיות 'הזדמנות המאה' עבורם, אם רק יש להם את האומץ להמשיך עם זה".
קושנר אמר כי כמה אנשי עסקים פלסטיניים אישרו את השתתפותם בוועידה, אך הוא סירב לזהותם אותם בשמם. הרוב המכריע של הקהילה העסקית הפלסטינית לא תיקח חלק בפסגה, אמרו אנשים עסקים מרמאללה ל"רויטרס".
כמה מדינות ערביות, ובכלל זה ערב הסעודית, ישתתפו בפסגה שתתקיים בימים שלישי ורביעי בבירת בחריין מנאמה. על השקתו של קושנר בשלב הראשון של תוכנית השלום טראמפ. נוכחותם, מספר גורמים רשמיים בארה"ב אומרים באופן פרטי, נראה כי נועד בחלקו כדי להיטיב עם טראמפ כפי שהוא לוקח קו קשה נגד איראן, קשת אזורית של אותם מדינות.
הבית הלבן אמר כי הוא החליט שלא להזמין נציגים רשמיים מממשלת ישראל משום שהרשות הפלסטינית לא תיקח חלק בפסגה, אלא להסתפק במשלחת מצומצמת הכוללת אנשי עסקים ישראליים בלבד.