עסקת המאה יוצאת לדרך: סדנה כלכלית לעידוד השקעות בפלסטינים
הבית הלבן הכריז על חלקה הראשון של תוכנית השלום במזרח התיכון, שיכלול סדנה לעידוד השקעות ברשות הפלסטינית, בעזה ובאזור. הסדנה תתקיים בחודש הבא בבחריין בהשתתפות שרי אוצר ואנשי עסקים בכירים. "חזון שיציע לפלסטינים הזדמנויות חדשות למימוש מלוא הפוטנציאל"
- משבר בגדה המערבית: הכלכלה הפלסטינית מקרטעת, אבל לא תקרוס
- ארה"ב תקצץ יותר מ-200 מיליון דולר מכספי הסיוע לפלסטינים
- אחרי הפסקת האש: קטאר תעביר לפלסטינים כחצי מיליארד דולר
סדנת "שגשוג לשלום", כך היא נקראה בהודעה הרשמית של הבית הלבן וממלכת בחריין, תעסוק בהגברת השקעות וביוזמות פוטנציאלית שצפויות להתאפשר בעקבות הסכם שלום עתידי שייחתם במסגרת "עסקת המאה" האמריקנית.
"הסדנה תאפשר דיונים על חזון ומסגרת מעשיים ושאפתניים לעתיד משגשג עבור העם הפלסטיני והאזור כולו", נכתב בהודעה המשותפת. "אם הוא ייושם, יש לחזון פוטנציאל לשנות חיים באופן קיצוני ולהוביל את האזור בדרך לעתיד בהיר יותר".
ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא שמוביל את העיסוק בתוכנית השלום האמריקנית, אמר: "אנו מצפים לדון עם אנשי עסקים מכל רחבי האזור והעולם כדי לבנות קונצנזוס סביב הצעדים הטובים ביותר שהקהילה הבינלאומית יכולה לנקוט כדי לפתח את הבסיס לעתיד משגשג. העם הפלסטיני, יחד עם כל האנשים במזרח התיכון, ראויים לעתיד עם כבוד והזדמנות לשפר את חייהם".
הוא הוסיף: "התקדמות כלכלית תושג רק עם ראייה כלכלית מוצקה ואם ייפתרו יסודות הליבה הפוליטיים. אנו מצפים להציג בקרוב את החזון שלנו בנוגע לדרכים לגישור על הנושאים הפוליטיים".
שר האוצר האמריקני, סטיב מנוצ'ין, אמר: "אני מצפה לדיונים החשובים האלה על חזון שיציע לפלסטינים הזדמנויות חדשות ומלהיבות למימוש מלוא הפוטנציאל שלהם. הסדנא תמשוך מנהיגים מכל רחבי המזרח התיכון כולו כדי לקדם את הצמיחה הכלכלית ואת ההזדמנות עבור האנשים באזור החשוב הזה".
הסדנה תתמקד בארבעה נושאים מרכזיים: תשתיות, תעשייה, העצמה והשקע בהון האנושי ורפורמות ממשלתיות. הסדנה תנסה להתעלם מהנושאים הפוליטיים הרבים שהפכו את השלום במזרח התיכון לחמקמק. נושאים כמו קיומה של מדינה פלסטינית, מעמדה של ירושלים, צעדי הביטחון שישראל תנקוט ועוד. בשל כך יוזמנו לסדנה שרי אוצר של מדינות, אך לא שרי חוץ, יחד עם אנשי עסקים.
גורם בממשל טראמפ אמר לרשת CNN כי "אנחנו מכירים בכך שזה צריך ללכת יחד עם התוכנית המדינית, אבל זו תהיה ההזדמנות הראשונה להציג פרטים על התוכנית הכלכלית". הוא הוסיף כי זו תהיה הזדמנות להראות לישראלים, לפלסטינים וללבנונים כי "מנכ"לים דואגים להם ורוצים להשקיע באזור".
בראש המיזם עומד קושנר, שפועל מאז תחילת כהונת טראמפ על "עסקת המאה" בין ישראל לפלסטינים. יחד איתו פועל רבות בנושא השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט.
קושנר החליט לקרוא למפגש סדנה ולא ועידה או פסגה בעקבות התגובות שקיבל מגורמים שונים שהוזמנו, כולל גורמים פלסטיניים. "תחשבו כמה כסף מוציאים עכשיו על כדורים", אמר הגורם. "תחשבו כמה טוב היה יכול להיות אם היו משקיעים את הסכומים האלה על תשתיות והון אנושי".