חקירות עבירות ההגבלים העסקיים בארה"ב צונחות
נתונים של משרד המשפטים האמריקאי מלמדים שמספר התיקים הפליליים שנפתחו על הפרות הגבלים עסקיים הגיע השנה לשפל שלא נראה מאז תקופת ריצ'ארד ניקסון. ברשות ההגבלים העסקיים דווקא מספרים על "שנה עמוסה במיוחד"
האכיפה על עבירות הגבלים עסקיים בארה"ב צנחה בתקופתו של הנשיא דונלד טראמפ לשפל שלא נראה מאז שנות השבעים. לפי נתונים שאסף ה"פייננשל טיימס", פחות מ־20 תיקים פליליים העוסקים בהגבלים עסקיים נפתחו מראשית השנה בארה"ב. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז 1972. תיקים שנמצאים תחת איסור פרסום לא נספרו.
- גוגל תיחקר בארצות הברית בחשד להפרת הגבלים עסקיים
- בית משפט פדרלי נתן אור ירוק למיזוג הענק בין טיים וורנר ל-AT&T
- קדחת המיזוגים שברה את השיא של ערב המשבר הפיננסי
הירידה במספר התיקים שנפתחו השנה הגיעה אחרי ירידה שנרשמה גם בשנה שעברה, שהיתה שנתו הראשונה של טראמפ בבית הלבן. במקביל להאטה בפתיחת התיקים, הוצגה ירידה בהיקף הקנסות והעונשים שהוטלו על הפרות הגבלים עסקיים - שהגיעו לרמה הנמוכה ביותר מאז ראשית העשור הקודם.
אריק מיירינג, לשעבר מנהל אגף ברשות ההגבלים העסקיים האמריקאית, אמר לפייננשל טיימס שמספר התיקים שנפתחו הוא "נמוך באופן מפתיע". הוא ייחס את הנתון לסיומן של חקירות רחבות היקף שבהן עסקה הרשות במשך שנים, ול"מחזוריות הכללית של חקירות הגבלים עסקיים".
ב־2017 פתחה רשות ההגבלים העסקיים האמריקאית 24 תיקים על עבירות, ואילו ב־2018 ירד מספר זה ל־16 בלבד, כאשר 13 מופיעים באתר משרד המשפטים ועל שלושה נוספים נמסרה הודעה אך הם לא עודכנו באתר.
לשם השוואה, בשנה הראשונה לנשיאותו של ברק אובמה נפתחו 72 תיקים על עבירות הגבלים עסקיים ובשנה הראשונה לנשיאותו של ג'ורג' בוש הבן החל הטיפול ב־44 תיקים. מספר התיקים הנמוך ביותר שנרשם בהיסטורית הרשות עומד על 15 בלבד, ב־1972. זאת, בתקופת נשיאותו של ריצ'ארד ניקסון.
בנאום שנשא החודש בוושינגטון, אמר ראש רשות ההגבלים העסקיים האמריקאית מאקאן דלראהים, כי 2018 היתה דווקא "שנה עמוסה" עבורו. הוא ציין כמה תיקים בולטים, ביניהם חקירה שנפתחה נגד שלוש חברות דרום קוריאניות שסיפקו דלק לבסיסי הצבא האמריקאי, וחשודות בתיאום מחירים. החברות הודו באשמה והסכימו לשלם קנסות בגובה 82 מיליון דולר כדי לסיים את החקירה.
"אנחנו עובדים קשה מאוד בשמו של הצרכן ומשלם המסים האמריקאי, ומקווים להמשיך במאמצים גם בשנה הבאה", אמר דלראהים. בנוסף, חקירות על תיאום ריביות ושערי מטבע חוץ הביאו להטלת קנסות של מיליארדי דולרים על בנקים. כך למשל, במאי האחרון הרשיעה רשות הגבלים העסקיים האמריקאית את הבנק הגדול ביותר בארה"ב, ג'יי.פי מורגן, בקנוניה להטיית שערי מטבע חוץ.
החקירה המסועפת בעניין, שנמשכה עוד מתקופת הנשיא אובמה, הביאה להטלת קנסות שהסתכמו ביותר ממיליארד דולר בשנה. ב־2015 הוטלו קנסות בגובה 3.6 מיליארד דולר כתוצאה מהחקירה - כך לפני נתוני משרד המשפטים האמריקאי. מנגד, גובה הקנסות שהוטלו השנה הגיע למעט יותר מ־110 מיליון דולר — הסכום הנמוך ביותר מאז 2003, פרט לשנה שעברה, אז עמד סכום זה על 67 מיליון דולר.