$
כלכלה ומדיניות

השקט שאחרי המריבה? המשקיעים אופטימים לגבי יחסי ארה"ב-טורקיה

מה עורר את התקווה המחודשת, מדוע היו היחסים מתוחים מלכתחילה ולמה המשקיעים מצפים כעת? סוכנות הידיעות בלומברג משרטטת את הסיבות והמאורעות שהובילו למשבר בין שתי חברות נאט"ו, ומצביעה על הסיבות שבגללן המשקיעים מעודדים

שירות כלכליסט 19:0809.11.18

קשרי ארה"ב וטורקיה מראים סימני שיפור לאחר כמה שנים בעייתיות, וגורמים לאופטימיות בקרב המשקיעים בנכסי המדינה המזרח-תיכונית. כך לפי סוכנות הידיעות הכלכלית בלומברג. יחס משקיעים חיובי הוא דבר קריטי למדינה, שנסמכת על כסף זר למימון חובה ולצמיחתה תלוית האשראי. הנה מבט לאופן שבו מנסות שתי החברות בברית נאט"ו לתקן את היחסים ביניהן, המלאים בשלל בעיות שנעות בין אי הסכמה לגבי סוריה ועד לתגובתה של וושינגטון להפיכה הכושלת נגד הנשיא ארדואן ב-2016.

 

1.מה עורר את התקווה המחודשת

 

שרשרת האירועים הנוכחית החלה בשחרור הכומר האמריקאי אנדרו ברנסון מהכלא הטורקי, לאחרי שהוחזק בו במשך שנתיים תחת האשמות של ריגול, שלטענת ארה"ב נופחו מסיבות פוליטיות. בעקבות שחרורו, וושינגטון הסירה סנקציות שהוטלו על שני חברי ממשלה טורקים ונתנה למזקקת הנפט הגדולה במדינה פטור מהסנקציות המחודשות שהוטלו על איראן.

 

כמו כן, נודע שהדיונים לגבי הבנק הטורקי Turkiye Halk Bankasi, שמשקיעיו התכוננו לספוג קנסות כבדים, נמצאים גם הם ב"נתיב חיובי", ובנוסף נקטה ארה"ב בצעד סימבולי של אישור מתן פרסים כספיים לכל מי שיספק מידע שיוכל להביא למאסרם של חברי תנועת ה-PKK, שמתויגת כארגון טרור ע"י טורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי.

 

2. מדוע היו היחסים מתוחים מלכתחילה

 

הידידות בין המדינות ספגה מהלומות עקב שורת אירועים ביטחוניים וכלכליים בשנים האחרונות, למרות שנקודת השבר האמיתית היתה סירובו של בית משפט טורקי בתחילת השנה לשחרר את הכומר האמריקאי ברנסון. בעקבות ההחלטה הוטלו סנקציות אמריקאיות על חברי ממשלה טורקים, לצד איום בסנקציות נוספות. בעוד הלירה הטורקית הלכה ואיבדה מערכה בשבועות שלאחר מכן, פוליטיקאים טורקים טענו למתקפה מתואמת על כלכלת המדינה.

 

אבל הברית בין אנקרה לוושינגטון נשחקה כבר לפני כן. ארדואן זעם על תגובתה המהוססת של ארה"ב כלפי ניסיון ההפיכה נגדו מ-2016, והמצב החמיר כאשר ארה"ב ציידה את המיליציות הכורדיות בסוריה, אותן טורקיה מגדירה כשלוחה של ה-PKK.

נשיא טורקיה ארדואן. הלירה צנחה לשפל היסטורי נשיא טורקיה ארדואן. הלירה צנחה לשפל היסטורי צילום: איי אף פי, רויטרס

 

 

מה שעוד העכיר את היחסים הייתה תוכניתה של טורקיה לרכוש מרוסיה מערכות 400-S להגנה אווירית, אשר אינן עומדות בתקנות נאט"ו, ובנוסף, טורקיה עדיין מחזיקה בשלושה עצורים שנויים במחלוקת שמושכים את תשומת לבה של וושינגטון, ביניהם מדען נאס"א סרחן גולגה ושלושה עובדים מהסגל הדיפלומטי האמריקאי. מהצד השני, טורקיה לחצה לקבל לידיה את פתהולא גולן, איש דת שחי בגלות בארה"ב ושלטענת ארדואן עמד מאחורי ניסיון ההפיכה ב-2016.

 

ויש גם את סוריה, נושא שהעיק על היחסים בין המדינות עקב תמיכתה של ארה"ב במיליציות כורדיות באזור. טורקיה הפציצה לאחרונה לוחמים כורדים שנתמכים ע"י ארה"ב באזור בצפון סוריה שבו פועלים כוחות אמריקאיים, מה שהביא לגינויים ולחשש מצד ארה"ב.

 

בנוסף לכל אלה, ולמרות התבטאויותיו האופטימיות של ארדואן בנושא, ישנו עניין Halkbank, שהסמנכ"ל שלו הורשע ע"י בית משפט בניו יורק מוקדם יותר השנה בהשתתפות במזימה להתחמק מהסנקציות האמריקאיות על איראן.

 

3. למה המשקיעים מצפים כעת

 

טורקיה מהווה גורם מפתח בכל פיתרון עתידי בסוריה, ונראה שארה"ב גם סוף סוף מכירה בכך שטורקיה היא גורם קריטי בכל אסטרטגיה שתהיה לה במזרח התיכון, כך אומרת אנסטסיה לבשובה, מנהלת קרן Blackfriars Asset Managers שבלונדון. "לכן אני מצפה שגישת המקל והגזר של ארה"ב כלפי טורקיה תימשך, עם יותר 'מקל' ב-2017-18, ויותר 'גזר' ב-2019".

 

עבור נייג'ל רנדל, אנליסט בכיר בחרת Medley Global Advisors, לארה"ב ולטורקיה יש אולי השקפות שונות, אבל שתיהן צריכות להסתדר זו עם זו, אפילו אם אינן מסכימות. "החלופה היא ערעור יציבות היחסים הדיפלומטיים שיביא לאי וודאות ואי יציבות של טורקיה ושל שכנותיה", כך רנדל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x