עכשיון זה רשמי: ארה"ב תאפשר ל-8 מדינות לרכוש נפט מאיראן - למרות הסנקציות
מזכיר המדינה מייק פומפאו לא ציין אילו מדינות יוכלו לסחור עם איראן, אך הדגיש כי אף אחת מ-28 החברות באיחוד האירופי לא תזכה להקלה; מוקדם יותר היום פורסם כי עם המדינות שיקבלו פטור נמנות יפן, הודו ודרום קוריאה
ארה"ב הודיעה הערב כי תאפשר באופן זמני לשמונה מדינות להמשיך ולרכוש נפט איראני גם לאחר הטלת הסנקציות שייכנסו לתוקף ב-5 בנובמבר. מזכיר המדינה מייק פומפאו לא ציין אילו מדינות יוכלו לסחור עם איראן, אך הדגיש כי אף אחת מ-28 החברות באיחוד האירופי לא תזכה להקלה.
מוקדם יותר היום פורסם כי עם המדינות שיקבלו פטור נמנות יפן, הודו ודרום קוריאה.
- בגלל הסנקציות האמריקאיות: הודו תחתוך בחצי את יבוא הנפט מאיראן
- "הסנקציות על איראן עשויות לשלוח את מחיר הנפט ל-100 דולר לחבית"
- מחיר הסנקציות: ענקית הנפט הצרפתית טוטאל מתנתקת מאיראן
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2 בנובמבר 2018
לפי דיווחים, סין, יבואנית הנפט המובילה מאיראן, ממשיכה לנהל דיונים עם ארה"ב על התנאים, אך לפי מקורבים לעניין גם היא נכללת ברשימת שמונה המדינות הפטורות. בשלב זה, לא נחשף מי הן ארבע המדינות הנוספות.
המזכיר פומפאו אמר כי "מדובר בצעד נוסף בקמפיין שלנו שנועד למנוע את זריעת ההרס והמוות של איראן ברחבי העולם. המטרה האולטימטיבית שלנו היא לאלץ את איראן להפסיק עם הבדלנות ולהתחיל להתנהג כמו מדינה נורמלית".
הממשל חייב לשמור על איזון עדין בחלוקת הפטורים. מצד אחד להבטיח שבשוק הנפט יש היצע מספק ולהימנע מעלייה במחירי הנפט שעלולה לפגוע פוליטית בממשל, ומצד שני להבטיח שהממשלה האיראנית לא תאסוף מספיק הכנסות שיהפכו את הסנקציות ללא רלוונטיות.
החזרת הסנקציות על איראן הן תוצאה של החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לסגת מהסכם הגרעין שנחתם עם איראן ב-2015, תחת קודמו בתפקיד ברק אובמה. בששת החודשים שעברו מאז הלחץ האמריקאי הצליח להוריד את יצוא הנפט האיראני מ-2.7 מיליון ל-1.6 מיליון חביות בחודש, כך לפי הערכות פנימיות בארה"ב.