טראמפ הציע למנהיגי ה-G7 "אזור סחר ללא מכסים"
דיבורים לחוד ומעשים לחוד? רגע לפני שעזב את פסגת המדינות המתועשות לפגישה ההיסטורית עם שליט צפון קוריאה כינס נשיא ארה"ב מסיבת עיתונאים וטען: "אנחנו כמו חזרזיר החיסכון שכולם שודדים". באותו זמן הוא הציע הקלות משמעותיות בסחר בין מדינות ה-G7, שיתבצע "ללא חסמים"
דיבורים לחוד - ומעשים לחוד: רגע לפני עזיבתו את פסגת G7 בקנדה קרא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשבע המדינות המתועשות להפוך "לאזור סחר נטול מכסים".
במסיבת עיתונאים שערך לבדו אמר טראמפ כי הסחר בין קבוצת המדינות צריך להיות ללא מכסים, סובסידיות וחסמי מסחר אחרים, מה שיהפוך אותו ל"דבר האולטימטיבי". הצעתו של טראמפ נמסרה למרות הרטוריקה החריפה שביטא רק שעות ספורות קודם לכן, כשאמר כי "נוצלנו זמן רב מדי בנושאי סחר, לא נוכל לתת לזה להימשך".
במהלך מסיבת העיתונאים דחה טראמפ טענות על מתח שקיים בינו לבין עמיתיו ב-G7, לאחר החלטתו להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום על כמה מבנות הברית הקרובות ביותר של ארה"ב.
.@G7 Press Briefing in Charlevoix, Canada, prior to departing for Singapore! https://t.co/75y1SXuwuU
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 ביוני 2018
טראמפ נתן את הציון "10" לתיאור מערכת יחסיו עם מנהיגי המדינות המתועשות והאשים ממשלים קודמים בארה"ב בחתימה על הסכמי סחר גרועים בעוד מנהיגים של מדינות אחרות פעלו למען האינטרסים של מדינותיהם.
"ארה"ב היא כמו קופת חיסכון בצורת חזרזיר שכולם שודדים", אמר טראמפ. "אני מברך את המנהיגים של המדינות האחרות שהיו מסוגלים בצורה כל כך משוגעת לחתום על הסכמים שהיו כל כך טובים למדינות שלהם וכל כך גרועים לארה"ב. אבל הימים האלה נגמרו".
- רפורמת המכסים של טראמפ תייקר את הדיור בארה"ב
- מקסיקו משיבה מלחמה לטראמפ: מטילה מכסים על פלדה, חזיר ווויסקי
- סינו-בלוף: יצרניות פלדה מקימות מפעלים מחוץ לסין ומתחמקות ממכסים
הנשיא האמריקאי חזר על דעתו, שלפיה יש להשיב את רוסיה לקבוצת המדינות המתועשות למען שלום העולם: "G8 טוב מ-G7", אמר טראמפ.
נשיא ארה"ב אמר את הדברים לפני עזיבתו לסינגפור לוועידה היסטורית עם נשיא צפון קוריאה קים ג'ונג און. טראמפ אמר כי למנהיג צפון קוריאה יש הזדמנות "שלמעט מאוד אנשים היתה אי פעם להשיג שלום".
לדבריו, הוא יידע "בדקה הראשונה של הפגישה שלי פנים מול פנים עם מר קים אם הוא רציני בכוונות שלו להתפרק מנשק גרעיני ובניסיון לעשות שלום עם העולם".
טראמפ ספג ביקורת, היות שהגיע אליה באיחור והוא עוזב אותה לפני דיוני האקלים, העוסקים בין היתר ב"שלום האוקיינוסים".
ארה"ב ואירופה סיכמו על דיאלוג בנושא סחר
מוקדם יותר בוועידה סיכמו ארה"ב והאיחוד האירופי כי יחלו בתוך שבועיים בניהול דיאלוג בנושא הסחר - כך אמר אתמול (ו') פקיד צרפתי. הדבר עשוי להיות צעד קטן קדימה בפתרון הסכסוך בין המדינות, שראשיהן נועדים בוועידה.
שותפות הסחר של ארה"ב זעמו על החלטתו של הנשיא טראמפ מהשבוע שעבר להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום מיובאים מקנדה, מהאיחוד האירופי וממקסיקו, כחלק מאג'נדת "אמריקה תחילה" שלו. כמה מדינות הספיקו מאז להגיב בהטלת מכסים משלהן על מוצרים אמריקאיים. "הסכמנו היום לצאת לדיאלוג. כולם מסכימים על כך, כולל הנשיא טראמפ", כך אמר אותו פקיד צרפתי לכתבים.
מנהיגי שבע המדינות המתועשות התעמתו עם טראמפ כשבידיהם מידע משלהם על שיעורי היצוא והיבוא מול ארה"ב בניסיון לשנות את תפיסתו, וטארמפ מצדו הגיב עם מספרים משלו המחזקים לכאורה את עמדתו לפיה ארה"ב נמצאת בעמדת נחיתות בסחר הבינלאומי. עם זאת, טראמפ נקט בטון יותר מפויס בפגישתו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון, ואמר שהאחרון עוזר בפתרון סוגיית הסחר. "משהו הולך לקרות. אני חושב שזה עומד להיות חיובי", אמר טראמפ מבלי לפרט. מקרון אמר שיש לדעתו דרך להתקדם בנושא הסחר: "ראיתי את נכונות כל המדינות המעורבות למצוא פתרונות שייטיבו עם כל הנוגעים בדבר - האזרחים, העובדים ומעמדות הביניים שלנו".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל העלתה אתמול את הרעיון למסד את אופן פתרון המחלוקות בין ארה"ב ובנות בריתה, מעין מנגנון "הערכה ושיח משותף", כפי שתיאר זאת פקיד מהאיחוד האירופי, מבלי שמסר פרטים נוספים. הצעתה של מרקל נתמכה ע"י מנהיגים אחרים שהשתתפו בוועידה. נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר הציע לנסוע לוושינגטון לשם ביצוע הערכת הסחר האירופי-אמריקאי, על מנת לעזור לפתור את המחלוקת.
טראמפ נשמע לוחמני לפני שיצא לוועידה ביום שישי, באמרו שהוא "הולך לטפל בשיטות הסחר לא הוגנות" של החברות האחרות". הוא גם קרא להשיב את רוסיה בחזרה לפורום, לאחר שהודחה ממנו בעקבות הפלישה לחצי האי קרים. אך הטון שלו התרכך אחרי פגישותיו עם מקרון ועם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו, והוא אף התלוצץ עם האחרון מול מצלמות הטלוויזיה. זאת על אף ששניהם לא ביצעו לפי שעה שום ויתור בנושאי הסחר. מרקל וטראמפ שוחחו קצרות במהלך הוועידה, אך לא קיימו פגישה רשמית.
קודם לועידה גינו האיחוד האירופי וקנדה את המכסים שהטיל טראמפ, ואוטווה אף הודיעה על מכסים משלה על מגוון מוצרים אמריקאיים שייכנסו לתוקף בחודש הבא, בעוד האיחוד הבטיח גם הוא לנקוט בצעדי תגובה.
ראשת הממשלה הבריטית תרזה מיי הזהירה ביום שישי את טראמפ ואת האיחוד מהסכנות שבכניסה למלחמת סחר, ודחקה בשני הצדדים להתמקד דווקא בייצור היתר של פלדה מצד סין. שרת החוץ הקנדית כריסטינה פרילנד אמרה מצידה שארצה "לא תשנה את דעתה במה שקשור להטלה בלתי חוקית של מכסים."