רפורמת המכסים של טראמפ תייקר את הדיור בארה"ב
כלכלנים בכירים בארה"ב מעריכים כי מחירי הפלדה והאלומיניום צפויים להתייקר מאד, בדומה למחירי העצים לבנייה, ואת המחיר ישלם מעמד הביניים
לפני כחודשיים חתם הנשיא דונלד טראמפ על צו הנשיאותי להטלה של 25% מכס על יבוא פלדה ו10% על יבוא אלומיניום במטרה לספק דחיפה להגברת המוצר המקומי בענפים אלו.
- מקסיקו משיבה מלחמה לטראמפ: מטילה מכסים על פלדה, חזיר ווויסקי
- האיחוד האירופי: המכסים האמריקאיים - "משחק מסוכן"
- סינו-בלוף: יצרניות פלדה מקימות מפעלים מחוץ לסין ומתחמקות ממכסים
לצורך כך השתמש טראמפ, באופן נדיר למדי, בסעיף של חוק ההגירה המסחרית משנת 1962, תוך שבחר לצטט את האיום של המדינות הזרות על הביטחון הלאומי של ארה"ב, כצידוק להטלת המכסים.
לאחר שכבר הוטלו מכסים על פאנלים סולאריים ויבוא מכונות כביסה (אשר מקורם בסין כשוק עיקרי) התווסף באחרונה רכיב מס המוערך בכ-50 מיליארד דולר בשנה, על פגיעה בקניין הרוחני של חברות אמריקאיות בידי יצרנים סיניים. כלכלנים רבים בארה"ב סבורים שטראמפ פתח מלחמת סחר מיותרת עם סין. הסינים מצידם לא נותרו בחיבוק ידיים ובאחרונה "החזירו פגיעה" והטילו מסים בכ-50 מיליארד דולר על סחורות המיובאות לסין מארה"ב.
יצוין כי כבר בנובמבר 2017 הורה טראמפ על הטלת מכסים על ייבוא של עץ מקנדה וזאת, בתגובה להגבלות של קנדה על יבוא של מוצרי חלב מארה"ב.
כלכלנים בכירים בארה"ב מעריכים כי מחירי הפלדה והאלומיניום בארה"ב צפויים להתייקר מאד, בדומה למחירי העצים לבנייה, עקב התלות של ארה"ב ביבוא. לכך, מעריכים אותם כלכלנים, יכולה להיות השפעה שלילית על תעשיות אחרות שזקוקות לחומרים האלה, ובראשם ענף הבנייה.
צפי לירידה בהתחלות בנייה
לאחר שמחיר העץ עלה ב-20% מנובמבר 2017, האגודה הלאומית של הקבלנים וארגוני סחר נוספים תקפו את מדיניות המסים של הנשיא. לטענתם, מי שיאלצו לשאת כעת בעלויות הגבוהות של חומרי בניין, שנסקו מאז מדיניות המכסים, יהיו רוכשי הבתים. זאת, בצירוף עליית הריבית בארה"ב, מסמנים מגמה מדאיגה ולפיה מחיר בית חדש בארה"ב יעלה משמעותית עבור קונים פרטיים ומשקיעים כאחד. העלייה בתשומות הבנייה תביא בתקופה הקרובה לירידה בביקושים ולירידה בהתחלות בנייה בפרויקטי פיתוח חדשים.
באופן פרדוקסלי, בגלל מדיניות המכסים של טראמפ, דווקא מחירי היור צפויים לעלות, תופעה שעבור המשקיעים הישראלים מוכרת היטב מהעשור האחרון.
בשעה שבתחום הדיור "מרובה משפחות" (Multi Family) צפויה האטה בהתחלות בנייה, עשוי הדבר להביא למגמה של עליית מחירים של המתחמים הקיימים של דיור זה, בדגש למתחמים המיועדים למבקשי דיור להשכרה מקרב מעמד הביניים בארה"ב.
מחקר שנערך באחרונה על ידי NMHC - National Multifamily Housing Council מגלה כי ארה"ב זקוקה לכ-300,000 התחלות בנייה מדי שנה. מדיניות טראמפ תגרום אפוא למחסור בדירות בשנים הקרובות ולעליית מחירים.
. כתוצאה מכך, ההערכות הרווחות בשוק הן כי מחירי השכירות של דירות ובתים מדירוגA צפויים לעלות ולמשוך אחריהם
המגמה הזו היא בשורה טובה למשקיעים במתחמי מגורים "מרובה משפחות", שכן היא צפויה למשוך משקיעים שיהנו מתשואה טובה. כל עוד תמשך מדיניות המכסים של טראמפ על תשומות הבנייה, יש הסכמה רחבה שהתשואה על השכרת הדירות צפוייה להמשיך לעלות.
הכותב הוא מייסד ומנכ"ל של קבוצת פנשו נדל"ן המתמחה בהשקעות נדל"ן בארה"ב, אסיה ואירופה