טראמפ מממש את האיום ומטיל מכסים; אירופה: "נגיב"
שר המסחר וילבור רוס מסר שהמכסים בסך 25% על פלדה ו-10% על אלומיניום שייובאו מהאיחוד האירופי, מקנדה וממקסיקו, ייכנסו לתוקף בחצות; האיחוד: "זהו יום רע לסחר העולמי"; בריטניה הביעה את אכזבתה
ארה"ב הודיעה היום (ה') שהיא מוציאה לפועל את המכסים על אלומיניום (10%) ופלדה (25%) שמיובאים מקנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי, ומסיימת בכך פטור של חודשיים שניתן להן ומכינה את הבמה למלחמת סחר פוטנציאלית עם כמה מבנות הברית הקרובות ביותר שלה. בכך מממש הנשיא טראמפ את איומיו מחודש מרץ האחרון להטיל את המכסים, בעקבות מה שהוא הגדיר כשיקולים של איום על הביטחון הלאומי, אולם דחה את החלטתו מאז ביחס למדינות אלה.
- ארה"ב תציל את ZTE הסינית תמורת הסרת המכסים על סויה
- סין תציע למשקיעים זרים ביס קטן מ־42 טריליון דולר
- חשש באסיה: המכסים של טראמפ יפגעו בכלכלות המתעוררות
בתוך כך נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר מסר בתגובה כי מדובר בצעדים בלתי מוצדקים ו"ארה"ב לא משאירה לנו ברירה אלא לנקוט צעדים נגדיים. זהו יום רע לסחר העולמי, נפנה באופן מיידי לארגון הסחר העולמי ונכריז על הצעדים שלנו בשעות הקרובות". נציבות האיחוד מסרה כי "האיחוד האירופי מאמין שהצעדים החד צדדיים של ארה"ב להטלת מכסים הם בבחינת פרוטקציוניזם, חד וחלק". גם מקסיקו וקנדה הודיעו כי יטילו צעדים נגדיים, כשמקסיקו תתמקד בבשר חזיר, בתפוחים, בענבים ובגבינה. קנדה צפויה להטיל מכסים על סחורות אמריקאיות כמו ויסקי, מיץ תפוזים, פלדה ואלומיניום. ממשלת בריטניה הביעה את אכזבתה מהמהלך.
It’s a bad day for world trade. US leaves us no choice but to proceed with a WTO dispute settlement case and the imposition of additional duties on a number of US imports. We will defend the EU’s interests, in full compliance with international trade law. https://t.co/J3wPW5Ew7K pic.twitter.com/aDlOWcSgRv
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 31 במאי 2018
שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר אמר כי אירופה תנקוט ב"צעדים הדרושים", וקנצלרית גרמניה אמרה לפני המהלך כי על תגובת אירופה להיות "חכמה ונחושה". ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר כי ארצו "קונה פלדה אמריקאית יותר מכל מדינה אחרת בעולם, חצי מייצוא הפלדה האמריקאי. קנדה היא ספקית בטוחה של אלומיניום ושל פלדה לתעשיית ההגנה האמריקאית, היא מספקת אלומיניום למטוסים אמריקאיים ופלדה לטנקים אמריקאיים. המחשבה שקנדה יכולה להיות איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב בלתי מתקבלת על הדעת".
באיחוד האירופי ובקנדה כבר איימו בעבר בהטלת מכסים משלהם בתגובה לצעד האמריקאי, והדבר מעלה חשש להחרפה נוספת במלחמת הסחר העולמית, במקביל לאיומים ההדדיים בין ארה"ב וסין להטיל מכסים על סחורות מיובאות. שתי המדינות מנהלות מו"מ בעניין זה. שלשום הודיעה הממשל שהוא מתקדם בהטלת מכסים בסך 50 מיליארד דולר על יבוא מסין כצעד ענישה על גניבת קניין רוחני.
בארה"ב מצפים להמשך מו"מ
שר המסחר וילבור רוס אמר היום לכתבים בשיחת טלפון שהמכסים בסך של 25% על פלדה מיובאת ו-10% על אלומיניום שייובאו מהאיחוד האירופי, קנדה ומקסיקו, ייכנסו לתוקף בחצות הלילה, שעון מקומי. "אנחנו מצפים להמשך המשא ומתן, הן עם קנדה ומקסיקו מצד אחד, והן עם הנציבות האירופית מצד שני, כי ישנם נושאים נוספים שעלינו עוד לפתור", אמר השר, "עלינו לקחת בחשבון שבלי כלכלה חזקה לא נוכל לקבל ביטחון לאומי חזק".
רוס לא פירט מה יכולים להיות הצעדים האפשריים מצד קנדה, מקסיקו והאיחוד האירופי שיקדמו הסרה של המכסים.
כאמור, האיחוד איים בעבר להגיב במכסים משלו על מוצרים אמריקאיים כמו אופנועים, ג'ינס ובורבון (ויסקי העשוי מתירס המיוצר באזור בורבון שבקנטאקי). המהלך הנוכחי עשוי להביא לעליית מחירי המוצרים המבוססים על פלדה ואלומיניום בארה"ב.
פקידים אירופים אמרו בעבר שהם מוכנים להטיל מיידית מכסים על יבוא מארה"ב בהיקף 3.3 מיליארד דולר, תחת חוק של ארגון הסחר העולמי שמאפשר למדינות החברות בו להעניש מדינה אחרת באופן מיידי. באיחוד מאמינים שה"דאגה לביטחון הלאומי" האמריקאי, שבגללה לכאורה מוטלים המכסים, היא לא יותר מכיסוי לניסיון לשפר את מצבן הכלכלי של תעשיות הפלדה והאלומיניום בארה"ב.
ארה"ב גם בודקת אפשרות להטיל מכסים על מכוניות, ובשבוע שעבר הכריז ממשל טראמפ על חקירה האם יבוא רכב לארה"ב פוגע בביטחון הלאומי של ארה"ב.