האם כוונתו של טראמפ להטיל מס על פלדה ואלומיניום תצית מלחמת סחר עולמית?
כוונתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להטיל מס של 25% על יבוא פלדה ו־10% על יבוא אלומיניום העמידה את העולם בכוננות לפריצת מלחמת סחר. הבורסות באסיה ובאירופה הגיבו בירידות. טראמפ: "מלחמת סחר יכולה להיות דבר טוב וקל לנצח בה"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע ביום חמישי כי בכוונתו להטיל מכסי יבוא גבוהים על פלדה ואלומיניום. ההכרזה הגיעה במהלך פגישה של טראמפ עם ראשי תעשיית הפלדה האמריקאית בבית הלבן. "אתם הולכים לקבל הגנה לראשונה זה זמן רב, ואתם הולכים להצמיח מחדש את התעשייה שלכם", אמר טראמפ לאורחיו. ההודעה תפסה את הכלכלה העולמית בהפתעה, והעלתה מאוד את החשש ממלחמת סחר שעלולה להתפתח בין ארה"ב לבין כוחות כלכליים בינלאומיים מובילים אחרים כמו סין, יפן והאיחוד האירופי. "כלכליסט" עושה סדר בהתרחשויות סוף השבוע.
- חזית נוספת? טראמפ מאיים להטיל מכס על יבוא מכוניות מהאיחוד האירופי
- "קשה להבין את טראמפ, הטלת מכס על פלדה ואלומיניום חסרת כל היגיון"
- הטלת מכס על אלומיניום ופלדה תייקר שימורים ופחיות משקה
אז מה בדיוק הצית את המהומה?
טראמפ הודיע שבשבוע הבא הוא יטיל רשמית מכס של 25% על יבוא פלדה לארה"ב ומכס של 10% על יבוא אלומיניום. טראמפ לא פירט האם ישנן מדינות שמוצריהן יזכו לפטור מהמכס - נקודה חשובה במיוחד שכן לארה"ב יש הסכמי סחר עם חלק מהיצואניות המובילות של פלדה ואלומיניום אליה. אם אכן יוטל המכס, מוצרים שמיוצרים בארה"ב ומשתמשים בפלדה ואלומיניום מיובאים כחומר גלם עלולים להתייקר. תעשיות כמו תעשיית הרכב, מפעלי מזגנים ואפילו מפעלים לייצור פחיות בירה ומשקאות קלים צפויים להיפגע. איגוד סוחרי הרכב, למשל, הביע חשש שהמכסים יביאו לעלייה "משמעותית" במחירים. מנגד, איגוד תעשיות הפלדה האמריקאי בירך על ההכרזה של הנשיא.
טראמפ, כמו טראמפ, ליווה את ההכרזה בשרשרת ציוצים בחשבון הטוויטר שלו. בין היתר, הוא כתב כי, "אם מדינה (ארה"ב) מפסידה מיליארדי דולרים במסחר שלה עם כמעט כל מדינה שהיא סוחרת עמה, אז מלחמת סחר היא דבר טוב וקל לנצח בה". אחרי ההכרזה ניסה שר המסחר האמריקאי ווילבר רוס להרגיע את הרוחות בראיון לערוץ הטלוויזיה CNBC, וטען ש"מכסי יבוא הם לא ביג דיל".
הצעד של טראמפ הגיע לאחר שבחודש שעבר פרסם משרד המסחר מסמך שמצדיק הטלת מכסים על פלדה ואלומיניום מיובאים, מסיבות של ביטחון לאומי. עם זאת, גובה המכסים שאותם מתכוון טראמפ להטיל גבוהים מאלו שעליהם המליץ משרד המסחר: 24% על פלדה ו־7.7% על אלומיניום.
העוגן החוקי של טראמפ להטלת המכסים הוא סעיף שנוסף ב־1962 לחוק הסחר האמריקאי. הסעיף מתיר לנשיא להגביל יבוא ולהטיל מכסי יבוא על מוצרים בנימוק של פגיעה בביטחון הלאומי.
מה היו הסיבות להכרזתו של טראמפ?
ייצור עודף בסין הציף את השוק הבינלאומי בפלדה ואלומיניום במחיר נמוך והגביר את הלחץ על היצרנים בארה"ב. למעשה, כמחצית מתוצרת הפלדה העולמית בדצמבר האחרון הגיעה מסין, כך על פי נתוני התאחדות הפלדה הבינלאומית. אבל, סין מדורגת רק במקום ה־11 ברשימת יצואניות הפלדה הגדולות לארה"ב. לכן, הצעד של טראמפ עשוי לפגוע דווקא במדינות כמו קנדה, שאחראית ל־44% מיבוא הפלדה והאלומיניום של שכנתה מדרום. גם האיחוד האירופי הוא יצואן מרכזי של פלדה לארה"ב, ומדורג שני ברשימת היצואנים המובילים. גרמניה, איטליה והולנד הן המדינות האירופיות שצפויות להיפגע יותר מכולן אם תטיל ארה"ב מכסים על פלדה מיובאת.
מה היו התגובות להחלטה?
לפי דיווחים בארה"ב, גם בבית הלבן היתה התנגדות לצעד. היועץ הכלכלי הבכיר של טראמפ, גארי קוהן, ניסה להסיג את הנשיא מהחלטתו.
אחת האפשרויות שהעלו יועציו הכלכליים של טראמפ היא להחריג מהמכס את קנדה ומקסיקו, שחתומות עם ארה"ב על הסכם הסחר החופשי הצפון אמריקאי (NAFTA). שלוש המדינות נמצאות בעיצומו של משא ומתן לניסוח מחדש של ההסכם, והפרה שלו בדמות הטלת מכסי יבוא על פלדה ואלומיניום עלולה למוטט את השיחות ואף את ההסכם כולו.
בזירה הבינלאומית, סין, שהיא מטרה קבועה לביקורת של טראמפ בכל הנוגע לענייני סחר, נקטה בתגובה מתונה יחסית. בייג'ינג פרסמה הודעה שבה היא דוחקת בארה"ב לציית לחוקי המסחר הבינלאומיים, ולהמנע מלפגוע בהתאוששות של הכלכלה הגלובאלית, שצברה תאוצה בשנה האחרונה.
האיחוד האירופי, להבדיל, נקט תגובה חריפה במיוחד. בראיון לטלוויזיה הגרמנית, איים נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר להטיל מכסי יבוא נגדיים על מוצרים שמזוהים במובהק עם ארה"ב, כמו אופנועי הארלי דיווידסון, וויסקי בורבון וג'ינס.
יפן, יצואנית פלדה מובילה אחרת לארה"ב, קראה לבית הלבן להימנע מהטלת המכסים, צעד שלדידה יהיה בעל "השפעה מזיקה במיוחד" על הסחר הבינלאומי. שוקי ההון הגיבו גם הם להחלטה. מדד הניקיי ירד ביום שישי ב־2.5% ומדד האנג סנג בבורסת הונג קונג ירד ב־1.48%. מדד הדאקס בבורסת פרנקפורט ירד ב־2.2%. מדד S&P 500 עלה ב־0.5%.
האם ארה"ב ניהלה בעבר מלחמת סחר?
מלחמת הסחר האחרונה של ארה"ב היתה בשפל הגדול של שנות השלושים. על רקע אבטלה של 25%, העביר הקונגרס את חוק סמות־האולי שהטיל שורה של מכסי יבוא גבוהים על תוצרת זרה. בתגובה הטילו כמה מדינות מכסי יבוא משלהן על מוצרים אמריקאיים. בשנתיים שלאחר העברת החוק, ירד היבוא לארה"ב ב־40% אך האבטלה המשיכה לעלות.
ב־2002 הטיל הנשיא ג'ורג' בוש הבן מכסי יבוא על פלדה, אבל החריג מהם את קנדה ומקסיקו כדי לא לפגוע בהסכם NAFTA. אבל, ארגון הסחר העולמי הגדיר את המכסים כלא חוקיים, ובוש ביטל אותם שנה לאחר מכן.