$
כלכלה ומדיניות

לאחר עימות בבית הלבן: טראמפ מטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום

הנשיא הודיע היום על הטלת מכס בסך 25% על יבוא פלדה ושל 10% על אלומיניום; זאת בעקבות ויכוח בין מתנגדי המדיניות הפרוטקציוניזם, כולל יועציו לביטחון לאומי, ותומכיה בהם שר המסחר וילבור רוס; המהלך עלול להידרדר למלחמת סחר עם מדינות אחרות, ובראשן סין

שירות כלכליסט 21:4301.03.18

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום (ה') כי הממשל בראשותו יטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום במהלך השבוע הבא, במה שנתפס כצעד שנוי במחלוקת שגורם לעליית המניות של חברות הייצור האמריקאיות במגזר זה אך לירידה כללית בבורסות בארה"ב. המהלך, המהווה המשך ישיר למדיניותו הניצית של הנשיא, גורם לחשש מפני מלחמת סחר של ארה"ב עם מדינות אחרות, ובראשן סין.

 

 

 

לפי טראמפ, מדובר במכס של 25% על יבוא פלדה ושל 10% על יבוא אלומיניום, שיוטל למשך "זמן ממושך". הנושא היה נתון לוויכוח בקרב יועציו של הנשיא, ולדעתם של מומחים יביא לצעדי גמול מצד מדינות זרות. עדיין לא ברור אם טראמפ יפטור מדינות מסוימות מהמהלך, לאחר שיועציו בתחום הביטחון הלאומי יעצו לו לעשות זאת בכדי למנוע פגיעה בבעלות ברית מרכזיות של ארה"ב.

 

 

הנשיא הודיע על המהלך במסגרת מפגש עם בכירים בתעשיית האלומיניום - מפגש שאורגן בחופזה על אף שהמהלך עוד לא מוכן ליישום. לפי CNN, טראמפ הודיע ליועציו אתמול להתכונן להצהרה שלו בדבר הטלת המכסים עוד היום, ואלו נשלחו ליצור קשר עם בכירים בתעשייה ונציגי ארגוני עובדים כדי שיגיעו לבית הלבן. במקביל הכינו בבית הלבן מפגש בין שר המסחר וילבור רוס ובכירים בתעשייה, וגם כאן בוצעו הדברים ברגע האחרון.

 צילום: shutterstock

 

במקביל המחלקה המשפטית של הבית הלבן ומשרד המשפטים הבהירו לאנשי הסגל כי יזדקקו לזמן נוסף - ייתכן שכמה שבועות נוספים - כדי להפוך את המלצות משרד המסחר להכרזה שתהיה תקפה בפועל. עד היום בבוקר ניהלו אנשי הבית הלבן מגעים בנושא, וכלל לא היה ברור אם ההכרזה תצא לפועל. הנשיא הצהיר במקביל בציוץ בטוויטר כי "עובדי תעשיית הפלדה והאלומיניום שלנו (ורבים אחרים) ניזוקו במשך עשורים של סחר לא הוגן ומדיניות גרועה מול מדינות ברחבי העולם. אסור לנו לגרום לכך שארצנו, החברות שלנו והעובדים שלנו ינוצלו עוד. אנו רוצים סחר חופשי, הוגן וחכם".

 

הסוגייה עוררה עימות חריף בבית הלבן: ראש המועצה הלאומית לכלכלה גארי קוהן, שר האוצר סטיב מנוצ'ין, היועץ לביטחון לאומי ה.ר מקמאסטר ושר ההגנה ג'יימס מאטיס התנגדו לקו גורף מדי לטעמם מצד תומכי מדיניות הפרוטקציוניזם, ובהם בעיקר רוס והיועץ לענייני סחר, פיטר נבארו. לבסוף בחר טראמפ בהטלת המכסים.

 

איך תגיב סין?

 

הטלת מכסי מגן היתה סוגייה מרכזית במסע הבחירות של טראמפ, שהרבה להתלונן על כך שהיבוא הזול מסין מזיק לכלכלת ארה"ב. סין נחשבת ליצרנית האלומיניום והפלדה הגדולה בעולם, והיא עשויה להגיב לצעד האמריקאי. הסינים כבר פתחו בחקירה הנוגעת ליבוא דורה מארה"ב והם שוקלים להגביל משלוחי סויה ממדינה זו - צעד שעלול לפגוע בטראמפ בכמה מדינות חקלאיות בארה"ב. עם זאת, סין ניצבה בשנה שעברה רק במקום ה-11 ברשימת יבואניות הפלדה לארה"ב.

 צילום: צביקה טישלר

 

המהלך גם יכול לפגוע ביחסים עם קנדה ומקסיקו, שכבר עתה נושאות ונותנות עם ארה"ב על שינוי הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה. קנדה נחשבת לספקית הפלדה המרכזית של ארה"ב (16% מכלל האספקה ב-2017, כשמקסיקו - 9%). ואילו האיחוד האירופי מסר שפעולה מסוג זה עלולה להיתקל במשוכה חוקית בארגון הסחר העולמי. לפי ניתוח של מרקטווץ', יבואניות פלדה מרכזיות אחרות שעלולות להיפגע מהמהלך הן ברזיל (13% מהיבוא לארה"ב בשנה שעברה), דרום קוריאה (10%), רוסיה (9%), טורקיה (7%), יפן (5%), טאיוואן (4%), גרמניה (3%) והודו (2%). 

 

 

 

במקביל, הצרכנים האמריקאים עלולים לסבול מעלייה במחירי המוצרים הנוגעים לדבר - החל ממכוניות וכלה בפחיות משקה - זאת כתוצאה מהטלת המכסים. טראמפ היה נתון ללחץ של מחוקקים ממפלגתו - המפלגה הריפובליקנית - שקראו לו לרכך את הטלת המכסים מחשש שהעלאת המחירים תגרור צעדי פיטורים. מאידך, יצרני ועובדי תעשיית הפלדה קראו לטראמפ להגן על הענף מצעדים של תפוקת יתר מצד סין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x