"הביטקוין לא מהווה תחרות אמיתית לכסף מזומן או אשראי"
כך לפי כלכלנים מהבנק הפדרלי בניו יורק; לדבריהם, מטבעות דיגיטליים יכולים להוות חלופה בעת משבר, כפי שקרה ביוון - אך זהו לא המצב כיום בכלכלות המתקדמות
הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים האחרים לא היוו עד כה תחרות אמיתית לכסף מזומן, צ'קים או כרטיסי אשראי כשיטות תשלום בארה"ב ובכלכלות מרכזיות אחרות, כך לפי פוסט שפרסמו שני כלכלנים מהבנק הפדרלי של ניו יורק - מייקל לי ואנטואן מרטין.
- "התכוננו למצב בו המטבעות הקריפטוגרפים יהיו שווים אפס"
- פועלי הקריפטו: מיהם משקיעי הביטקוין, ומה עושה להם ההשקעה?
- קריפטו-קולוניאליזם: מדינת הביטקוין של פוארטו ריקו
מטבעות וירטואליים משגשגים בד"כ כצורת תשלום חלופית בתקופות של חשדנות כלפי שיטות התשלום המסורתיות, כך כתבו השניים בפוסט שפרסמו ביום שישי.
לדוגמא ב-2015, כשיוון נאבקה עם בעיית החוב שלה, היקף העניין והמסחר היווניים בביטקוין קפץ בשל חששות מפיקוח על ההון ומעזיבת גוש היורו, הם כתבו. לדבריהם, "מטבעות קריפטוגרפיים פותרים כביכול את הבעיה של ביצוע תשלומים בסביבה לא אמינה, אבל זה לא בהכרח המקרה כיום, לפחות בארה"ב ובכלכלות מתקדמות אחרות".
הם הוסיפו שלמרות הנסיקה בפופולריות של המטבעות הקריפטוגרפיים, גם להם יש כמה חסרונות בולטים. במקרה של הביטקוין, תנודתיות קיצונית מערערת את יכולתו להחזיק בערך, בשונה מכסף מסורתי שנשלט ע"י בנקים מרכזיים. עסקאות ביטקוין גם צורכות הרבה אנרגיה חשמלית, ולוקח זמן להוציא אותן לפועל.
נכון להיום, עסקאות הביטקוין צורכות כ-48 טרה-וואט שעה של אנרגיה בשנה, כמות אנרגיה שיכולה להזין 4.4 מיליון משקי בית בארה"ב, כך נכתב ב-Digiconomist - בלוג שעוסק במטבעות קריפטוגרפיים, אשר לי ומרטין ציטטו ממנו בפוסט שפרסמו.
מזומן ושיטות תשלום מסורתיות אחרות מאפשרות לכן גם נוחות, יתרון משמעותי ביחס לכסף הקריפטוגרפי.
"עקרונית, אנו תוהים האם שיטת תשלום שאמורה לתפקד בהיעדר כל אמון במוסדות הפיננסיים, יכולה להיות נוחה למשתמש כמו שיטות התשלום האחרות - במיוחד בסביבות בהן אותו אמון אכן קיים," כך לפי לי ומרטין.
הביטקוין נסחר היום סביב רמה של 8,800 דולר - ירידה של כ-60% ביחס לשיא של כ-20 אלף דולר אליו הגיע באמצע דצמבר.