$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פועלי הקריפטו: מיהם משקיעי הביטקוין, ומה עושה להם ההשקעה?

כיצד משפיעה ההשקעה במטבעות הווירטואליים על עובדי הצווארון הכחול של ארצות הברית, וויימו מעמידה את טראוויס קלאניק במרכז התביעה נגד אובר, צרפת מנצחת את אמזון במשחקי המסים ופייסבוק מתקשה לאתר מפיץ סרטון התעללות בילד

יוסי גורביץ 14:2306.02.18

החלום של האנשים הקטנים

 

בשעה ששורות אלה נכתבות, שער הביטקוין משתולל סביב ה-6,400 דולר - הרבה יותר ממה שהיה לפני שנה, אבל שליש ממה שהיה לפני כמה חודשים. היום הוא רשם, שוב נכון לשעת הכתיבה, ירידה של 7.38%. יש כמה אנשים שעשו את המכה הגדולה שלהם. אבל רבים הפסידו, והפסידו בגדול.

 

הוושינגטון פוסט גילה שיש קבוצה לא קטנה של משקיעי ביטקוין במדינת קנטאקי - לא המדינה הראשונה בארה"ב שהיתם חושבים עליה במונחים של חלוציות טכנולוגית או פיננסית - וניסה לברר למה ומי הם בעצם.

 

הביטקוין נופל. במי הוא פוגע? הביטקוין נופל. במי הוא פוגע? צילום: רויטרס

 

 

כמעט בלי יוצא מן הכלל מדובר באנשים קשי יום, שנפלו להונאה הקפיטליסטית הקלאסית: המחשבה שאפשר לדפוק את השיטה ולא לסיים את החיים כעובד מן השורה שצריך לחיות מפנסיה לא מספקת ושכר חלקי. כשמחיר הביטקוין זינק פתאום מאלף לאלפיים דולר לפני שנה, ואחר כך ל-5,000 דולר, ואחר כך ל-10,000 ו-20,000, מטיפי הביטקוין מצאו את עצמם מוקפים במאות אנשים שרצו גם.

 

הם לא רצו להיות שלדון אדלסון; כל מה שביקשו היה לשלם חובות קולג', לקנות בית עם גינה, להבטיח חינוך לילדיהם, מכונית טובה יותר, חיים טובים יותר אחרי הפרישה מהעבודה. הם היו מורים, עובדי מפעל, פנסיונרים, מובטלים. והם נכנסו לביצה שעליה לא היה להם שום מושג. הם לא ידעו ש-40% מביטקוין מוחזקים על ידי כ-1,000 איש ושהאנשים האלה נמצאים בקשר זה עם זה. הם לא ידעו שהכריה מתבצעת בעיקרה בסין ושלממשלה שם יימאס בסופו של דבר מכל בזבוז האנרגיה שלא מכניס למדינה כלום. וכמובן שהם לא ידעו שום דבר על כך שהכסף שלהם חשוף להתקפות האקרים.

 

מי שקנה כשהביטקוין היה ב-5,000  דולר עדיין הרוויח משהו, אם כי הרבה פחות ממה שחשב – ולגמרי יתכן שכבר הוציא כסף שאין לו על סמך ההכנסה האשלייתית. מי שקנה ב-10,000 כבר טבע, ועמוק. מי שקנה כשהמטבע הסתחרר לרגע סביב 20,000 – אללה ירחמו. ככה זה תמיד: הלווייתנים עושים גל, והדגים הקטנים טובעים.

 

ובינתיים, נותר הלחץ, המעקב הבלתי פוסק סביב משהו בלתי יציב (במהלך כתיבת אייטם זה, מחיר הביטקוין עלה מ-6,400 ל-6,485, ירד ל-6,483 ואז הפסקתי לעקוב, אבל אני לא מושקע) מוסיף לחץ ומועקה לחיים של אנשים שיש בהם די והותר לחץ ומועקה.

 

יום הדין של קלאניק

 

אתמול (ב') נבחרו המושבעים בתיק וויימו-אובר, ושני הצדדים הגישו את טענות הפתיחה שלהם, ומהן עולה שאלפבית, בעלת ווימו, מתכוונת לתקוף את החוליה החלשה ביותר של אובר: המנכ"ל לשעבר שלה, טרוויס קלאניק.

 

 

 

הסיפור עלה לכותרות לפני כשנה, במרכזו אנתוני לוונדובסקי, עובד של וויימו שהקים חברת רכב אוטונומי שנרכשה בידי אובר. לכאורה יצר לוונדובסקי קשר עם קלאניק, והעביר לו מידע עסקי סודי שנשא עמו מוויימו. לוונדובסקי בחר לשמור על זכות השתיקה ומתנהל נגדו גם הליך פלילי. אובר מכחישה שהמידע של לוונדובסקי הגיע אליה באופן יזום ומתוכנן, אבל השופט מצא עד כה שכל טענה שלה היתה שקרית.

 

הטענה של וויימו פשוטה: קלאניק, מנכ"ל אובר בתקופה המדוברת ואדם שהמוסר ממנו והלאה, הבין שהוא לא ינצח בתחרות על פיתוח המכונית העצמונית המתפקדת הראשונה - לכן החליט לרמות. עורכי הדין שלה הציגו מסמך פנימי של אובר, שמתאר את הפגישה בין קלאניק ולוונדובסקי, אותה יזמה אובר ותוארה בה "מכירת חברה שלא קיימת". באותו היום, הוריד לנבדובסקי את 14,000 המסמכים הראשונים משרתי וויימו. ברשימות של קלאניק לקראת הדיון על רכישת החברה שלא קיימת, נרשם שהוא מעוניין ב"קניין רוחני". ברשימות של מנהל חטיבת הרכב העצמוני של אובר לאחר הפגישה, ציין הערות של קלאניק: "לדבר עם המחלקה המשפטית, לומר להם שאנחנו הולכים לעשות את זה, שאל אותם איך למזער את הסיכון, למזער את הכאב".

 

טראוויס קלאניק טראוויס קלאניק צילום: TechCrunch

 

 

בנוסף, הציגה וויימו מסמכים מאחד מעורכי הדין של אובר, שבחן את האפשרות של רכישת החברה של לוונדובסקי – בינתיים הוא נתן לה שם, Otto - ובו עורך הדין ציין שבידי המוכר יש מסמכים פנימיים רגישים, כולל קוד מקור, תוכנת עיצוב ו"כל מה שאתה צריך כדי לבנות מכונית אוטונומית".

  

ההמשך ידוע: אובר רכשה את החברה והעסיקה את לוונדובסקי. החברה טוענת כעת שלמרות שעורכי הדין שלה ידעו שלאחרון יש מסמכים רגישים של וויימו, היא כלל לא התעניינה בהם והם לא הגיעו אליה. היא אומרת שההחלטה לשכור את לוונדובסקי היתה "טעות" (אם כן, למה בוצעה?); להגנתה הציגה מיילים פנימיים של אלפבית שבהם יש מחלוקת סביב שכירתו של לוונדובסקי - שנראה לחלק מהמנהלים שם כטיפוס מפוקפק. להבא, שייסמכו על האינסטינקטים שלהם.  

 

החלטת פרקליטי וויימו לשים את קלאניק במרכז קנוניית הריגול העסקי הזאת היא בחירה חכמה: לקלאניק יש כשרון טבעי למרעין בישין וניסיון מוכח בהונאות, שקרים, טריקים מלוכלכים ועוד; את כס מנכ"ל אובר הוא איבד משום שהנהיג בחברה תרבות שנתנה לגיטימציה להטרדה מינית. קו ההגנה של אובר הוא שוויימו פיתחה תיאוריית קונספירציה, שהכל שקר פרנואידי מפי חברת ענק שמפחדת מחברה קטנה ממנה. ווימו תנסה לשכנע את חבר המושבעים שאכן, חסר לה האקדח המעשן, אבל תצביע על כל מה שכבר נודע בפרשה, ועל העובדה שקלאניק העלים 400 מסרונים בינו ובין לוונדובסקי. נעדכן.

 

צרפת התעקשה וניצחה

 

אמזון מייצגת זן חדש של קפיטליזם, אבל כשהגיעה לצרפת, פגשה ביריב שקול: מדינה ותיקה, חזקה, שלא מתרשמת יותר מדי מתאגידים זרים ושיש לה אורך נשימה. הקרב הראשון בין צרפת ואמזון היה סביב עלות משלוח הספרים: חנויות הספרים, מוסד מקודש במדינה שבחינות הבגרות שלה הן עדיין מושא לסיוטים, התלוננו שכאשר אמזון מוותרת על דמי משלוח על ספרים, היא מעניקה בעצם הנחה בלתי חוקית ויוזמת תחרות בלתי הוגנת. המדינה התייצבה לצד חנויות הספרים.

 

אחר כך החל הקרב האמיתי, שחשוב לכל מדינה: תשלום מסים. כמו כל חברות ההייטק האמריקאיות, אמזון יצירתית במיוחד כשזה מגיע לאי תשלום מס מלא. ההנחה של רואי החשבון ועורכי הדין שלה היא שלאמזון יש יותר אורך נשימה מאשר למדינה. בצרפת, שחלק מהמוסדות שלה קיימים מאז המהפכה של 1789, זו היתה טעות.

 

תרגילי מס? צרפת לא מתרשמת תרגילי מס? צרפת לא מתרשמת צילום: אי פי איי

 

 

ב- 2012 הודיעה ממשלת צרפת לאמזון שהיא עקבה אחרי להטוטי העברת הכספים שלה ממדינה למדינה, דרך תרגיל אירי וסנדוויץ' הולנדי, ושהיא משוכנעת מעל לכל ספק שאמזון חייבת לה טונות של כסף על השנים 2006-2010. חלפו שש שנים, אמזון ניסתה כל טריק בספר, והבולדוג הממשלתי לא ירד מהווריד שלה. אתמול (ב') הודיעה אמזון שהיא הגיעה להסדר עם הממשלה. לא ברור מה הסכום שהיא תשלם, אבל אני מוכן להמר שהוא יותר קרוב ל-249 מיליון יורו (הסכום שדרשה הממשלה) מאשר לאפס, הסכום שאמזון רצתה לשלם. כך צריך.

 

קצרצרים

 

1. סרטון מופץ בימים האחרונים בפייסבוק, שבו נראה בגיר כשהוא מתעלל מינית בילד. שורה של כוחות משטרה - מאלבמה, אילינוי, מישיגן, מסצ'וסטס, טנסי, טקסס ועוד כמה מדינות - קראו לפייסבוק לעשות משהו, ובמקביל הזהירו את המשתמשים שעצם הצפיה בסרטון מהווה עבירה פלילית, על אחת כמה וכמה שיתוף שלו. לרוע מזלם של משתמשים תמימים, הסרטון מופץ כשהוא מוסווה כקריאה להילחם בפורנוגרפיית ילדים, כך שלא מעט אנשים עשויים לפתוח אותו בכוונות חיוביות לגמרי. אנשים שמקבלים אותו מתבקשים לדווח על כך לפייסבוק, שכמסתבר לא יכולה לזהות אותו בעצמה, ולכוח המשטרה הקרוב למקום מגוריהם - ולו כדי להמנע מהפללה.

 

פייסבוק מנסה לצוד את מפיצי התוכן הפוגעני פייסבוק מנסה לצוד את מפיצי התוכן הפוגעני צילום: Croton Web Design

 

 

2. לפני מספר ימים הסירה אפל במפתיע את אפליקציית המסרים המאובטחים טלגרם מחנות האפליקציות שלה. לשם שינוי, לא מדובר בגחמניות הקבועה של האפסטור: אפל קיבלה ידיעות על כך שהיא משמשת להעברת תוכן בלתי חוקי, ולא, אני לא מדבר על טלגראס אלא על פורנו ילדים. לשם שינוי, החלטה ראויה מצד צוות התוכן של אפל. עכשיו נראה אותה גיבורה על פייסבוק.

  

3. ראש הממשלה של בריטניה, תרזה מיי, צפויה לצאת להתקפה כוללת בימים הקרובים על הרשתות החברתיות. מצד אחד, היא אמורה לדרוש מהן למסור דו"ח שנתי על התוכן הטרוריסטי שמופיע בהן ועל הדרך שבהן הן מתמודדות איתו; כרגע החברות מוסרות דו"ח מתי שבא להן ואין צורה מסודרת של מעקב אחרי המידע. מצד שני, ומסוכן הרבה יותר מבחינת החברות, מיי מתכוונת לבקש מוועדת החוק של בריטניה להמליץ לה על השינויים הנדרשים בחוק כדי להתאים אותו לאתגרים שמציבות בפניו הרשתות החברתיות. הצד החיובי בסיפור הוא שבקרוב פייסבוק, טוויטר ויוטיוב צפויות לשכור הרבה עורכי דין בריטים.

 

4. מערכת הבריאות הבריטית שומרת על מסורת מפוארת: בבדיקות שנערכו לאחרונה נמצא שכל ארגון שעוסק בתחום פרוץ להתקפות סייבר. אף אחד מהם לא עמד בתקנים הנדרשים להגנת סייבר. בכך שב מגזר הבריאות הבריטי לשמור על תוארו כמוביל בתחום דליפות המידע. המידע על שירות בתי הסוהר הבריטי טרם עודכן, אבל יש מקום לאופיטימיות שהוא ישמור על המקום השני ולא יאבד אותו לטובת המשטרה. הפקידים האחראים עדכנו את הפרלמנט באשר ליחס האגבי של סקטור הבריאות לאבטחת מידע לאחר שהאחרון ביקש לקבל מידע בעקבות התקפת WannaCry. הפקידים אמרו, באנדרסטייטמנט בריטי קלאסי, ש"יש עוד הרבה מה לעשות".

  

 

 

5. מושל ניו ג'רזי החדש חתם על צו שאוסר על חברות הכבלים האמריקאיות להפלות משתמשים, ודורש מהן להמשיך וליישם את ניטרליות הרשת למרות שממשל טראמפ ביטל אותה ברמה הפדרלית. הצו קובע שהרשויות בניו ג'רזי יהיו רשאיות לקבל שירותי רשת רק מחברות שמקפידות על ניטרליות רשת. בכך מצטרפת ניו ג'רזי לשתי מדינות אחרות שקיבלו תקנות כאלה, מונטנה וניו יורק. התובע הכללי של ניו ג'רזי הודיע עוד כי המדינה מצטרפת ל-21 מדינות אחרות בעתירה לבית המשפט נגד ביטול ניטרליות הרשת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x