אלה המדינות העשירות ביותר בעולם. היכן ממוקמת ישראל?
למרות החרם שהוטל על קטאר היא עדיין המדינה העשירה ביותר בעולם, על פי נתונים של קרן המטבע. אחריה המדינה הקטנה לוכסמבורג, ושוויץ רק במקום תשיעי. ישראל מדורגת במקום ה-37 עם הכנסה לנפש של 36,250 דולר בשנה
קטאר עוברת תקופה לא פשוטה לאחרונה מאז הכריזו ביוני שכנותיה בראשות סעודיה על חרם נגדה. בחודש שעבר אף נודע כי רשות ההשקעות הקטארית נאלצה לצמצם את האחזקות שלה בחברות גדולות כמו קרדיט סוויס ורוסנפט. אף על פי כן, קטאר הוכתרה כמדינה העשירה בעולם.
- החרם הסעודי מאלץ את קטאר למכור נכסים נחשקים בעולם
- חידוש עולמי בקטאר איירווייז: מיטה זוגית במחלקת עסקים
- המו"מ עם סעודיה התפוצץ והחרם על קטאר נמשך
התואר הזה מבוסס על נתונים שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית באוקטובר לגבי התמ"ג לנפש בכל מדינה בהתבסס על שווי כוח הקנייה של מטבע, שמשווה את המטבעות של מדינות ביחס לעלות הסחורות. על פי הנתונים, התמ"ג לנפש בקטאר עומד על 124,930 דולר, הגבוה ביותר מקרב קרוב ל-200 המדינות בעולם.
ישראל שייכת לקבוצת המדינות העשירות ביותר (המדינות בעלות הכנסה לנפש העולה על 25 אלף דולר בשנה). היא מדורגת ב-2017 במקום 37 עם הכנסה לנפש (כוח קניה) של 36,250 דולר בשנה. ישראל עדיין מפגרת אחר ההכנסה לנפש במדינות המערב אך משיגה את מדינות מזרח אירופה ואת יוון טורקיה ופורטוגל.
קטאר וכן ברוניי, שדורגה במקום הרביעי אמנם מסתמכות על עתודות הנפט והגז שלהן, אף שהמחירים ירדו בשלוש השנים האחרונות, אך הדירוג מראה כי גם השקעות ומערכת בנקאות חזקה מספיקות כדי לעודד צמיחה כלכלית במדינות כמו איסלנד ואירלנד.
10 המדינות העשירות בעולם:
10. הונג קונג – 61,020 דולר לנפש
שיעור הצמיחה בהונג קונג הואט ב-2016, כך לפי נתוני קרן המטבע, אך הטריטוריה הסינית עדיין נחשבת לאחת העשירות בעולם וההערכה היא כי שיעור הצמיחה יתאושש השנה. הונג קונג מונה מעל 7 מיליון תושבים.
9. שוויץ – 61,360 דולר לנפש
המדינה המונה 8 מיליון תושבים מתאוששת לאחר שב-2015 הבנק המרכזי הפסיד 52 מיליארד דולר. לפי קרן המטבע, שיעור הצמיחה של שוויץ עמד ב-2016 על 1.5%, אך הממשלה יישמה מדיניות שנועדה לתמוך בהתאוששות הכלכלית.
8. איחוד האמירויות הערביות – 68,250 דולר לנפש
המעמד של האמירויות כאחת המדינות העשירות בעולם נובע מהתלות שלה בשוק הנפט. אולם ירידת המחירים וצמצום התפוקה הובילה לכך שבשנה שעברה הכלכלה לא התרחבה, מצב שצפוי להשתנות השנה כשהאמירויות, המונות מעט יותר מ-10 מיליון תושבים יחזרו לצמיחה.
7. כוויית – 69,670 דולר לנפש
כוויית, מדינת המפרץ הפרסי המונה כ-4 מיליון תושבים, הצליחה להימנע מגורלן של שכנותיה העשירות גם כן בנפט ולא חוותה האטה בצמיחה לנוכח ירידת המחירים. הסיבה לכך היא שבכווית חוו צמיחה בנכסים שאינם קשורים לנפט, והצמיחה הזו צפויה להמשיך גם השנה.
6. נורבגיה – 70,590 דולר לנפש
גם המדינה הסקנדינבית הזו המונה מעט יותר מ-5 מיליון תושבים הושפעה לשלילה מירידת מחירי הנפט בשנים האחרונות. בעקבות זאת, חוותה נורבגיה את שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008. עם זאת, היא הצליחה להוריד את שיעור האבטלה שטיפס לשיא בקיץ שעבר. השנה ההערכה היא כי תצמח ב-1.4%.
5. אירלנד – 72,630 דולר לנפש
לאירלנד אחד משיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר באירופה. הוצאות, השקעות ובנייה עזרו לדחוף את התמ"ג כלפי מעלה בשנה שעברה, כך לפי הדו"ח של קרן המטבע.
4. ברוניי – 76,740 דולר לנפש
התמ"ג של ברוניי אמנם ירד ב-2016, אך בשיעור נמוך מכפי שציפו. המדינה העשירה שמונה 400 אלף תושבים בלבד, הצליחה להתאים את הכלכלה להאטה בשוק הנפט, שנחשב למקור הייצוא העיקרי שלה.
3. סינגפור - 90,530 דולר לנפש
ברבעון הראשון של השנה צמח התמ"ג של סינגפור בשיעור שנתי של 2.7%. עיר המדינה שאוכלוסייתה מונה 5.6 מיליון אנשים שומרת על צמיחה עקבית, במיוחד על רקע ההתאוששות במסחר העולמי באלקטרוניקה.
2. לוכסמבורג – 109,190 דולר לנפש
לוכסמבורג ו-600 אלף התושבים שלה היא המדינה השנייה העשירה בעולם. הצמיחה שלה ב-2016 הייתה גבוהה משל האיחוד האירופי כולו, אך בקרן המטבע מזהירים כי שינויים בשל הברקזיט המתקרב והמדיניות האמריקאית עלולים ליצור אי יציבות.
1. קטאר – 124,930 דולר לנפש
המדינה הקטנה הזו במזה"ת בעלת 2.27 מיליון תושבים היא המדינה העשירה ביותר בעולם, כך לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית. ההערכה היא כי גם השנה תחווה המדינה צמיחה בתמ"ג, שיתרחב ב-2.5%.