$
המזרח התיכון

סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין מנתקות יחסים עם קטאר

דרמה בעולם הערבי. בהודעה מתואמת ניתקו ארבע המדינות את יחסיהן הדיפלומטיים עם הנסיכות. סעודיה הודיעה כי על אזרחיה לעזוב את קטאר תוך 14 יום; חברות תעופה ערביות מפסיקות את הטיסות לקטאר

ynet 12:5405.06.17
דרמה במזרח התיכון: סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין פרסמו הודעה משותפת בכלי התקשורת שלהן, שבה הודיעו על ניתוק היחסים עם קטאר. המהלך חסר התקדים מתרחש אחרי שבשבועות האחרונים מתנהל קמפיין תקשורתי נגד הנסיכות המפרצית בכלי התקשורת במדינות השונות.

 

לפי הודעת סעודיה, על אזרחיה לעזוב את קטאר תוך 14 יום. בנוסף תימנע כניסה של אזרחים קטארים לשטחה.

 

הסיבה למהלך הייתה הצהרות שיוחסו לאמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני, בסוכנות הידיעות הרשמית - הצהרות שנחשבו שנויות במחלוקות. בין השאר הוא דיבר טובות על איראן, יצא נגד מדינות במפרץ ומצרים, טען כי לארצו יש יחסים טובים עם ישראל, חשף שיש לנסיכות יחסים מתוחים עם ממשל הנשיא דונלד טראמפ וגם הגן על חמאס וחיזבאללה. 

דוחא, קטאר דוחא, קטאר צילום: רויטרס

 

חברות תעופה ערביות מפסיקות את הטיסות לקטאר

 

חברת התעופה הלאומית של סעודיה "סעודיה" וחברת התעופה הלאומית של איחוד האמירויות "אמירטס" הודיעו היום (יום ב') שהן מפסיקות את טיסותיה לקטאר בעקבות ההחלטה הדרמטית של כמה מדינות ערביות - סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות, בחריין, תימן ולוב - לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם הנסיכות העשירה בשל "תמיכתה בטרור ובערעור היציבות האזורית" ובשל קשריה עם איראן. באתר של חברת "אמירטס" נכתב שהיא משעה את הטיסות שלה לקטאר עד להודעה חדשה החל ממחר.

 

גם חברת התעופה הלאומית של אבו דאבי "איתיחאד" הודיעה על הפסקת הטיסות שלה לקטאר. החברה הודיעה באתר האינטרנט שלה שהטיסות האחרונות לקטאר יהיו מחר וייפסקו "עד להודעה חדשה". "איתיחאד" לא הסבירה מדוע היא מפסיקה את הטיסות שלה לקטאר, אולם ברור שהדבר קשור למשבר הדיפלומטי החריף באזור.

 

חברת התעופה הזולה של איחוד האמירויות "פליי דובאי" הודיעה גם כן שהיא ביטלה את הטיסות שלה לקטאר בעקבות המשבר בינה לבין המדינות הערביות. הפסקת הטיסות של החברה תצא לפועל החל ממחר. במקביל, רשות התעופה האזרחית בסעודיה הורתה שלא לאפשר נחיתה של מטוסים קטאריים בשטחה.

 

סעודיה תקפה בחריפות את קטאר

 

כזכור, בקטאר מיהרו להתנער מההצהרות, וטענו כי מדובר בפריצת סייבר מתוכננת. בהמשך גם פורסמו ציטוטים של שר החוץ הקטארי שהודיע על החזרת שגרירים של כמה מדינות במפרץ וגם על גירוש של שגרירי אותן מדינות - הודעה שהוכחשה גם היא.

 

אך בכלי התקשורת במדינות המדוברות, סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות ומצרים, סירבו להאמין להכחשה הקטארית ובמשך שבועות ארוכים פתחו בקמפיין מתוזמן ומתוזמר שנועד להראות כי קטאר ממשיכה לתמוך בטרור ומשסעת את האחדות במדינות המפרץ ובעולם הערבי.

 

ההתפתחויות האלה הגיעו ימים ספורים בלבד אחרי הכינוס של המדינות האיסלאמיות, המפרציות והערביות בריאד יחד עם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ - כינוס שנועד להיאבק בטרור ונגד איראן. באותו כינוס השתתף גם אמיר קטאר.

 

בסוכנות הידיעות הסעודית נמסר כי "ממשלת סעודיה החליטה לנתק את יחסיה הדיפלומטיים והקונסולריים עם קטאר, זאת תוך מימוש זכויותיה הריבוניות שהחוק הבינלאומי מאפשר ותוך שמירה על ביטחונה הלאומי מסכנות הטרור והקיצוניות. בנוסף היא החליטה לסגור את כל המעברים היבשתיים, הימיים והאוויריים עם קטאר ולמנוע מעבר בשטחה של סעודיה ובמרחב האווירי והימי שלה".

 

בהודעה נמסר עוד כי סעודיה תחל לנקוט צעדים משפטיים מיידיים כדי להגיע להבנה עם המדינות האחיות והחברות והחברות הבינלאומיות בעניין יישום ההחלטה בהקדם האפשרי, בנוגע לכל אמצעי התחבורה מקטאר ואליה. זאת נוכח סיבות הקשורות לביטחון הלאומי הסעודי.

 

בהודעה תקפה סעודיה את קטאר בחריפות: "סעודיה קיבלה את החלטה המכרעת כתוצאה מההפרות החמורות שביצעו השלטונות בדוחא, בגלוי ובחשאי במהלך השנים האחרונות, כדי לפלג את השורות בסעודיה, להסית ולהתמרד נגד המדינה ולפגוע בריבונותה ואימוץ של ארגוני טרור וארגונים עדתיים מגוונים שנועדו לפגוע ביציבות באזור וביניהם ארגון האחים המוסלמים, ארגון ה"מדינה האסלאמית" ואל-קאעידה והפצת המזימות של הארגונים האלה באמצעות כלי התקשורת של קטאר בצורה מתמדת".

 

בנוסף נטען כי קטאר תמכה בפעילויות של ארגוני הטרור שנתמכים על ידי איראן במחוז אל-קטיף, המחוז שבו מרוכז המיעוט השיעי בממלכה בבחריין. עוד הואשמה קטאר במימון ומתן מקלט לקיצונים שמנסים לפגוע ביציבות ובאחדות המולדת בתוכה ומחוצה לה, תוך שימוש באמצעי התקשורת שחותרים להצית מלחמת אחים בתוך המולדת. בנוסף התברר לסעודיה שקטאר תומכת במורדים החות'ים בתימן אפילו אחרי ההכרזה על הקואליציה הערבית נגדם שקטאר חלק ממנה.

 

ההחלטה התקבלה, גם לפי ההודעה הסעודית, לאות הזדהות עם ממלכת בחריין שעומדת בפני קמפיינים ופעולות טרור שנתמכות על ידי השלטונות בקטאר.

 

סעודיה גם ציינה בהודעה שמאז 1995 משקיעה הממלכה מאמצים בלתי נלאים יחד עם אחיותיה כדי להאיץ בשלטונות קטאר לעמוד בהתחייבויותיה בהסכמים, אולם השלטונות בקטאר התמידו בהפרת ההתחייבויות הבינלאומיות ובהפרת ההסכמים שנחתמו בינה לבין מדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ. זאת בנוגע להפסקת פעולותיה העוינות נגד הממלכה ולגבי עמידה נגד ארגוני הטרור ופעילויות טרוריסטיות.

 

ההסכם האחרון שהיא הפרה היה הסכם ריאד. בשנת 2014 סעודיה, בחריין ואיחוד האמירויות הטילו חרם דיפלומטי על קטאר שכלל החזרת שגרירים, נוכח מדיניותיה של קטאר שנחשבת למעוררת הצרות של המפרץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x