החרם הסעודי מאלץ את קטאר למכור נכסים נחשקים בעולם
קרן העושר הקטארית כבר צמצמה אחזקות בקרדיט סוויס, רוסנפט וטיפאני ושוקלת עתה מכירת אחזקות בנכסים בולטים בבריטניה, בהם מלון סאבוי והכפר האולימפי. המסר ליועצים של הקרן: "אל תצפו להשקעות משמעותיות בעתיד הקרוב"
אחת הרוכשות הגדולות בעולם של נכסים נכנסת עתה לנעלי המוכרת. בעקבות חרם שהטילו עליה שכנותיה, קרן העושר של נסיכות קטאר הופכת על פניה אסטרטגיית השקעות בת עשור, שבמהלכה רכשה נתחי שליטה בנכסים נחשקים ברחבי העולם.
- המו"מ עם סעודיה התפוצץ והחרם על קטאר נמשך
- החודש השלישי ברציפות: קטאר מזרימה כסף לבנקים שלה
- חידוש עולמי בקטאר איירווייז: מיטה זוגית במחלקת עסקים
רשות ההשקעות הקטארית, אשר צמצמה כבר את אחזקותיה בקבוצת קרדיט סוויס, רוסנפט וטיפאני בחודשים האחרונים, שוקלת עתה למכור נכסים נוספים מתוך תיק השקעות בשווי 320 מיליארד דולר. עם השקעותיה הבולטות נמנות גלנקור וברקליס. ההכנסות מהמכירות הללו יוזרמו לקופה הממלכתית המדלדלת - כך על פי גורמים המקורבים לנושא.
הקרן שוקלת מכירת חלק מתיק השקעות הנדל"ן העצום שלה, באופן מיוחד בבריטניה, שם היא מחזיקה בבעלותה נתחים במלון סאבוי, גורד השחקים שארד והכפר האולימפי - כך על פי גורם נוסף המקורב לנושא. כן מעוניינת הקרן למכור בניין משרדים באזור הפיננסי של לונדון בקנארי וורף המוחכר עתה לבנק קרדיט סוויס - כך על פי גורמים המקורבים לנושא, שאמרו את הדברים עוד בחודש שעבר.
"קרנות עושר ריבוניות, כמו הקרן הקטארית, משמשות באופן מסורתי רשת ביטחון כנגד סיכונים בלתי צפויים", אמר סוון ברנדט, מנכ"ל גיאו־אקונומיקס בז'נבה. "משום שהחרם הוא אירוע מסכן עבור קטאר, הנכסים שקיימים בקרן יצטרכו לשמש עתה כרשת ביטחון", ציין.
בנקאים ועורכי דין אשר בעבר סימנו יעדי רכישה פוטנציאליים עבור הקרן, נערכים עתה למכירת נכסים. במקביל, נאמר להם לא לצפות להשקעות מהותיות בעתיד הנראה לעין, כך על פי הגורמים המקורבים לנושא. הקרן לא שכרה אמנם באופן רשמי יועצים פיננסיים על מנת לסייע לה להיפטר מנכסים, אבל היא שוקלת עתה אילו מהם כדאי להעמיד על המדף - כך ציינו המקורות. הקרן סירבה להגיב לדיווח.
קרן העושר נוסדה ב־2005 על מנת להשקיע בתבונה את שפע ההון שהניבו מכירות הגז הטבעי הנוזלי של קטאר - היצואנית הגדולה בעולם של המשאב. מאז צברה הקרן אחזקות משמעותיות בהוליווד, בשטחי משרדים בניו יורק, בנדל"ן למגורים בלונדון, כמו גם מותגי אופנה איטלקיים יוקרתיים ואפילו נבחרת כדורגל. הקרן מדורגת תשיעית בעולם מבחינת שווי נכסים - כך על פי מכון קרנות העושר הריבוניות.
"הקרן הקטארית מפגינה ריסון פיסקאלי בכך שהיא לא יוצאת ברכישות חדשות", ציינה רייצ'ל פתר, יועצת בכירה במכון לקרנות הון ריבוניות. "כ־57% מהאחזקות של הקרן הם בנכסים ציבוריים, כך שקיימת מידה נאותה של נזילות בתיק ההשקעות לעת הצורך".
במסגרת רפורמה נרחבת שעברה הקרן בשנה שעברה, היא איחדה השקעות בשווי 100 מיליארד דולר בחברות מקומיות בחטיבה חדשה. לאחר האטה בהיקף עסקאות ב־2015 וב־2016 בשל ירידת מחירי הנפט, הקרן חזרה לרכוש נכסים בשלהי 2016. בין השאר היא השקיעה בחברת העופות הגדולה בטורקיה, בענקית האנרגיה רוסנפט ובחברת הגז הבריטית נשיונל גריד. כל זאת בטווח של חודשיים בלבד. עם זאת, חרם שהובילה סעודיה ואשר הוטל ביוני, אילץ אותה להקפיא את הרכישות.
את הסכום הנותר עתה מתוך יעדי השקעות בהיקף 45 מיליארד דולר מתכננת הקרן להשקיע בנכסים אמריקאים, בשל רצונה בגיוון - כך על פי הודעת הקרן בחודש שעבר.