$
כלכלה ומדיניות

קטלוניה: "ספרד מנסה לחסל את השלטון שלנו"

בקטלוניה זועמים על כוונתו של ראש ממשלת ספרד להעביר את סמכויות השלטון למדריד, לפזר את הממשלה ולערוך בחירות. הנשיא פוג'דמון: "המתקפה הקשה מאז הדיקטטורה של פרנקו". יו"ר הפרלמנט: "ספרד מבצעת הפיכה". היום הפגינו מאות אלפים בעד עצמאות בברצלונה

ynet ושירות כלכליסט 22:3721.10.17

נשיא קטלוניה קרלוס פוג'דמון אמר הערב (שבת) שההחלטה של ממשלת ספרד להעביר את סמכויות הממשלה בקטלוניה למדריד היא "המתקפה הקשה ביותר" מאז ימי הדיקטטורה של פרנקו. פוג'דמון אמר שהעם הקטלאני לא יקבל צעדים "בלתי חוקיים" של ממשלת ספרד - שמנסה "להשפיל את קטלוניה".

 

 

 

"ביקשתי מהפרלמנט לערוך דיון שבו אנחנו, הנציגים של אזרחי הריבונות, נוכל להחליט כיצד לפעול מול הניסיונות לחסל את הממשלה והדמוקרטיה שלנו", אמר פוג'דמון. מוקדם יותר אמרה יו"ר הפרלמנט הקטלאני שמדובר ב"הפיכה" ו"מתקפה נגד הדמוקרטיה".

 

 

נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון צילום: איי אף פי

 

 

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי הודיע בצהריים כי מדריד מעוניינת שהממשלה בקטלוניה תתפזר ובחבל יתקיימו בחירות בתוך חצי שנה. בתגובה לדברים אמרה יו"ר הפרלמנט בקטלוניה כרמה פורסדל כי "ראש הממשלה ראחוי רוצה שהפרלמנט של קטלוניה יפסיק להיות פרלמנט דמוקרטי – ואנחנו לא נאפשר לזה לקרות".

 

 

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי צילום: איי פי

 

"אנחנו רוצים לשלוח לאזרחי המדינה הזו מסר של חוזק ותקווה. היום, אחרי המתקפה הקשה ביותר על המוסדות הקטלאניים מאז ששוקמו, אנחנו מחויבים להגן על הריבונות של הפרלמנט בקטלוניה", אמרה יו"ר הפרלמנט. לדבריה מדובר בצעד אוטוריטרי של מדינה שחברה באיחוד האירופי. מוקדם יותר הובילו פוג'דמון ופורסדל קהל של מאות אלפים, שהגיעו לעצרת של תומכי מחנה העצמאות בברצלונה. המשטרה מסרה כי כ-450 אלף איש הגיעו לעצרת.

 

 

מפגינים בברצלונה. המשטרה מסרה כי 450 אלף איש יצאו לרחובות מפגינים בברצלונה. המשטרה מסרה כי 450 אלף איש יצאו לרחובות צילום: רויטרס

 

 

ממשלת ספרד הודיעה כאמור מוקדם יותר היום כי תדיח את נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון ואת שרי ממשלתו ותקבע תאריך לבחירות במחוז בתוך שישה חודשים. במסיבת עיתונאים שערך היום (שבת), הודיע ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי שהממשלה החליטה על הצעדים בהתבסס על סעיף 155 לחוקה הספרדית, שמאפשר לשלטון המרכזי במדריד להפקיע סמכויות מידי שלטונות המחוזות אם אלו מפירים את החוק.

 

זוהי הפעם הראשונה שהממשלה הספרדית מפעילה את הסעיף מאז נכתבה החוקה ב־1978, עם כינונה של הדמוקרטיה. הסנאט הספרדי יתכנס ביום שישי הקרוב כדי לאשר את הצעדים שעליהם הכריזה הממשלה. הסנאט הודיע כי הוא יתכנס כבר ביום רביעי כדי לדון בתוכנית של ראחוי, וכי פוג'דמון יכול להודיע על שינוי בעמדתו עד אז. במכתב ששלח פוג'דמון לראחוי בשבוע שעבר הוא טען כי אם הממשלה במדריד תפעיל את סעיף 155, הוא יביא לאישור את העצמאות שעליה הכריז בראשית החודש, ומיד השהה את תוקפה.

 

המשבר בין הממשלה במדריד לממשלה הקטלאנית פרץ ב־1 באוקטובר, אז ערכה ממשלת קטלוניה משאל עם על עצמאות החבל, זאת על אף שבית המשפט החוקתי פסק כי מהלך כזה מהווה הפרה של החוקה. ערב המשאל תגברה המשטרה הספרדית את כוחותיה בקטלוניה, שבבוקר המשאל מנעו בכוח את הגעתם של מצביעים אל הקלפיות. התמונות של תושבי קטלוניה שנפצעו מאלימות השוטרים הכו גלים ברחבי העולם. נגד ממשלת ספרד, שזכתה לגיבוי חד משמעי מהאיחוד האירופי על התנגדותה לתנועת העצמאות הקטלאנית, הופנו חצי ביקורת גם מבריסל, שם יושבים מוסדות האיחוד. לפי ממשלת קטלוניה, 90% מהמצביעים תמכו בעצמאות המחוז ואף שרק 43% מבעלי זכות ההצבעה השתתפו במשאל העם, היא רואה בכך אישור לזכות לעצמאות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x